InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Különleges ünnepi receptek

HALÁSZLÉ TŐKEHALLAL ÉS HÁZI RAVIOLIVAL

Hozzávalók 4 főre

RAVIOLI

  • 400 gr Liszt
  • 4 db Tojás
  • 1 tk Só
  • 200 gr Túró
  • 20 gr Friss kapor
  • 2 ek Tejföl
  • 1 tk Só

HALÁSZLÉ

  • 80 dkg Tőkehal
  • 2 fej Vöröshagyma
  • 200 gr Halsűrítmény
  • 2 db Halászlékocka
  • 2 kk Őrölt pirospaprika

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Ízlés szerint só
  • bors
  • olaj

ELKÉSZÍTÉS

HALÁSZLÉ
A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy edényben, kevés olajon megdinszteljük. Ha lepirult a hagyma hozzáadjuk a pirospaprikát, és a halsűrítményt, majd felöntjük vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a halászlékockákat, és a halbelsőséget. Sóval, borssal ízesítjük, és 20 percig főzzük. Amíg fő a halászlé, elkészítjük a ravioli tésztát. A tőkehalat tálalás előtt egy forró serpenyőben először bőrével lefelé megsütjük, majd átfordítjuk (4-4 perc), sóval, borssal ízesítjük.

RAVIOLI
A lisztet, a tojást, és egy teáskanál sót egy tálba helyezünk és összegyúrjuk. A kész tésztát vékonyra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a ravioli formákat. Két szaggatott tésztát egymásra teszünk, miközben a túrós masszával megtöltjük a tészták közepét. (A túrót egy villa segítségével apróra törjük, a kaprot felvágjuk, hozzáadjuk, sózzuk borsozzuk és tejföllel lazítjuk a tölteléket.) A töltött ravioli oldalát jól nyomkodjuk meg, hogy a töltelék ne folyjon ki. Forrásban lévő vízben kifőzzük 2-3 perc alatt.

TÁLALÁS

A raviolit egy mély tányér közepére helyezzük a tőkehallal, majd óvatosan rácsurgatjuk a halászlevünket, csípős paprikával tálaljuk.

ROPOGÓS SÜLT MALAC FŰSZERES KÖRTEKOMPÓTTAL

Hozzávalók 4 főre

GÖNGYÖLT MALAC

  • 2 kg Bőrös malaccsászár
  • 2 db Zsemle
  • 4 szál Sárgarépa
  • 2 fej Lilahagyma
  • 1 fej Vöröshagyma
  • 2 gerezd Fokhagyma
  • 1 csokor Petrezselyem
  • 1 csokor Zsálya
  • 1 kk Kakukkfű
  • 2 ek Olívaolaj
  • 1 marék Földimogyoró
  • Só, Bors

SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉ

  • 1 kg Burgonya
  • 10 dkg Vaj
  • 150 ml Tej
  • 1 zacskó Bébispenót
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • Só, Bors

FŰSZERES KÖRTEKOMPÓT

  • 6 db Körte
  • 1 rúd Fahéj
  • 6 db Szegfűszeg
  • 1 db Citrom
  • 10 dkg Cukor
  • 3 dl Víz

ELKÉSZÍTÉS

Sült malac

A húst bőrével felfelé egy egyenes felületre fektetjük, és egy éles késsel óvatosan beirdaljuk, úgy, hogy teljesen ne vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát, majd megfordítjuk bőrével lefelé. Két zsemlének kiszedjük a belsejét, és kevés vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Keverjük hozzá az apróra vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, ezután mehet bele az összevágott petrezselyem és a zsálya, valamint a kakukkfű, végül sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a keverékkel dörzsöljük be a hús nem bőrös felét, tekerjük fel, és egy juta kötözővel szorosan kössük össze. Rakjuk a tepsibe a répát és lilahagymát, ez lesz a malacunk melegágya, a húst olívaolajjal kívülről kenjük át, majd fóliával fedjük be. 180 fokra előmelegített sütőbe 3 órán át sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy átpuhult-e, ha igen tegyük 240 fokra a sütőt, és grillezzük addig, amíg a bőr „kopogós” nem lesz. A kész göngyölt sült malacot durvára vágott földimogyoróval megszórjuk.

Burgonyapüré
A burgonyát főzzük meg sós vízben. Ezalatt egy másik edényben egy kevés vajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg. A krumplihoz adjuk hozzá a vajat, apránként a meleg tejet, és egy krumplinyomóval törjük össze, amikor elértük a megfelelő állapot keverjük hozzá a bébispenótot. Sózzuk, borsozzuk.

Körtekompót
A körtéket hámozzuk meg, és vágjuk tetszőleges cikkekre. Készítsük el az illatos szirupot. A vizet kezdjük el forralni, és keverjük bele a citrom levét, a reszelt héját, a cukrot, és a fűszereket. Kis lángon főzzük 10-15 percet. Melegen és hidegen is egyaránt tökéletes kiegészítője a fűszeres sült malacnak.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Olasz tengerpart a konyhádban – íme a nyár legjobb jegeskávé-receptjei!

InfoPont

Programturizmus – Március

Bala

Téged is vár a Zöldveltelini és a Kékfrankos 6 tételben!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben