InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

Hírek a 20. Busho Fesztiválról

LEZÁRULT A NEVEZÉS

Március 1-jén zárult a nevezési időszak az idei jubileumi 20. BuSho fesztiválra, melyen a felületek zárásakor a hosszú évek alatt jól megszokott mennyiségben, ismét ezer nevezéshez közelített a számláló. A Filmfreeway felülete mellett idén tettek egy próbát keleten és egy kínai platformon keresztül is fogadtak nevezéseket. 

Lubickoljunk kicsit a számok és statisztikák tengerében, kategóriánkénti bontásban megközelítőleg 70 kísérleti, 130 animáció és túlnyomórészt persze fikciós filmek érkeztek. Valamennyi földrész képviselteti magát a megmérettetésen, összesen 64 országból érkeztek rövidfilmek. A legtöbb alkotást, szám szerint 97 darabot, nem meglepő módon ezúttal is a spanyolok küldték, hiszen továbbra is jól szervezett térségi egységekben koordinálják a terjesztéseket. 

Nagy örömmel számolták meg a 84 hazai nevezést és a dobogóra szokásos módon fellépő 71 német rövidet. Az első 10-ben feltűnést kelthet Irán és Kína felbukkanása, a többiek pedig szokásos sorrendben francia, brit, olasz, orosz, amerikai (usa) és kanadai rövidek voltak. Szomszédaink közül az osztrák sógorok nevezték a legtöbbet, a skandináv összevetést a finnek nyerték, de a korábban díjazott visegrádi országok mindegyike képviselteti magát. 

Természetesen idén is érkezett temérdek film az egzotikus Not Specified vagy Other elnevezésű országokból, de tréfa nélkül csemegézhet majd az előzsűri a világ minden tájáról beküldött filmek között. Chile, Colombia, Costa Rica, Egypt, Haiti, Hong Kong, Iceland, India, Indonesia, Japan, Jordan, Lebanon, Mexico, New Zealand, Pakistan, Philippines vagy éppen Singapore. Az előzsűri már év elején megkezdte a filmek feldolgozását, május 1-jén versenyprogramot hirdetnek, ezt követően minden beválasztott alkotónak 1 hónapja lesz beküldeni a vetítési kópiákat. Ezután június 15-ig megszületik a részletes vetítési program, majd újabb egy hónap áll rendelkezésre a versenyzőknek az akkreditációra a személyes részvételhez.

TAVASZI BEZSONGÁS

Amint arról korábban hírt adtak, lezárult tehát a nevezési időszak a 20. BuSho fesztiválra, most az előzsűrin sor és a versenyprogram kihirdetésére a legnagyobb feladat végén a munka ünnepén kerülhet sor. Addig sem tétlenkedik azonban a BuSho csapat hiszen a közeljövőben újra nemzetközi vizeken eveznek a tavalyi magyar rövidekkel. 

Február végén újra sikerrel lezajlott a 19. Busho fesztiválról delegált legjobb magyar filmek vetítése immár hagyományosnak tekinthető helyszínen Szófiában. A bolgár Liszt Intézet lelkes munkatársai pedig újabb vetítést készítenek elő áprilisra a TaM művészeti egyesülettel Veliko Tarnovo városában, mely nemcsak Bulgária régi fővárosa, de építészetileg, természetileg is nagyon vonzó város, ahol nagyon élénk egyetemi élet folyik. 

Március elején régi lengyel partnerük válogatott be néhány általuk delegált alkotást a ZOOM fesztiválra, Füzes Dániel: Hogy ne győzzünk, Gyimesi Anna: Affrikáta és Szelestey Bianka: Pragma című filmje mellett 3 animációt is versenybe hívtak. Erhardt Domonkos: Szemem sarka és Bárány Dániel: Vacsora-ja mellett Turai Balázs Amok című alkotása is versenyez a nagy hagyományokkal rendelkező Lengyel animációsok között. A Karácsony Péter által rendezett Vasárnapi emberrablás, Mira Zénó Fox Tossingcímű filmje és a tavalyi Magyar Mozgókép Díjra jelölt Café Marylin-t is tartalmazó válogatással hamarosan felbukkannak majd Isztambulban az IFSAK fesztivál panoráma szekciójában, de tervezési fázisában tart egy Porto és egy Pescara közeli bemutató mellett egy újabb pekingi bevetés is májusban az UCCA Centerben. A törököknél ráadásul további helyszíneken folynak az egyeztetések, a májusi Aksanat után egy őszi Izmir vizit szerepel a műsoron. 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben