InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Debreceni Nagyerdő: Magyarország legszebb erdeje

Az Agrárminisztérium által indított internetes szavazáson a debreceni Nagyerdő nyerte el a „Magyarország legszebb erdeje” címet. Az elismerő oklevelet hétfőn adta át Nagy István agrárminiszter Debrecen polgármesterének, Papp Lászlónak és a Nagyerdőt működtető Nyírerdő Zrt. vezérigazgatójának, Hidas Tibornak.

A szavazás több mint 61 ezer leadott szavazat alapján döntött. A második helyen az Északerdő Zrt. által kezelt lillafüredi Zsófia-kilátó végzett, míg a harmadik helyet a Bakonyerdő Zrt. által kezelt Cuha-völgy kapta.

A koronavírus-járvány idején növekedett az erdők látogatottsága, évente 40-50 millióra becsülhető az erdei kirándulások száma – jelentette ki a miniszter. Az erdő nemcsak „az élővilágunk csodás lelőhelye”, hanem hat a testre, a lélekre és az elmére is, és minden évszakban látogatható.

MTI/Czeglédi Zsolt

Az erdőknek kiemelt szerepük van a klímaváltozás elleni küzdelemben is, és ezért nagy jelentőséggel bír, hogy az elmúlt száz év alatt megduplázódott Magyarország fás területeinek nagysága. Jelenleg már 2,3 millió hektárnyi erdő borítja az ország területének egynegyedét. A cél, hogy ez az arány 2030-ra elérje a 27 százalékot.

A főbb hőhullámok rámutattak az erdők fontosságára, és arra, hogy felelős erdőgazdálkodásra van szükség – hangsúlyozta a miniszter.

Az elmúlt években a magyar kormány 33 milliárd forintot fordított a jelzett turistaút-hálózatra, az 1200 kilométernyi kerékpárútra és a 400 kilométernyi lovasútra. Papp László, Debrecen polgármestere, elmondta, hogy városuk gondosan kezeli a Nagyerdőt, amely 1939-ben vált természetvédelmi területté.

A polgármester büszkén említette, hogy a város területének 34 százaléka erdő, ami felelős gazdálkodást igényel. A Civaqua program fejlesztései a jövőben az erdő vízutánpótlását fogják szolgálni, és a város részt vesz a véderdők telepítésében, különösen az ipari parkok közelében.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben