InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Keszthelyen egyedülálló kutyás park és strand nyílik jövőre

A kutyabarát filozófia terjedése a hazai turizmusban is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Hazánkban megközelítőleg 3 millió embert érint a kutyatartás (Medián kutatás, 2018 szeptember), éppen ezért különösen fontos, hogy a turisztikai szektorban az egyre növekvő kereslet és igények kiszolgálása érdekében fejlődés induljon meg.

A szolgáltató szektor mellett már több település is felismerte a kutyabarát turizmus jelentőségét, mely az adott településnek a közvetlen és közvetett turisztikai bevételeken túl társadalmi elismerést is jelent. Az egyik legkiemelkedőbb kutyabarát turisztikai attrakció egy kutyás fürdőhely létesítése, hiszen erre óriási igény van hazánkban a kutyatartók részéről. Jelenleg önkormányzat által működtetett kutyás fürdőhely csak Fonyódon, Balatonföldváron és Tiszafüreden található. Erre az igényre és lehetőségre figyelt fel Keszthely város vezetése is, a képviselő-testület határozata alapján 2020 májusában nyitja meg kapuit a Keszthelyi Kutyás Park és Strand, mely egész évben különböző programokkal várja a kutyával érkezőket.

Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere a város és a térség egyedülálló turisztikai attrakciójaként jellemzi a kutyabarát kezdeményezést: „A kutyás élménypark és strandnak köszönhetően egy újabb minőségi szolgáltatással bővül Keszthely kínálata. A beruházás egy jelenleg alacsony kihasználtságú területen valósul meg, mely jövő év tavaszán nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A fejlesztés fontos mind a keszthelyi és térségi lakóknak, hiszen a szolgáltatásbővítés egyrészt egy új közösségi tér kialakítását is jelenti, másrészt hozzájárul az egymást tiszteletben tartó közösségi együttélés erősítéséhez, ugyanis a beruházás során a kutyabarátok mellett, a kutyákat kevésbé kedvelő igényeit is figyelembe vettük a terület meghatározásakor. A térség lakói mellett turisztikai szempontból is jelentős előrelépés, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt kap a felelős kutyatartók nyaralási úticéljainak meghatározásánál, hogy egy-egy település milyen kutyabarát szolgáltatásokat kínál.

A hagyományos, tömegekre fókuszáló turizmus egyre kevésbé képes felkelteni az egyre inkább egyedi élményekre vágyó turisták figyelmét. „Ezért kezd fontossá válni, hogy személyre szabott ajánlatokkal tudják megszólítani a kisebb, jól körülhatárolható célcsoportokat. Jó üzleti lehetőséget jelentenek például a kutyával utazók, akik szívesen nyaralnak együtt négylábú családtagjukkal és erre költeni is hajlandóak. Azok a települések, amelyek képesek megszólítani a kutyabarát turistákat és a keszthelyi kutyás fürdőhelyhez hasonlóan egyedi szolgáltatásokat tudnak kínálni, hálás vendégkörre és kedvező piaci pozícióra tehetnek szert.” – így értékeli a hazai kutyabarát turizmus helyzetét Dr. Lukács Rita, PR és marketing szakértő, egyetemi adjunktus, a Budapesti Metropolitan Egyetem szakvezetője.

Régebben, ha bementem valahová a kutyámmal, már az érkezés pillanatában nekiszegeztem a kérdést a vendéglátónak: Beléptünk az EU-ba, nem? -, amíg ezen elgondolkodott, no meg azon, hogy ezt mi a csudáért kérdezem, közben elhelyezkedtem a kutyával egy asztalnál, és mivel látták, hogy semmilyen zavaró incidens nem történt (néhány rosszalló tekintettől kivéve, ahogy más vendégek néztek rám), legtöbbször nem küldtek ki azonnal az adott vendéglátóegységből” – mondja Vágó Ágnes, a www.turizmusonline.hu hírportál és a Pont Itt gasztro/szállás/utazás magazin főszerkesztője, majd így folytatja: „Ma már szerencsére nem kell ezt a sajátos módszert alkalmazni, mert egyre több helyre vihető magunkkal kutya. A most nyíló keszthelyi kutyás parkkal és stranddal kapcsolatban pedig csupán annyit szeretnék megjegyezni, hogy én inkább megfordítanám a dolgot: nem azon örvendeznék, hogy nyílik végre a Balaton déli partja után – a fonyódi és földvári kutyabarát strandját követően – az északi oldalon is kutyás strand és park. Hanem azt kérdezném: miért nem nyitottak erre a hiánypótló üzletre más helyi szolgáltatók is a tó körül? Ők nyilván nem voltak még olyan helyzetben, amibe mi, kutyások gyakran kerülünk, hogy mindenféle nádas, iszapos, bűzös, lehetetlenül köves helyeken, kies csónakkikötőhelyen a tilosban engedjük be a kutyát a vízbe, azért, hogy kicsit ő is lehűlhessen a melegben, ne adj’ isten bemennénk vele mi is fürdeni. Felvállalva azt is, hogy közben feljelentésekkel fenyegetőznek a helyiek, gyakran rendőrt is hívva, mintha bűnözők lennénk.”

A kutyabarát turizmus növekedésének köszönhetően a szolgáltató szektor – a kutyás célcsoport igényeinek kielégítése érdekében – színesíteni tudta kínálatát, bővítette szolgáltatási körét, mely a bevételek növelése mellett egy fontos társadalmi célt is népszerűsít: a felelős kutyatartást. A kutyás társadalom, valamint a kutyabarát turizmus fejlődése érdekében kiváltképp örvendetes, ha egy város vezetése hoz a kutyások számára kedvező döntéseket, ahogy ezt Keszthely város képviselő-testülete meg is tette” – jegyzi meg Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu platform alapítója. „Nagy öröm számomra, hogy Keszthely város a kutyás park és strand létrehozásával nemcsak a kutyabarát turizmusnak kedvez, hanem a városi, valamint a régió kutyás közösségeinek is.” – teszi hozzá.

A Kutyás Park és Strand üzemelése:

A nyári szezonban, május 15-től szeptember 15-ig időjárástól függően lesz nyitva a park, elő- és utószezonban, valamint a téli időszakban előre meghirdetett napokon, hétvégeken is látogatható lesz a terület.

A belépődíjat emberek és kutyák számára egyaránt 300 Ft-ban határozzák meg, amely teljes egészében lefogyasztható lesz a park piknikkertjében (amennyiben a piknikkert zárva lesz, úgy abban az esetben díjmentesen használható a park és a strand). Az önkormányzat által felépített WC és mosdó díjmentesen használható mindenki számára a jövőben is.

A park infrastrukturális fejlesztései ősszel indulnak el, melynek része lesz a mostani építmények, kerítés felújítása, körbekerített kutyajátszótér építése (hogy a strandolókat a kutyák ne zavarják), továbbá a partszakasz rendbetétele. Vendéglátó egység – piknikkert – is kialakításra kerül, ahol külön a kerékpárosokra is felkészülten “bringás menük” várják őket, valamint “bringás szerviz pont” is kialakításra kerül.

A Kutyabarát.hu-ról:

A Kutyabarát.hu 2012 óta nemcsak népszerűsíti a felelős kutyatartást, de úttörőként kezdte hirdetni a kutyabarát turizmusban rejlő lehetőségeket. Partnereik visszajelzése szerint a kutyás vendég hajlandó és képes is többet fizetni azért, hogy kutyájával együtt vegyen igénybe szállást, vendéglátást, ezzel a szolgáltatók többletbevétellel is számolhatnak, továbbá, nyugat-európai minták alapján kifejezetten kutyabarát szolgáltatások is megjelennek már kínálatukban, ezzel már túl tudtak lendülni a „kutya bevihető” kategórián is.

 

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Kutyabarát – 5+5 érdekes kutyapszichológiai tény, amiről sokan nem tudnak 1. rész

Bala

Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

Szabó Ildikó

3 tuti tipp a szabadstrandok kedvelőinek

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben