Életmód
A karácsony öröme – hogy lesz tényleg öröm?
  • 2017. december 20.

A karácsony a szeretet ünnepe, mégis gyakran azt tapasztalni, hogy sokak életében ez egy igen feszültséggel teli időszak. Hol töltsük a szentestét? Mikor takarítok ki? Mit főzzek? Mit ajándékozzak? Cikáznak a kérdések a fejekben. Tényleg erről szól a karácsony?

 

Lelki feltöltődés 

A karácsony a leghosszabb ünnepünk, kiváló lehetőség a feltöltődésre és arra, hogy szeretteinkkel legyünk együtt. Már a szentestére való készülődés is sokat jelent a gyerekeknek: készítsünk együtt ajándékot, karácsonyfadíszt, süssünk mézeskalácsot. Ennek meghittségén egy szép karácsonyi zenével emelni is tudunk. Közben mesélhetünk neki a régi, gyermekként megélt karácsonyokról. Évről évre ez családi hagyománnyá is válik így. Gyermekünk erre fog később visszaemlékezni, és ezt tudja saját gyermekeinek is továbbadni. Hisz az együtt töltött idő a legnagyobb ajándék.

A kevesebb néha több

A gyereknek a túl sok ajándéknak nem tudnak örülni, általában van néhány nagy kedvenc, a többség a kipróbálás után a polcra kerül. Figyeljük gyermekünk mivel játszik, mi érdekli, így keressünk neki ajándékot.  Ne dőljünk be a TV-ben látottaknak (hisz az ideális játék a reklámok szerint fejleszt, okosít, interaktív), mert a modern, korszerű, „túlfunkcionált” játékok bár nagyon izgalmasnak tűnnek, de nem szükséges hozzá a fantázia. Nem kell elképzelni már azt sem, hogy pisil a baba, beszél a plüssállat, pedig a kreativitás a gyerekek legnagyszerűbb képessége, mely nagy segítség –később is- minden élethelyzetben, ha meg kell oldanunk valamit.

A csoda

„Na mit hozott ajándékba idén a Jézuska?” Olyan 6-8 éves kor körül kezd a realitásérzék kialakulni és a gyerekek akár maguktól is rájönnek, hogy a szülőktől kapják az ajándékot. Érdemes kicsit erről elbeszélgetni, ami nem jelenti azt, hogy később nem tehetjük fel így. „Na mit hozott ajándékba idén a Jézuska?”. Hisz felnőttként is vágyjuk a csodát. Viszont ne ezzel próbáljuk elérni, hogy a gyerekem elpakoljon, hogy csak a jó gyereknek hoz ajándékot. Mert minden gyerek jó! Fontos, hogy ne társuljon bűntudat ehhez a meghitt alkalomhoz.

Figyeljünk oda milyen hangulatban, lelkületben visszük ezeket a napokat. Holtfáradtan, feszülten, teljesítménykényszerben nem lehet ünnepelni.  Így inkább veszekedni lehet, és gondolom nem így tervezzük ezeket a napokat. Sok kamasz nem szereti a karácsonyt, inkább barátaival lenne, mint a családjával. Az ajándékba kapott drága elektronikai eszközök státuszszimbólumként szerepelnek az életükben és nem az igazi kapcsolatok támogató erejét ismerhetik meg.  Töltsünk együtt ezeket a napokat gyermekeinkkel, szeretteinkkel. Fontos, hogy a karácsony tényleg ünnep legyen!

 

Dr. Nurdsány Eszter – gyermek és ifjúságpszichiáter – 0630 221 31 33