InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

Hallott már a trash art-ról?

A Bényi Galériában kirakatkiállítás nyílik használt molinókból, moziplakátokból készült alkotásokból, a tárlat megnyitójára március 9-én 14 órakor kerül sor.

A trash art vagy junk art műfaját a korai 20. század modernista személete hívta életre az USA-ban, mely kezdetben a fogyasztói társadalmat és a hozzá köthető fogalmakat vette górcső alá. A trash art banális, hétköznapi, sokszor szemétbe kerülő anyagokat használ fel, ezért az irányzat napjainkban már összeforrt a környezeti problémákra történő figyelemfelhívással és a társadalmi felelősségvállalással. Olyan művészek sorolhatóak ezen irány mellé, mint Duchamp, Picasso, Vik Muniz vagy, hogy kortárs magyar alkotókat is említsünk, Sinkovics Ede, Baráth Gábor és Dóczi Attila.

A TrashKós freskók című kiállítás is a trash art, azaz a hulladékművészet eszközeivel mutatja meg azt, hogy a szemét nem feltétlenül felesleges dolog, hiszen kreatív koncepció mentén a művészek tekinthetnek rá alapanyagként is, melyeket újraalkotva esztétikai és tartalmi értelmet nyerhet az így létrejövő alkotás. Az irányzat egyik fő jellemzője, hogy nem korlátozódik egyetlen művészeti ágra, hanem mindegyikben képviselteti magát. Találhatunk trash art-ot festészetben, szobrászatban, haute couture-ben, installációban, akár az otthon bútoraiban, berendezési tárgyaiban is. A környezeti értékeket megőrizve, maga az újrahasznosítás és az anyagok újragondolt, újjáéledt formája válik a fenntartható körforgás és a művészeti folyamat részéve, ezáltal műalkotássá.

A Bényi Galéria és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. kezdeményezésének köszönhetően újraértelmezve kerültek felhasználásra azok a már nem használt reklámanyagok, melyek az elmúlt években felhalmozódtak, feleslegessé váltak. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium ökoiskolaként fontosnak tartja az értékteremtő újrahasznosítást és a fenntarthatóságra törekvést a művészetben is. A kiállítás koncepcióját elfogadva, az iskola tanárainak művészeti vezetésével, a kreatív diákok új célokat adtak a különböző rendezvények plakátjai, molinói, épülethálói és kiadványai számára. Tanárok és diákok között gondosan összehangolt csapatmunka, tervezés, kísérletezés és kivitelezés jellemezte a hetekig tartó felkészülési időt az installációk elkészítésében. A TrashKós freskók címet viselő kirakatkiállítás a kreativitás és a fantázia erejével bizonyítja, hogy az újrahasznosítás és a fenntarthatóság elengedhetetlen a művészetek és a mai ember számára.

A tárlat megnyitójára 2023. március 9-én kerül sor, majd egészen április 5-éig láthatóak a Bényi Galéria utcafronti kirakatában a Debreceni Virágkarneválra, a Gourmet Fesztiválra, a Bor- és Jazznapokra és az Apolló Mozira utaló újraalkotott darabok. A kiállításon bemutatkoznak a művészeti iskola által kínált szakok: a mozgókép- és animációtervező, a divatstílus- és jelmeztervező, a grafika és az ötvös szak is megismerhető.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben