InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

MENNYEI AJÁNDÉK, DIÓS és MÁKOS – Az Év Bejglije 2022. verseny eredményei

Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. 

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”„Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

-Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
-Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
-Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
-Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
-Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
-Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
-Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
-Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
-Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:

Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategóriában:

-Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategóriában:

-Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK
Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli
Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

VII. Márton Napi Borfesztivál a Gellértben

Zalai Mariann

Balaton Wine&Gourmet – Grandiózus gasztróünnep Veszprémben

Glück Viktória

Rizottó vörösborral és más merész borpárosítások: interjú Fiáth Attilával

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben