Gasztro
Gasztro kalandozások a digitális nomáddal
  • 2020. február 1.

A különböző kultúrák megismeréséhez vezető út a helyi ételeken keresztül vezet. Nem a kifejezetten a turistáknak készült ételekre kell itt gondolni, hanem arra, amit az ott lakók is napi szinten fogyasztanak. Íme néhány jótanács és tapasztalat.

Utazásaim során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy az ételeken keresztül is megismerjem közelebbről az adott kultúrát, ezért nálam alapszabály, hogy az autentikus helyeket keresem és kerülöm az olyan ismerős feliratokat, mint Starbucks vagy McDonald’s.

Ha olyan országba látogatsz, ahol a higéniai szinthez nem feltétlenül van hozzászokva a gyenge európai gyomor, van néhány alapszabály, amit érdemes betartani:

  1. Kérd a megfelelő védőoltásokat. Vedd meg az orvos által javasolt gyógyszereket
  2. Köss utasbiztosítást
  3. Légy tisztába a különböző ételallergiáiddal és ha teheted, tanuld meg őket a helyiek által beszélt nyelven
  4. Olyan éttermekben étkezz, ahol vagy hosszabb sor vagy Google-en, Facebookon sokan írtak hozzá pozitív visszajelzést.

Ha betartod ezeket az óvintézkedéseket, nincs okod félelemre és nyugodtan vesd bele magad a finomabbnál finomabb, szokatlan ízek gyönyörébe!

Pad Thai, Papaya saláta és tavaszi tekercsek
Ázsia áll talán a legközelebb a szívemhez édes-csípős-friss-olajos ízvilágával. Koh Lantára (Thaiföld) érkezve a szállás elfoglalása után fél órával már kerestük is, hogy hol tudnánk megjutalmazni magunkat a hosszú út után igazán megérdemelt pad thai és papaya saláta kombinációval.

Új helyre érkezve szeretem végigrendelni a menüt és csak azután jelentkezni főző kurzusra, hogy azokat az ételeket tanuljam meg elkészíteni, amik a legjobban ízlenek. Ha sikerül kifogni egy jó tanfolyamot, akkor olyanokat  is megtanulhatsz, hogy mit mivel helyettesíthetsz, ha otthon nem tudsz könnyen hozzájutni az adott alapanyaghoz. Például a papaya salátához a papayát zöld almával is ki lehet váltani és a lime helyett citromot is tehetsz az elkészült pad thai tetejére.

Azoknak a kalandoroknak, akiknek a szervezett főzés is túl turistás program, nagyon ajánlom, hogy az ételrendelés után elegyedjenek szóba az étterem szakácsával és ha működik az összhang, akkor kérjék meg, hogy mutassák meg, hogyan készül az igazi helyi specialitás. A nagyszerű ízek mellett, nagyszerű embereket is meg tudsz így ismerni.

Marschalek Ágnes

happy wheels