InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Különleges ünnepi receptek

HALÁSZLÉ TŐKEHALLAL ÉS HÁZI RAVIOLIVAL

Hozzávalók 4 főre

RAVIOLI

  • 400 gr Liszt
  • 4 db Tojás
  • 1 tk Só
  • 200 gr Túró
  • 20 gr Friss kapor
  • 2 ek Tejföl
  • 1 tk Só

HALÁSZLÉ

  • 80 dkg Tőkehal
  • 2 fej Vöröshagyma
  • 200 gr Halsűrítmény
  • 2 db Halászlékocka
  • 2 kk Őrölt pirospaprika

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

  • Ízlés szerint só
  • bors
  • olaj

ELKÉSZÍTÉS

HALÁSZLÉ
A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy edényben, kevés olajon megdinszteljük. Ha lepirult a hagyma hozzáadjuk a pirospaprikát, és a halsűrítményt, majd felöntjük vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a halászlékockákat, és a halbelsőséget. Sóval, borssal ízesítjük, és 20 percig főzzük. Amíg fő a halászlé, elkészítjük a ravioli tésztát. A tőkehalat tálalás előtt egy forró serpenyőben először bőrével lefelé megsütjük, majd átfordítjuk (4-4 perc), sóval, borssal ízesítjük.

RAVIOLI
A lisztet, a tojást, és egy teáskanál sót egy tálba helyezünk és összegyúrjuk. A kész tésztát vékonyra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a ravioli formákat. Két szaggatott tésztát egymásra teszünk, miközben a túrós masszával megtöltjük a tészták közepét. (A túrót egy villa segítségével apróra törjük, a kaprot felvágjuk, hozzáadjuk, sózzuk borsozzuk és tejföllel lazítjuk a tölteléket.) A töltött ravioli oldalát jól nyomkodjuk meg, hogy a töltelék ne folyjon ki. Forrásban lévő vízben kifőzzük 2-3 perc alatt.

TÁLALÁS

A raviolit egy mély tányér közepére helyezzük a tőkehallal, majd óvatosan rácsurgatjuk a halászlevünket, csípős paprikával tálaljuk.

ROPOGÓS SÜLT MALAC FŰSZERES KÖRTEKOMPÓTTAL

Hozzávalók 4 főre

GÖNGYÖLT MALAC

  • 2 kg Bőrös malaccsászár
  • 2 db Zsemle
  • 4 szál Sárgarépa
  • 2 fej Lilahagyma
  • 1 fej Vöröshagyma
  • 2 gerezd Fokhagyma
  • 1 csokor Petrezselyem
  • 1 csokor Zsálya
  • 1 kk Kakukkfű
  • 2 ek Olívaolaj
  • 1 marék Földimogyoró
  • Só, Bors

SPENÓTOS BURGONYAPÜRÉ

  • 1 kg Burgonya
  • 10 dkg Vaj
  • 150 ml Tej
  • 1 zacskó Bébispenót
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • Só, Bors

FŰSZERES KÖRTEKOMPÓT

  • 6 db Körte
  • 1 rúd Fahéj
  • 6 db Szegfűszeg
  • 1 db Citrom
  • 10 dkg Cukor
  • 3 dl Víz

ELKÉSZÍTÉS

Sült malac

A húst bőrével felfelé egy egyenes felületre fektetjük, és egy éles késsel óvatosan beirdaljuk, úgy, hogy teljesen ne vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát, majd megfordítjuk bőrével lefelé. Két zsemlének kiszedjük a belsejét, és kevés vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Keverjük hozzá az apróra vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, ezután mehet bele az összevágott petrezselyem és a zsálya, valamint a kakukkfű, végül sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a keverékkel dörzsöljük be a hús nem bőrös felét, tekerjük fel, és egy juta kötözővel szorosan kössük össze. Rakjuk a tepsibe a répát és lilahagymát, ez lesz a malacunk melegágya, a húst olívaolajjal kívülről kenjük át, majd fóliával fedjük be. 180 fokra előmelegített sütőbe 3 órán át sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy átpuhult-e, ha igen tegyük 240 fokra a sütőt, és grillezzük addig, amíg a bőr „kopogós” nem lesz. A kész göngyölt sült malacot durvára vágott földimogyoróval megszórjuk.

Burgonyapüré
A burgonyát főzzük meg sós vízben. Ezalatt egy másik edényben egy kevés vajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg. A krumplihoz adjuk hozzá a vajat, apránként a meleg tejet, és egy krumplinyomóval törjük össze, amikor elértük a megfelelő állapot keverjük hozzá a bébispenótot. Sózzuk, borsozzuk.

Körtekompót
A körtéket hámozzuk meg, és vágjuk tetszőleges cikkekre. Készítsük el az illatos szirupot. A vizet kezdjük el forralni, és keverjük bele a citrom levét, a reszelt héját, a cukrot, és a fűszereket. Kis lángon főzzük 10-15 percet. Melegen és hidegen is egyaránt tökéletes kiegészítője a fűszeres sült malacnak.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A gluténmentes pizzasütés titkai

Zalai Mariann

Egészben sült liba birsalmás sütőtökpürével

Zalai Mariann

A hét legfurább és egyben legérdekesebb programja: Halál Kávéház

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben