InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Mire figyelj ősszel gazdiként?

Fotó: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szeretet-no-csokolozas-kutya-5540065/

Az évszakváltás mindig új helyzet elé állít minket és kutyánkat is. A nyári időszak után jelentősen változnak az időjárási viszonyok, a hőmérséklet és a szabadidős tevékenységek köre is. Az őszi időszaknak is megvannak a maga egyedi jellemzői, melyekre nem árt, ha felkészülünk. Nézzünk mire ügyeljünk ősszel!

Az őszi „időszámítás” kutyás szempontból a sötétben való sétáltatást jelenti leginkább. Ahogy a nap egyre később kel, és egyre korábban nyugszik le, úgy tolódnak bele a séták az alkonyi, majd a teljesen sötét órákba. Fontos, hogy a séta, a kirándulás és a közös sportolás során ne csak a magunk láthatóságáról, hanem a kutyánkéról is gondoskodjunk! Különösen idős kutyák esetében, akiknek a hallása már nem a régi, fontos, hogy mindig jól láthatóak legyenek. Nagyobb bundájú kutyák esetében praktikus lehet láthatósági mellény használata, míg rövidebb szőrű ebeknél egy világító nyakörv is megfelelő, amit egy fényvisszaverős pórázzal kiegészíthetünk. Érdemes még zseblámpát vagy fejlámpát a táskánkba tenni a hosszabb séták során.

ÉLŐSKÖDŐK

A kutyák gyakori külső élősködői közül a kullancsok és a bolhák kedvence az őszi időszak. Ilyenkor a legaktívabbak, és a legtöbb fertőzés is ilyenkor fordul elő. Fontos, hogy egész évben megfelelően védjük kedvencünket a külső élősködők ellen, de az őszi időszakban fokozottan figyeljünk!

FAGYÁLLÓ

Hamarosan beköszöntenek a mínuszok, és ezzel a fagyállóadalékok használata is gyakoribbá válik. A fagyálló veszélyes, halálos méreg a kutyák számára, ezért tartsuk mindig elzárva, és a városi séták során is ügyeljünk arra, hogy kutyánk nehogy belelefetyeljen esetleg egy autó melletti pocsolyába!

ERDEI SÉTÁK ÉS A GOMBÁK

A csapadékosabb időjárás miatt ősszel a gombák is kidugják kalapos fejüket. Bár hazánkban a legtöbb gombafaj csak nagyobb mennyiségben veszélyes a kutyákra, de nem árt az óvatosság. Ha nem vagyunk profi gombaszakértők, akkor inkább tartsuk kutyánkat távol minden erdei gombától. Figyeljünk arra, hogy a kutyánk ne szaglássza, nyalogassa őket! Ha netán a kutyánk mégis evett valamilyen gombából, majd ezt követően elkezd nyálazni, hányni, hasmenése van, rángatózni kezd, haladéktalanul keressünk fel egy állatorvost. Az időtényező itt roppant fontos, ne késlekedjünk!

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben