InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Keszthelyen egyedülálló kutyás park és strand nyílik jövőre

A kutyabarát filozófia terjedése a hazai turizmusban is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Hazánkban megközelítőleg 3 millió embert érint a kutyatartás (Medián kutatás, 2018 szeptember), éppen ezért különösen fontos, hogy a turisztikai szektorban az egyre növekvő kereslet és igények kiszolgálása érdekében fejlődés induljon meg.

A szolgáltató szektor mellett már több település is felismerte a kutyabarát turizmus jelentőségét, mely az adott településnek a közvetlen és közvetett turisztikai bevételeken túl társadalmi elismerést is jelent. Az egyik legkiemelkedőbb kutyabarát turisztikai attrakció egy kutyás fürdőhely létesítése, hiszen erre óriási igény van hazánkban a kutyatartók részéről. Jelenleg önkormányzat által működtetett kutyás fürdőhely csak Fonyódon, Balatonföldváron és Tiszafüreden található. Erre az igényre és lehetőségre figyelt fel Keszthely város vezetése is, a képviselő-testület határozata alapján 2020 májusában nyitja meg kapuit a Keszthelyi Kutyás Park és Strand, mely egész évben különböző programokkal várja a kutyával érkezőket.

Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere a város és a térség egyedülálló turisztikai attrakciójaként jellemzi a kutyabarát kezdeményezést: „A kutyás élménypark és strandnak köszönhetően egy újabb minőségi szolgáltatással bővül Keszthely kínálata. A beruházás egy jelenleg alacsony kihasználtságú területen valósul meg, mely jövő év tavaszán nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A fejlesztés fontos mind a keszthelyi és térségi lakóknak, hiszen a szolgáltatásbővítés egyrészt egy új közösségi tér kialakítását is jelenti, másrészt hozzájárul az egymást tiszteletben tartó közösségi együttélés erősítéséhez, ugyanis a beruházás során a kutyabarátok mellett, a kutyákat kevésbé kedvelő igényeit is figyelembe vettük a terület meghatározásakor. A térség lakói mellett turisztikai szempontból is jelentős előrelépés, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt kap a felelős kutyatartók nyaralási úticéljainak meghatározásánál, hogy egy-egy település milyen kutyabarát szolgáltatásokat kínál.

A hagyományos, tömegekre fókuszáló turizmus egyre kevésbé képes felkelteni az egyre inkább egyedi élményekre vágyó turisták figyelmét. „Ezért kezd fontossá válni, hogy személyre szabott ajánlatokkal tudják megszólítani a kisebb, jól körülhatárolható célcsoportokat. Jó üzleti lehetőséget jelentenek például a kutyával utazók, akik szívesen nyaralnak együtt négylábú családtagjukkal és erre költeni is hajlandóak. Azok a települések, amelyek képesek megszólítani a kutyabarát turistákat és a keszthelyi kutyás fürdőhelyhez hasonlóan egyedi szolgáltatásokat tudnak kínálni, hálás vendégkörre és kedvező piaci pozícióra tehetnek szert.” – így értékeli a hazai kutyabarát turizmus helyzetét Dr. Lukács Rita, PR és marketing szakértő, egyetemi adjunktus, a Budapesti Metropolitan Egyetem szakvezetője.

Régebben, ha bementem valahová a kutyámmal, már az érkezés pillanatában nekiszegeztem a kérdést a vendéglátónak: Beléptünk az EU-ba, nem? -, amíg ezen elgondolkodott, no meg azon, hogy ezt mi a csudáért kérdezem, közben elhelyezkedtem a kutyával egy asztalnál, és mivel látták, hogy semmilyen zavaró incidens nem történt (néhány rosszalló tekintettől kivéve, ahogy más vendégek néztek rám), legtöbbször nem küldtek ki azonnal az adott vendéglátóegységből” – mondja Vágó Ágnes, a www.turizmusonline.hu hírportál és a Pont Itt gasztro/szállás/utazás magazin főszerkesztője, majd így folytatja: „Ma már szerencsére nem kell ezt a sajátos módszert alkalmazni, mert egyre több helyre vihető magunkkal kutya. A most nyíló keszthelyi kutyás parkkal és stranddal kapcsolatban pedig csupán annyit szeretnék megjegyezni, hogy én inkább megfordítanám a dolgot: nem azon örvendeznék, hogy nyílik végre a Balaton déli partja után – a fonyódi és földvári kutyabarát strandját követően – az északi oldalon is kutyás strand és park. Hanem azt kérdezném: miért nem nyitottak erre a hiánypótló üzletre más helyi szolgáltatók is a tó körül? Ők nyilván nem voltak még olyan helyzetben, amibe mi, kutyások gyakran kerülünk, hogy mindenféle nádas, iszapos, bűzös, lehetetlenül köves helyeken, kies csónakkikötőhelyen a tilosban engedjük be a kutyát a vízbe, azért, hogy kicsit ő is lehűlhessen a melegben, ne adj’ isten bemennénk vele mi is fürdeni. Felvállalva azt is, hogy közben feljelentésekkel fenyegetőznek a helyiek, gyakran rendőrt is hívva, mintha bűnözők lennénk.”

A kutyabarát turizmus növekedésének köszönhetően a szolgáltató szektor – a kutyás célcsoport igényeinek kielégítése érdekében – színesíteni tudta kínálatát, bővítette szolgáltatási körét, mely a bevételek növelése mellett egy fontos társadalmi célt is népszerűsít: a felelős kutyatartást. A kutyás társadalom, valamint a kutyabarát turizmus fejlődése érdekében kiváltképp örvendetes, ha egy város vezetése hoz a kutyások számára kedvező döntéseket, ahogy ezt Keszthely város képviselő-testülete meg is tette” – jegyzi meg Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu platform alapítója. „Nagy öröm számomra, hogy Keszthely város a kutyás park és strand létrehozásával nemcsak a kutyabarát turizmusnak kedvez, hanem a városi, valamint a régió kutyás közösségeinek is.” – teszi hozzá.

A Kutyás Park és Strand üzemelése:

A nyári szezonban, május 15-től szeptember 15-ig időjárástól függően lesz nyitva a park, elő- és utószezonban, valamint a téli időszakban előre meghirdetett napokon, hétvégeken is látogatható lesz a terület.

A belépődíjat emberek és kutyák számára egyaránt 300 Ft-ban határozzák meg, amely teljes egészében lefogyasztható lesz a park piknikkertjében (amennyiben a piknikkert zárva lesz, úgy abban az esetben díjmentesen használható a park és a strand). Az önkormányzat által felépített WC és mosdó díjmentesen használható mindenki számára a jövőben is.

A park infrastrukturális fejlesztései ősszel indulnak el, melynek része lesz a mostani építmények, kerítés felújítása, körbekerített kutyajátszótér építése (hogy a strandolókat a kutyák ne zavarják), továbbá a partszakasz rendbetétele. Vendéglátó egység – piknikkert – is kialakításra kerül, ahol külön a kerékpárosokra is felkészülten “bringás menük” várják őket, valamint “bringás szerviz pont” is kialakításra kerül.

A Kutyabarát.hu-ról:

A Kutyabarát.hu 2012 óta nemcsak népszerűsíti a felelős kutyatartást, de úttörőként kezdte hirdetni a kutyabarát turizmusban rejlő lehetőségeket. Partnereik visszajelzése szerint a kutyás vendég hajlandó és képes is többet fizetni azért, hogy kutyájával együtt vegyen igénybe szállást, vendéglátást, ezzel a szolgáltatók többletbevétellel is számolhatnak, továbbá, nyugat-európai minták alapján kifejezetten kutyabarát szolgáltatások is megjelennek már kínálatukban, ezzel már túl tudtak lendülni a „kutya bevihető” kategórián is.

 

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

2023-ban újra ZamJam Zamárdiban!

Glück Viktória

Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a kultúrát a sporttal: startol a Magyar Tavak Fesztiválja

Glück Viktória

Fald fel Siófokot!

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben