InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóKiemelt tartalom

Három érdekes tény hazánk egyik legszebb épületéről

A Budapesti Bazilika, hivatalos nevén Szent István Bazilika, Magyarország fővárosának szívét díszíti, és egyedülálló történelmi és építészeti élményt nyújt a látogatóknak.

1. Építésének Története:

   A bazilika építése 1851-ben kezdődött, de az építkezés során számos akadályba ütköztek. Nevezetes volt a Bazilika történetében az 1868. január 22-i dátum, amikor a Hild tervei szerint már felfalazott kupola és kupoladob beomlott, kivitelezési- és anyaghibák miatt. Végül 1905-ben fejeződött be a mű, és azóta is lenyűgözi a látogatókat nem csak méreteivel, hanem a történeti háttérrel is.

2. Szent Jobb őrzése:

   A bazilika jelentős szakrális kincset is őriz. A Szent Jobb nevű relikviát, Szent István király mumifikálódott jobb kézfejét itt helyezték el. A Szent Jobb megtekinthető a templomtérben, a kettős ereklyetartóból csak augusztus 20-án veszik ki és viszik körbe a hívek között a Szent Jobb körmeneten. 

3. Panorámás Kilátás a Kupolából:

   A bazilika látogatói számára egyedülálló élményt nyújt a kupolájának megmászása. Azok, akik felkapaszkodnak a kupola magasába, egy csodálatos panorámában gyönyörködhetnek, ahonnan szinte az összes budapesti nevezetesség látható. Ez a magaslati perspektíva kiváló alkalmat biztosít a város megismerésére és élvezetére. Aki azonban nem vállalkozik a 364 lépcsőfokra lifttel is feljuthat a Panoráma teraszra. 

A Budapesti Bazilika nem csupán egy vallási szentély, hanem egy olyan építészeti és kulturális kincs, amely mélyen gyökerezik Magyarország történelmében, és lenyűgözi mindazokat, akik ellátogatnak ide.

Fotók: Leonhard Niederwimme

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben