InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

A karácsony öröme – hogy lesz tényleg öröm?

A karácsony a szeretet ünnepe, mégis gyakran azt tapasztalni, hogy sokak életében ez egy igen feszültséggel teli időszak. Hol töltsük a szentestét? Mikor takarítok ki? Mit főzzek? Mit ajándékozzak? Cikáznak a kérdések a fejekben. Tényleg erről szól a karácsony?

 

Lelki feltöltődés 

A karácsony a leghosszabb ünnepünk, kiváló lehetőség a feltöltődésre és arra, hogy szeretteinkkel legyünk együtt. Már a szentestére való készülődés is sokat jelent a gyerekeknek: készítsünk együtt ajándékot, karácsonyfadíszt, süssünk mézeskalácsot. Ennek meghittségén egy szép karácsonyi zenével emelni is tudunk. Közben mesélhetünk neki a régi, gyermekként megélt karácsonyokról. Évről évre ez családi hagyománnyá is válik így. Gyermekünk erre fog később visszaemlékezni, és ezt tudja saját gyermekeinek is továbbadni. Hisz az együtt töltött idő a legnagyobb ajándék.

A kevesebb néha több

A gyereknek a túl sok ajándéknak nem tudnak örülni, általában van néhány nagy kedvenc, a többség a kipróbálás után a polcra kerül. Figyeljük gyermekünk mivel játszik, mi érdekli, így keressünk neki ajándékot.  Ne dőljünk be a TV-ben látottaknak (hisz az ideális játék a reklámok szerint fejleszt, okosít, interaktív), mert a modern, korszerű, „túlfunkcionált” játékok bár nagyon izgalmasnak tűnnek, de nem szükséges hozzá a fantázia. Nem kell elképzelni már azt sem, hogy pisil a baba, beszél a plüssállat, pedig a kreativitás a gyerekek legnagyszerűbb képessége, mely nagy segítség –később is- minden élethelyzetben, ha meg kell oldanunk valamit.

A csoda

„Na mit hozott ajándékba idén a Jézuska?” Olyan 6-8 éves kor körül kezd a realitásérzék kialakulni és a gyerekek akár maguktól is rájönnek, hogy a szülőktől kapják az ajándékot. Érdemes kicsit erről elbeszélgetni, ami nem jelenti azt, hogy később nem tehetjük fel így. „Na mit hozott ajándékba idén a Jézuska?”. Hisz felnőttként is vágyjuk a csodát. Viszont ne ezzel próbáljuk elérni, hogy a gyerekem elpakoljon, hogy csak a jó gyereknek hoz ajándékot. Mert minden gyerek jó! Fontos, hogy ne társuljon bűntudat ehhez a meghitt alkalomhoz.

Figyeljünk oda milyen hangulatban, lelkületben visszük ezeket a napokat. Holtfáradtan, feszülten, teljesítménykényszerben nem lehet ünnepelni.  Így inkább veszekedni lehet, és gondolom nem így tervezzük ezeket a napokat. Sok kamasz nem szereti a karácsonyt, inkább barátaival lenne, mint a családjával. Az ajándékba kapott drága elektronikai eszközök státuszszimbólumként szerepelnek az életükben és nem az igazi kapcsolatok támogató erejét ismerhetik meg.  Töltsünk együtt ezeket a napokat gyermekeinkkel, szeretteinkkel. Fontos, hogy a karácsony tényleg ünnep legyen!

 

Dr. Nurdsány Eszter – gyermek és ifjúságpszichiáter – 0630 221 31 33

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Adventi ismertető

Zalai Mariann

FOLYTATÓDIK AZ ADVENTI PROGRAMSOROZAT! A II. HÉTVÉGÉN (december 4-5.) ÚJABB ÜNNEPI PROGRAMOKKAL ÉS AJÁNLATOKKAL!

Glück Viktória

FORRÓ TATRATEA KOKTÉLOK AZ ÉVVÉGI ÜNNEPLÉSHEZ

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben