InfoPont Ajánló Magazin
KikapcsolóKultSzórakozó

Ez történik, ha összeeresztünk egy népdalénekest, egy trappert, egy maszkos producert és az X-faktor műsorvezetőjét

Idén októberben került megrendezésre a KEMP nevű, egészen különleges dalszerző tábor a Universal Music Hungary sublabeleként működő Banana Records szervezésében. Összesen 23 zenész, előadó, producer gyűlt össze, távol a világ zajától, hogy kizárólag az alkotásra koncentráljanak. Érdekessége, hogy a legkülönfélébb zenei világok találkoztak itt, Járai Márktól Beton.Hofin át egészen OHNODY-ig.

A 130 jelentkezőből kiválasztott zenei alkotók négy napot töltöttek együtt, és három-négy fős kis csoportokban dolgozták ki kreatív ötleteiket. A KEMP szervezői, Kamau Makumi és Fodor Máriusz szeme előtt célként elsősorban az lebegett, hogy a különleges kollaborációkon keresztül a résztvevők tanuljanak egymástól. Saját, korábbi tapasztalataikat gyúrták tehát egybe, hogy a résztvevőkkel közösen valami igazán izgalmas és értékes dolgot hozzanak létre. Kifejezetten a koncepció része volt, hogy a csapatokban olyanok kerüljenek össze, akik valószínűleg “természetes közegükben” sosem találkoztak volna – így történt például, hogy a népzenei acapella kvartettből (Napfonat) érkező Szarka Anita a trapper Filóval dolgozott, vagy éppen a hazai hiphop egyik legjobban felfelé ívelő csillaga, Beton.Hofi a Halott Pénzből ismert Járai Márkkal vagy éppen a DAL 2021 versenyzőjével, a VoiceStation kórus alapítójával, Pejtsik Pannával. Ahogy Kamau Makumi meséli:

“Itt végre nyugodt körülmények közt volt lehetőségük arra, hogy a közös alkotásra koncentráljanak, és megtapasztalják azt, hogy a másik hogyan dolgozik. Az elvárásokat messze felülmúlta az elkészült demók minősége.

Egy-egy csapatnak átlagosan 3-6 órája volt, hogy összetegyenek egy demót, de sokan persze nem tudtak leállni, és éjszakánként szabadfoglalkozás szerűen is tovább jammeltek együtt. A csapatok minden nap cserélődtek, és egyfajta tematikát, iránymutatást is kaptak, vagy éppen nehezítésképpen különleges megkötések is voltak időként. Egyik nap például filmzeneszerzéssel foglalkoztak a résztvevők, aminek különlegessége, hogy a nemrég a mozikban is debütált sikerfilm, a Nagykarácsony két betétdala is itt született meg. Máriusz hozzáteszi:

“Már most sok résztvevő jelezte, hogy szeretné befejezni a demókat, és saját előadói profiljuk alatt kiadni a dalokat. De ami ennél is fontosabb, hogy azóta folyamatosan épülnek a táborban kialakult kapcsolatok, és a KEMP-en kívül is sokan dolgoznak együtt.”

A résztvevők egyébként szakmai iránymutatást is kaptak, külön erre az alkalomra ugyanis masterclassokkal is készültek: Fodor Máriusz az inspirációról, Tiszeker Dániel rendező (többek közt Nagykarácsony, #sohavégetnemérős) a filmzeneszerzésről, Toldi Miklós zenei producer a productionről és Szepesi Mátyás (Konyha) a dalszövegírásról mesélt, ezeket a tapasztalatokat pedig videós formában most mindenki számára közkinccsé teszik a szervezők.

A KEMP tehát a dalszerzést egy egészen új irányból közelíti meg, és hosszútávon rengeteg lehetőség rejlik benne. Ennek első állomása, hogy most egy hétig a nagyközönség számára is elérhetővé teszik a felvett demókat, amiken elképesztő széles zenei palettán mozgó, feltörekvő és már ismert zenészek alkottak együtt, ennek megfelelően a “titkos” album maga is igencsak eklektikus, tele újító megoldásokkal.

A KEMP résztvevői, az album alkotói:

Balogh Tamás (Tomi Balogh)
Bognár Bandi (Kolibri)
Doór Mátyás (DOÓR)
Fehér Holló Attila
Fuchs Benjámin (FILO)
Gerendás Dániel (GERENDĀS)
Gyarmati Fanny
Hegyi Dóra (OHNODY)
Ian O’Sullivan (O’SULLIVAN)
Járai Márk (Halott Pénz)
Keményfi Szabolcs (ALPRITE/mxxd swing)
Kovács Geri
Miller David
Patzek Patrick (beatrick)
Pejtsik Panna (VoiceStation)
Pócsi László Botond (Hundred Sins)
Rochlitz Tamás (Monkeyneck)
Schwarcz Ádám (Beton.Hofi)
Szarka Anita (Napfonat)
Szigeti Zsófia (SOLÉRE)
Takács Dorina (Deva)
Tóth Ádám (THADE)
Tóth Kristóf Attila (kristoaf)

KEMP lemez:

 

 

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Visszatér a KEMP dalszerző tábor

Glück Viktória

Különös főszereplővel készült O’SULLIVAN új videója

Glück Viktória

Plázs – Siófok

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben