InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Izgalmas gyöngyszemek Korfun

Csak egy pár napra szerettünk volna elszökni az ősz elől, ezért olyan úti cél kerestem, amit Budapestről gyorsan és viszonylag olcsón lehet elérni, de még el tudjuk csípni a vénasszonyok nyarát. Így esett a választásunk újra Korfura, ahol korábban már bejártuk a szigetet, így most tényleg csak az volt a cél, hogy pihenjünk és elmerüljünk a gasztronómiában, bejárjuk az óvárost és kiélvezzük a késő nyári napsütést.

A zöld sziget fantasztikus úti cél, akár kultúrára, akár csak pihenésre vágyunk. A második legnagyobb Jón-szigeten a bizánciak, velenceiek, franciák és britek csak úgy jöttek- mentek az elmúlt 1000 év során, és ez a sokszínűség nemcsak a kultúrán, hanem az építészetükön és a konyhájukon is nyomot hagyott. Lássuk, mik azok az izgalmas gyöngyszemek, amit kár lenne kihagyni Korfun!

KORFU ÓVÁROSA

A Világörökség részét képező óvárost átszövi a macskaköves utcák labirintusa, tündéri kézműves boltokkal, és természetesen minden sarkon egy hangulatos kávézó és mediterrán étterem várja a megfáradt városnézőket. Érdemes csak úgy, cél nélkül bolyongani itt, elveszni a velencei rezidenciák és színes, francia épületek jellegzetes homlokzatait bámulva, érezni, ahogy a jelen találkozik a múlttal és egy picit megáll az idő. Ne hagyjuk ki a város egyik védjegyét sem, a bizánci időkben épített Régi Erődöt, ahol a végeláthatatlan Jón-tenger kékje tárul elénk.

Korfui gasztronómia

Egy korfui nyaralás sem lenne teljes a helyi tavernák látogatása nélkül, ugyanis a görög ételek messze földön híresek, azonban érdemes kipróbálni a gyroson és suvlakin túl a helyi, korfui specialitásokat is. A családi összejövetelek sztárja, a kakasból készülő Pastitsada vagy a fehérboros szószban készülő ecetes- fokhagymás borjú Sofrito mellett a kedvencem mégiscsak a Stifado, azaz a korfui marhapörkölt lett. Ez a hosszú órákig főzött ragú igazi ízorgia, az omlós marha, a karamellizált hagyma és a szaftos paradicsomszósz izgalmas randevúja egy fazékban.

Instagram tipp
Ha különleges fotóra vágysz, akkor érdemes kilátogatni a Vlacherna kolostorszigetre, ugyanis a Korfura érkező repülők itt szállnak le és szinte csak méterekkel húznak el a nyaralók feje felett.

Vlacherna kolostorsziget és az egérszigeti Pondikonisi kolostor

Korfu  egyik  legikonikusabb  és  legtöbbet  fotózott helyszíne, az 1685-ben épült Vlacherna kolostor egy kis földnyelven nyúlik a tengerbe. A folyton virágzó bougainvillea-vel körbevett kápolna maga a béke szigete. Az Egérszigeten egy fenyőkkel és ciprusokkal körbevett, 12. századi bizánci kolostor található, ami a legenda szerint valójában Odüsszeusz hajója, miután Poszeidón kővé változtatta. A szigetre kis hajókkal, néhány euróért visznek át az élelmes helyiek.

Korission-tó

Egy délutáni barangolásunk során bukkantunk rá a sziget délnyugati csücskében megbúvó édesvizi lagunára, amit csak egy keskeny földnyelv választ el a tengertől. Már az oda utunk is varázslatos volt, olajfák és szőlőtőkék között haladtunk keresztül, miközben a kabócák rendíthetetlenül énekeltek. Azonban a tó környékének élővilága teljesen eltér a buja, zöld növényzettől, itt ameddig a szem ellát, mindent igazi aranyszínű homok borít. Itt található a Chalikounas strand is, ami Korfu egyik, talán még felfedezetlen gyöngyszeme, ahol nincsenek hotelek és más turistalátványosságok, csak a vad, érintetlen part és a tenger. Hazafelé felfigyeltünk egy kertre, ahol talán még a nagymama házából származó székek és asztalok voltak kipakolva és mindenhol lusta macskák heverésztek. A kis étteremként működő kertben a háziak mindenféle isteni korfui étellel várják az arra járókat. Talán életem egyik legfinomabb és legkülönlegesebb ebédjét fogyasztottuk itt el.

HÓBOR HELGA – Már megint utazom
hobor.helga@gmail.com
+36 30 271 3688

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben