InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

KANADAI GYŐZTES A 19. BUSHO FESZTIVÁLON

Szeptember 2-án este az Olasz Kultúrintézet Verdi termében kiosztották a 19. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Idén, a beérkezett mintegy 1000 alkotás közül 64 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, ezeket tekinthették meg az elmúlt napokban a Puskin moziban és további fővárosi és vidéki helyszíneken az érdeklődők.

A 11 tagú előzsűrit követően a fesztiválon ezúttal is 2 zsűri díjazta az alkotásokat, hiszen a nemzetközi zsűri mellett ezúttal is jelen volt a Diákzsűri, melynek tagjai voltak Gyimesi Domonkos (SZFE), Semszi Zriki (METU), Szabó Dávid András (ELTE) és Ivády Tamás (MOME), akik így kommentálták döntésüket:

„Nagyon szerettük a film egyedi és megkapó látványvilágát, az apró, hétköznapi gesztusok megjelenítésének módját. Értékeltük, hogy a film egy sokunk által ismert érzést mutat be, valamint, hogy a rajzanimáció nyújtotta lehetőségeket eredményesen használja ki.” A Diákzsűri legjobb animáció díja: Szemem sarka, Erhardt Domonkos, Hungary

„A film nyers témájához egy igazán karcos, látványvilágát tekintve erős animációs stílust választott az alkotó, melynek köszönhetően a diákzsűri külön dícséretben részesíti az alkotást.”

Diákzsűri – Animációs különdíj: Fox Tossing, Mira Zénó, Hungary

„Kerek, egész történet, amely jól használja ki a saját lehetőségeit. Egyszerre tud a néző nevetni és sírni egy tragikus helyzeten, de egyik érzelem kiváltására sem játszik rá a film. A diákzsűri egyöntetű véleménye alapján született döntés.” Diákzsűri – Legjobb fikciós film: Smoke Gets in Your Eyes, Alvin Lee, Singapore

„Szeretnénk kiemelni ezt az alkotást, melyben a történet komolysága mellett sikerült azt átszőni könnyed humorral, kedves, szinte meseszerű hangulattal és elemekkel. A fő karakterek pedig az első pillanattól kezdve szerethetőek.”

Diákzsűri – Fikciós különdíj: Out of Water, Gracjana Piechula, Poland

Következhettek a Nemzetközi zsűri díjai, melynek először bemutatták a tagjait: Bak Zsuzsanna, megyei Prima-díjas író, rendező és dramaturg, Dez O’Connell, brit sorozat színész, Szövényi-Lux Balázs korábbi BuSho díjazottfilmrendező, forgatókönyvíró és a 19. BuSho fesztiválján 19. alkalommal zsűriző Wolfgang Leis. Először felsorolták azokat a díjazottakat akik sajnos nem tudtak jelen lenni a díjkiosztón:

„Kreatív technikai megoldások, kerek, egész történetet mesél egy meglepő fordulattal.’

19. BuSho legjobb animáció: My dear son, Director: Wing Yan Lilian Fu, United Kingdom
„Üdítően szarkasztikus, a fogyasztói világra reflektál frappáns humorral. És rövid!”

19. BuSho legjobb kísérleti film: Chairity, Director Jeremias Silvan, Brunner Marty, Germany
„A képek a történetet mesélik, épp annyira szépek, hogy soha ne magukról szóljanak. És filmre forgott, annak minden szépségét magán hordozva.”

19. BuSho legjobb Operatőri díja: Norm Li a Same Old című filmben, rendezte Lloyd Lee Choi, USA/Canada
„Annyi a szó, amennyi kell, annyi a fordulat, hogy ne ágazzon szerteszét. Igazán film, apró gesztusokkal mesél, tökéletes időzítéssel.” A zsűri külön kérésére idén kiosztották a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is mely a Diákzssűri után a második díját kapta. Smoke gets in your eyes, Writer, director: Alvin Lee, Singapore

Megérkeztek azok a díjazottak, akik át is tudták venni a díjakat személyesen,
„Minden fesztivál kötelező zárófilmje lehetne. Egyszerre szól a filmnézés abszurd és csodálatos természetéről, miközben tökéletesen kivitelezett alkotás.”

19. BuSho legjobb vígjáték: The best short film of all time, Director: Alexander Peskador, Austria

„Minden szem rá szegeződik. Eszköztelenül játszik, a magyar filmben ritkán látható erős jelenléttel szegez a vászonra.”

19. BuSho legjobb színész Kováts Adél, az Affrikáta című filmben nyújtott alakításáért, amelynek rendezője Gyimesi Anna

„Azt vállalja, hogy nevettet, és ezt maradéktalanul teljesíti is. Üdítő film volt, igényesen megvalósítva.”

A nemzetközi zsűri különdíját kapja: Fortissimo, Director: Victor Cesca, France

„Úgy mond társadalomkritikát, hogy végig ízléses marad, bízik a nézőjében és a színészetben. Az év egyik legjobb ebéd-jelenetével.” Hetijegyet nyert egy 3 fős mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2024-es Sziget fesztiválra: Vasárnapi emberrablás, Karácsony Péter filmje, Hungary

A fődíjak kihirdetése előtt érkezett a színpadra Szövényi-Lux Balázs, aki a nemzetközi zsűri nevében foglalta össze az elmúlt intenzív hét eseményeit, köszönetet mondott a szervezőknek és ezzel elérkezett a fődíjak kihirdetésének pillanata.

„Erős alakításokkal, jól megírt szereplőkkel beszél a generációk közötti traumáról, egy anya-lánya viszony sebeiről, miközben a kapcsolat mély, elszakíthatatlan kötelékét is érzékelteti. Letisztult képekkel, finom humorral egyensúlyoz a remény és reménytelenség között.”

A Fesztivál 500 ezer forintos díja, a legjobb Magyar filmnek: Pragma, Szelestey Bianka alkotása

„Játékos alkotás a kultúrához való viszonyunkról, fogyasztói természetünk abszurd oldaláról, miközben egy igazán bájos, mélyen empatikus portré a nyugdíjas évekről. Érzékenyen használja a helyzetekből adódó abszurd humort, miközben végig szeretettel fordul a szereplői felé. Egy önfeledt mosolyt hagy a néző arcán.”

A Bronz BuSho díj: Las Visitantes, a spanyol Enrique Buleo filmje.

„Feszes, pontos, éles alkotás. Kreativ vizuális nyelvvel és maró iróniával beszél a kultúránk kompetitív, az ember már-már betegesen győzelmet hajszoló oldaláról. A kiváló dramaturgia és vágói fogások által úgy szórakoztat, hogy közben meg is rázza a nézőt.” A 2023-as Ezüst-BuSho díjazott: Fairplay, Zoel Aeschbacher

„Egy csendes, letisztult alkotás, mely felesleges sallangok nélkül mesél egy látszólag hétköznapi eseményről. Az ember jobbik felét emeli ki: mikor magunk is súlyok alatt vergődünk, és mégis, képesek vagyunk a másik felé fordulni. A felebaráti szeretet csodás példája egy remek központi alakítással. Film a legnemesebb értelemben, melyben minden a helyén van.”

A 19. Arany-BuSho szobrot és a Fesztivál 500 ezer forintos díja, a legjobb nemzetközi filmnek: Ousmane, Jorge Camarotti

A díjnyertesek vetítése előtt megköszönték az idei támogatóknak, hogy 19. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény, akik a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap, a Kreatív Európa Iroda, az Osztrák Kulturális Fórum, az Olasz Kultúrintézet, a Portugál Camoes Intézet, és a Spanyol Nagykövetség, Együttműködők a 2.8 Rentál, a Sárospataki Kerámia Manufaktúra, a Sziget Kft., a Szentendrei P’art mozi, médiatámogatóink pedig a Filmvilág és a Fotovideo magazin. Találkozzunk 2024-ban a 20. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon!

További részletek hamarosan a weboldalon: www.bushofest.hu  

19. BUSHO DÍJAZOTTAK 2023

A DIÁKZSŰRI DIJAI:

Legjobb animáció: Szemem sarka, Erhardt Domonkos, Hungary

Animációs különdíj: Fox Tossing, Director: Zénó Mira, Hungary

Legjobb fikciós film: Smoke Gets in Your Eyes, Director: Alvin Lee, Singapore

Fikciós film különdíj: Out of Water, Director: Gracjana Piechula, Poland

A Nemzetközi zsűri díjai:

Legjobb animációs film: My Dear Son, Director: Wing Yan Lilian Fu, United Kingdom

Legjobb kísérleti film: Chairity, Director Jeremias Silvan, Brunner Marty, Germany

Legjobb operator: Norm Li in the short Same old, Director: Lloyd Lee Choi, USA/Canada

Legjobb forgatókönyv: Smoke gets in your eyes, Writer, director: Alvin Lee, Singapore

Legjobb vígjáték: The Best Short Film of All Time, Director: Alexander Peskador, Austria

Legjobb színészi alakítás: Kováts Adél, az Affrikáta című filmben, rendezte Gyimesi Anna

A nemzetközi zsűri különdíját kapja: Fortissimo, Director: Victor Cesca, France
SZIGET Különdíj: Vasárnap emberrablás, Karácsony Péter, Hungary

A FŐDÍJASOK 2023:

A legjobb MAGYAR film: Pragma, Director: Bianka Szelestey, Hungary

BRONZE BUSHO: Women Visiting a City, Director: Enrique Buleo, Spain

SILVER BUSHO DÍJ: Fairplay, Director: Zoel Aeschbacher, Switzerland/France

GOLD BuSho, and the best international film: Ousmane, Director: Jorge Camarotti, Canada

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben