InfoPont Ajánló Magazin
Kult

Évadot zárt a Katona – két új taggal bővül a társulat

2021 őszétől Tóth Zsófia és Lengyel Benjamin csatlakozik a Katona József Színházhoz. Mindketten Pelsőczy Réka és Rába Roland osztályában diplomáznak júliusban a Freeszfe Egyesület keretein belül, a Salzburgi Mozarteumban. Kovács Lehel 15 év után, korábbi szerepeit megtartva távozik a társulat kötelékéből.

A június 18-i évadzáró társulati ülés elején néma felállással emlékeztek a Katona februárban elhunyt művészére, a színház egyik alapító tagjára, Olsavszky Évára. Ezt követően Máté Gábor elmondta: büszke arra, hogy noha a járvány, miként az egész világot, úgy a hazai kulturális élet egészét komoly kihívások elé állította, a társulat kitartó munkájának köszönhetően a Katona mégis sikeresnek mondható évadot tudhat maga mögött. Minden nehézség ellenére négy színpadi bemutatót is tartottak. Az Othello, a Hát, ha van is, én még nem találtam meg, illetve a Lear király mellett az E(gy)P(ercesek) című produkció is színpadra állt. Az előadással – amely azóta két alkalommal online is elérhető volt – Esterházy Péter emléke előtt tisztelegtek.

A megváltozott helyzethez és igényekhez alkalmazkodva, ősszel megtörtént a színház digitális átállása, amely lehetővé tette a SzínházTV-vel, illetve az eSzínházzal közösen megvalósított élő közvetítéseket, valamint új produkciók magas minőségű rögzítését, streamelését is. A nézői visszajelzések alapján, jó döntésnek bizonyult, hogy a meglévő repertoár előadások közvetítése mellett egy új műfajokkal kísérletező, online produkció megalkotását is célul tűzték ki. A K:ortárs címen futó sorozatban eddig három, meghívásos drámapályázatra beérkezett kortárs irodalmi művet dolgoztak fel, ötvözve színházi és filmes elemeket.

Az idei csonka évadban – szigorú járványügyi szabályok mellett – 97 előadást tartott a Katona. Nagy öröm volt a színház számára, hogy a májusi nyitást hatalmas érdeklődés övezte, melynek köszönhetően teltházakkal tudtak újra közönség előtt játszani. A CompactTv-vel közösen, szintén az előrenézés jegyében készült el a Monológ című online sorozat is, melyben a társulat művészei influenszerek szövegeit és már internetes tartalmakat adtak elő. A videósorozatot eddig összesen mintegy 120 ezren látták a Katona közösségi felületein, illetve médiapartnerük, a 24.hu oldalán.

Az idei évad utolsó új, online előadását, a hét éven át sikerrel futó mennyekbe vágtató prolibuszt június 22-én közvetítik a eSzínházon. A produkció különlegessége, hogy a felvételt 2021 tavaszán egy izgalmas külső helyszínen rögzítették. A Fekete Ernő által Weöres Sándor írásaiból összeállított és előadott darab június 22., 19 órától 24., 23 óráig lesz látható. Ezen kívül a nyár folyamán még két korábbi előadás felvétele lesz egy-egy hétig online elérhető, szintén az eSzínházon, a Nyáresti vetítések sorozat keretén belül. A talizmán július 30. és augusztus 6., a Portugál pedig augusztus 27. és szeptember 3. között.

A nyár folyamán három alkalommal vendégszerepel a társulat: június 28-án az Othello áll színpadra Gyulán, a Shakespeare Fesztiválon, július 16-án a Lélegezz című előadást adják elő a veszprémi Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztivál keretein belül. Augusztus 1-jén pedig a Miskin herceg lesz látható a Zichy- kastélyban, a Zsámbéki Nyári Színház meghívására.

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészti díjakat is. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizennyolc éve alapított – Bányai Kelemen Barna vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat pedig Bán János kapta, a Lear királyban, illetve a Szavalóversenyben nyújtott játékáért.

Színházpedagógiai programjuk, a Behívó idén kifejezetten a karantén időszakára reflektálva indította el a Galaxis Gondola elnevezésű online társasjátékot, amelyben két hónapig „repültek” a játékosokkal az űrben, hogy aztán visszatérve a Földre, „újraindítsák” az életet. A Katona klubosok új előadást készítettek Gaudeamus igitur címmel. A próbák zoomon, parkokban és lakásokon zajlottak, de a bemutatót már a Sufniban tudják megtartani, június 21-én.

A tervek szerint a 2021/22-es évad első két premierjét szeptemberben tartják. Térey János Káli holtak c. regényének színpadi vátozatát Dömötör András rendezi a Kamrában. Ezt követően Line Knutzon Mesteremberek című darabját Máté Gábor állítja színpadra a Katonában. A Kamra következő bemutatója, október közepén az Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított Isten, haza, család lesz, melyet Tarnóczi Jakab visz színre. A naptári év végén még két új előadást láthat a közönség: először a Teremtmények című darabot – amely Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján készül – mutatják be Tárnoki Márk rendezésében a Kamrában, amivel párhuzamosan Brian Friel Apák és fiúk c., Turgenyev regényéből adaptált művét Ascher Tamás rendezi a nagyszínpadon.

Az évad második fele – szintén a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2022 márciusában először Spiró György Főtitkárok c. darabját Zsámbéki Gábor rendezi a Kamrában. Ezzel párhuzamosan a Melancholy Rooms munkacímű előadást Tarnóczi Jakab viszi színre a Katonában. A 2021/22-es évad két utolsó premierjére májusban kerül majd sor. Molnár Ferenc Üvegcipő c. vígjátékát Székely Kriszta állítja színpadra a Kamrában, miközben Kárpáti Péter Moszkva-Peking Transzszimfónia c. darabját Novák Eszter rendezi a nagyszínpadon.


Az augusztus-szeptember-októberi műsorra júliustól lehet majd jegyeket váltani a katona.jegymester.hu oldalon. A konkrét időpontot hamarosan ismertetik.

A Katona társulata ismételten szeretné megköszönni nézőinek a kitartó szeretetet, támogatást, ami nem csupán anyagilag, de lelkileg is sokat jelentett a színház tagjainak és segített átvészelni a legnehezebb hónapokat.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Nézői segítségét kéri a Katona József Színház a készülő előadásukhoz!

Glück Viktória

Nézőtér – Mit nézz meg, ha színházba mész

Glück Viktória

Állj mellé! – Ukrán nap a Katonában

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben