InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Három csodálatos magyar barlang, amit muszáj megnézned

A Barlangok Napja alkalmából emlékezzünk meg Magyarország különleges föld alatti világáról. Hazánk lenyűgöző barlangokban bővelkedik, amelyek mind természeti szépségeikkel, mind történelmi és tudományos jelentőségükkel elbűvölnek. Több mint 4100 barlang található Magyarországon, és ezek közül sok világviszonylatban is kiemelkedő. Most három különleges barlangot mutatunk be, amelyek különböző szempontokból nyújtanak felejthetetlen élményeket.

Cseppkőképződmények az aggteleki Baradla-barlangban – MTI Fotó: Vajda János

1. Aggteleki Cseppkőbarlang (Baradla-barlang)

Az Aggteleki Cseppkőbarlang, más néven Baradla-barlang, Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb barlangrendszere. Az UNESCO Világörökség része, és több mint 25 kilométer hosszú, átnyúlva Szlovákiába is. A barlang híres lenyűgöző cseppkőképződményeiről, amelyek millió évek alatt alakultak ki. A Baradla-barlang különböző részei eltérő jellegűek: a könnyen bejárható, jól kiépített szakaszoktól egészen a kalandvágyóknak való, nehezebben megközelíthető járatokig mindenki megtalálja a számára megfelelő túrát. A barlang akusztikája is különleges, ezért gyakran ad otthont koncertelőadásoknak.

Pál-Völgyi-barlang (Forrás: M1 Kék Bolygó)

2. Pál-völgyi-barlang

Budapest szívében található a Pál-völgyi-barlang, amely a főváros legnagyobb barlangja. Az 1904-ben felfedezett barlangrendszer jelenleg ismert hossza meghaladja a 32 kilométert, és ezáltal az ország második leghosszabb barlangja. A barlang különlegessége, hogy városi környezetben helyezkedik el, mégis egy teljesen más világba repíti a látogatót. A Pál-völgyi-barlang labirintusszerű járatai, látványos cseppkőképződményei és kristálytiszta tavacskái egyedülálló élményt nyújtanak. A barlangban számos denevérfaj él, és különleges mikroklímája miatt kutatások célpontja is.

(Fotó: Wikipedia.org)

3. Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlang az ország egyik legkülönlegesebb barlangja, mivel egy föld alatti tó található benne. A barlangot 1903-ban fedezték fel, amikor egy kútásás közben véletlenül belebotlottak. A tavasbarlang körülbelül 300 méteres szakasza járható be csónakkal, ami különleges élményt nyújt a látogatóknak. A barlang hőmérséklete egész évben állandó, körülbelül 20°C, így télen-nyáron kellemes kirándulóhely. A barlang vize kristálytiszta, és a falakon különböző kőzetképződmények láthatók, amelyek változatos színeikkel és formáikkal gyönyörködtetnek.

Magyarország barlangjai lenyűgöző föld alatti világot rejtenek, amelyek a természet csodálatos erejét és szépségét mutatják be. A Baradla-barlang monumentális cseppkőképződményeivel, a Pál-völgyi-barlang városi rejtélyeivel és a Tapolcai-tavasbarlang különleges csónakázási lehetőségeivel mind különleges élményt nyújtanak. A Barlangok Napján ne csak emlékezzünk ezekre a csodálatos helyekre, hanem vegyük a bátorságot és fedezzük fel őket személyesen is!

InfoPont Magazin

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben