InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

Miért és hogyan érdemes a szabadban sportolni?

Miért szórakoztatóbb és eredményesebb a szabadban edzeni?

A napfény nemcsak megfelelő D-vitaminnal lát el, ami segít abban, hogy energikusak maradjunk, akár még egy kis színt is kaphatunk tőle, a friss levegő pedig csökkenti az éjszakai alvatlanság előfordulását. A sporttevékenységek közben fontos a helyes lélegzés, a szervezet megfelelő mennyiségű oxigénhez való juttatása.

Gondolj bele, mennyivel frissebb levegőt szívhatsz be a természetben, mint egy zsúfolt, rosszul szellőző konditeremben vagy beltéri sportpályán. A kültéri sportolási lehetőségek jelentős hányada ráadásul ingyenes, az új szokások kialakításával pedig új barátokra lelhetsz a kondiparkban, futó- vagy kosárpályán. Arról nem is beszélve, hogy akár még a kutyádat is bevonhatod a mozgásba, gondolunk itt a reggeli vagy esti kutyasétáltatások újragondolására, amit kis lendülettel kocogássá változtathatsz.

Itt a nyári jó idő, egyre kevesebb a kedvünk otthon ülni, annál inkább vágyunk a szabadba. A kinti időtöltés alatt azonban nemcsak a kültéri evészet-ivászatra gondolunk, érdemes ilyenkor változtatni a rutinunkon, és beltéri sportolás helyett kültérire váltani. Ehhez nyújtunk most néhány tippet és tanácsot, a smag.hu sportoldal összeállítása alapján.

Ha csak most kezded a sportolást

Edzettségi szintedtől függően többfajta lehetőség közül választhatsz. Ha eddig nem volt túlzottan sportos az életmódot, kezd a kültéri mozgást rövidtávú (egy-két kilométeres) kocogással, vagy túrázással. Mindkettőnél fontos, hogy bemelegítéssel kezd, ne feledkezz meg a térded és bokád átmozgatásáról sem, túrázás közben gyakran ingoványos talajra léphetünk, fontos, hogy kivédjük az esetleges húzódásokat.

Ha kifejezetten a kalóriaégetés a célod, legalább negyvenöt percig kocogj/túrázz, ezután kezd el igazán aktív szinten a szervezeted kalóriát égetni, a mozgás befejezése után akár még tizennégy óráig. Hogy pontosan mennyi kalóriát tudsz elégetni egy óra alatt, az függ a testsúlyodtól is: minél több a felesleged, annál több kalóriától szabadulsz meg.

Átlagosságban annyi kijelenthető, hogy egyórányi kocogással vagy túrázással körülbelül egy tábla csokinyi kalóriától szabadulsz meg.

Ha igazán jó formában érzed magad az edzésben

Rendszeresen jársz funkcionális (kör)edzésekre vagy kondiba? Új kihívásokra vágysz? Akkor ajánljuk a street workoutot, amivel városszerte egyre több helyen találkozhatsz. Természetesen ebben a műfajban is vannak egyszerűbb gyakorlatok, melyeket kevésbé edzettebbeknek is ajánlunk. Ha a húzódzkodás, tolódzkodás, lábemelés már a kisujjadban van, szerezz be egy TRX-et, amit az egyik rúdra felakasztva még változatosabbá teheted az edzésed.

Felhívjuk a figyelmed az edzős alkalmazásokra, sőt, nagyon sok Youtube- vagy Insta-oldal tematizálódott a street worktoutra, ahonnan új gyakorlatokat tudsz ellesni. Az összes fenti mozgásformára igaz, hogy ha fejlődni szeretnél, érdemes újabb kihívások elé állítani a tested, és dinamikusabban, hosszabb ideig edzeni, lecserélni a gyakorlatokat vagy éppen a futópályát.

Ha ennél extrémebbre vágysz

Ha tengerpartra mész nyaralni, a napozás és városnézés mellett helyet szoríthatsz egy kis vízi sportolásnak is.
A tengerparti turistatelepüléseken valószínűleg több lehetőséged is lesz, kezdve a búvárkodástól a SUP-ig. Ha családdal vagy a pároddal mész, a kajakozást vagy a raftingot is ajánljuk, persze, csak ha elég gyakorlott úszó vagy. Ha pedig inkább a sebesség szerelmese vagy, a jet ski a te vízi sportod.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Van 5 tuti tippünk a tavaszi szünetre

Glück Viktória

Így hozd ki a maximumot a mobilodból

Glück Viktória

Még 5 tévhit a kutyákkal kapcsolatban

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben