HALÁSZLÉ TŐKEHALLAL ÉS HÁZI RAVIOLIVAL

Hozzávalók 4 főre
RAVIOLI
- 400 gr Liszt
- 4 db Tojás
- 1 tk Só
- 200 gr Túró
- 20 gr Friss kapor
- 2 ek Tejföl
- 1 tk Só
HALÁSZLÉ
- 80 dkg Tőkehal
- 2 fej Vöröshagyma
- 200 gr Halsűrítmény
- 2 db Halászlékocka
- 2 kk Őrölt pirospaprika
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
- Ízlés szerint só
- bors
- olaj
ELKÉSZÍTÉS
HALÁSZLÉ
A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy edényben, kevés olajon megdinszteljük. Ha lepirult a hagyma hozzáadjuk a pirospaprikát, és a halsűrítményt, majd felöntjük vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a halászlékockákat, és a halbelsőséget. Sóval, borssal ízesítjük, és 20 percig főzzük. Amíg fő a halászlé, elkészítjük a ravioli tésztát. A tőkehalat tálalás előtt egy forró serpenyőben először bőrével lefelé megsütjük, majd átfordítjuk (4-4 perc), sóval, borssal ízesítjük.
RAVIOLI
A lisztet, a tojást, és egy teáskanál sót egy tálba helyezünk és összegyúrjuk. A kész tésztát vékonyra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a ravioli formákat. Két szaggatott tésztát egymásra teszünk, miközben a túrós masszával megtöltjük a tészták közepét. (A túrót egy villa segítségével apróra törjük, a kaprot felvágjuk, hozzáadjuk, sózzuk borsozzuk és tejföllel lazítjuk a tölteléket.) A töltött ravioli oldalát jól nyomkodjuk meg, hogy a töltelék ne folyjon ki. Forrásban lévő vízben kifőzzük 2-3 perc alatt.
TÁLALÁS
A raviolit egy mély tányér közepére helyezzük a tőkehallal, majd óvatosan rácsurgatjuk a halászlevünket, csípős paprikával tálaljuk.
ROPOGÓS SÜLT MALAC FŰSZERES KÖRTEKOMPÓTTAL

Hozzávalók 4 főre
GÖNGYÖLT MALAC
- 2 kg Bőrös malaccsászár
- 2 db Zsemle
- 4 szál Sárgarépa
- 2 fej Lilahagyma
- 1 fej Vöröshagyma
- 2 gerezd Fokhagyma
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 csokor Zsálya
- 1 kk Kakukkfű
- 2 ek Olívaolaj
- 1 marék Földimogyoró
- Só, Bors
SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉ
- 1 kg Burgonya
- 10 dkg Vaj
- 150 ml Tej
- 1 zacskó Bébispenót
- 1 gerezd Fokhagyma
- Só, Bors
FŰSZERES KÖRTEKOMPÓT
- 6 db Körte
- 1 rúd Fahéj
- 6 db Szegfűszeg
- 1 db Citrom
- 10 dkg Cukor
- 3 dl Víz
ELKÉSZÍTÉS
Sült malac
A húst bőrével felfelé egy egyenes felületre fektetjük, és egy éles késsel óvatosan beirdaljuk, úgy, hogy teljesen ne vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát, majd megfordítjuk bőrével lefelé. Két zsemlének kiszedjük a belsejét, és kevés vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Keverjük hozzá az apróra vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, ezután mehet bele az összevágott petrezselyem és a zsálya, valamint a kakukkfű, végül sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a keverékkel dörzsöljük be a hús nem bőrös felét, tekerjük fel, és egy juta kötözővel szorosan kössük össze. Rakjuk a tepsibe a répát és lilahagymát, ez lesz a malacunk melegágya, a húst olívaolajjal kívülről kenjük át, majd fóliával fedjük be. 180 fokra előmelegített sütőbe 3 órán át sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy átpuhult-e, ha igen tegyük 240 fokra a sütőt, és grillezzük addig, amíg a bőr „kopogós” nem lesz. A kész göngyölt sült malacot durvára vágott földimogyoróval megszórjuk.
Burgonyapüré
A burgonyát főzzük meg sós vízben. Ezalatt egy másik edényben egy kevés vajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg. A krumplihoz adjuk hozzá a vajat, apránként a meleg tejet, és egy krumplinyomóval törjük össze, amikor elértük a megfelelő állapot keverjük hozzá a bébispenótot. Sózzuk, borsozzuk.
Körtekompót
A körtéket hámozzuk meg, és vágjuk tetszőleges cikkekre. Készítsük el az illatos szirupot. A vizet kezdjük el forralni, és keverjük bele a citrom levét, a reszelt héját, a cukrot, és a fűszereket. Kis lángon főzzük 10-15 percet. Melegen és hidegen is egyaránt tökéletes kiegészítője a fűszeres sült malacnak.