Szórakozó
ÉletrajziFilm NEKED
  • 2020. augusztus 12.

Nagyon szeretem az életrajzi filmeket. Gyermekkorom óta kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan lesz valakiből ismert művész, akár színészről, akár zenészről vagy akár festőművészről legyen szó. Igyekeztem megfigyelni, hogy hol van az a pont, amikor a tehetség, a zsenialitás megmutatkozik valakiben. Az a pont, amikor megszületik a „művész”. Ezúttal festőművészekről szóló filmekből válogattam.

A nap szerelmese (1956)

Egy nagy művész, a szörnyű kínokat megélt holland festő Vincent Van Gogh (Kirk Douglas) életét beszéli el ez a felkavaró kép világú, érdekfeszítő és érzelmeket ébresztő filmklasszikus, mindvégig hűségesen a valóság tényeihez. Hogyan lett a holland lelkészdinasztia sarjából ellenállhatatlan belső parancs sugallatára olyan ember, akit semi más nem érdekel, csak hogy fessen? Van Gogh mindössze harmminchét esztendőt élt, s ebből tíz évig alkotott. Nyomorgott, magányos és beteg volt. Ma képei nemcsak a leghíresebb múzeumok féltve őrzött darabjai, hanem a világ műkincspiacának dollármilliókért gazdát cserélő verhetetlen sztárjai is. A film alapjául Irving Stone életrajzi regénye szolgált, amelyet a festő és testvére, Theo közötti levelezés ihletett.


Frida (2002)

Frida Kahlo (Salma Hayek) felkavaró szépségű mexikói festőművésznő életét dolgozza fel a film. 1922, Mexikóváros: Frida élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera (Alfred Molina) festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak és a kor legirigyeltebb és legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.


Túlélni Picassót (1996)

Picassonak a festészet szereteténél csak a nők iránt érzett szenvedélye volt nagyobb. Életének minden meghatározó művészeti időszakában más és más nő volt a múzsája. A zseniális művész 1943-ban a hatvanas éveinek közepén járt. A németek által megszállt Párizsban találkozott a fiatal Francoise-zal. A huszonhárom éves lány festészetet tanult. Picasso meghívta, hogy látogassa meg a műtermében, és ezzel egy különös kapcsolat vette kezdetét. Az öntörvényű művész beleszeretett a művésznövendékbe. Tíz viharos évet töltöttek együtt, Francoise két gyermeket szült neki. James Ivory filmje tízéves periódust ölel fel Picasso életéből, méghozzá azt az időszakot, melyet a festő az egyetlen olyan nő társaságában töltött el, akit nem ő hagyott el. Főszerepben a zseniális Sir Anthony Hopkins.


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

happy wheels