InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóInfoPont

Csoóri Sándor verse ihlette a Henri Gonzo és a Papírsárkányok új dalát – megjelent A tenger arca

A Fran Palermo zenekar dalszerző-frontembere, Henri Gonzo idén indította útjára régóta dédelgetett magyar nyelvű projektjét. A most megjelenő harmadik kislemezt Csoóri Sándor örököseinek felkérésére, a Vecsei H. Miklós fémjelezte Csoóri-szalon programsorozat keretében szerezte.

Henri saját bevallása már régóta gondolkodott egy új, magyar nyelvű projektben, a löketet végül a pandémiás időszak adta meg: egy balatoni nyaraló teraszán körvonalazódtak fejében a részletek. Először versmegzenésítésekkel és dalszövegek fordításával próbálkozott, ebből alakult ki végül saját, magyar nyelvű szövegvilága. Erre pedig kiválóan rímel a most megjelenő A tenger arca című dal, amely Csoóri Sándor – Játék a tenger című verséből ered. Az ötletet Vecsei H. Miklós Csoóri-szalon elnevezésű eseménysorozata adta – ennek lényege, hogy a magyar zenei és színházi élet legfontosabb szereplői zenésítik meg Csoóri Sándor egy-egy versét, gondolatát, esszérészletét.

“Rövid kutatás után bukkantam erre a versre, és azonnal megragadott a hangulata, a képi világa. Ritka, hogy valaki ilyen szépen – mintha Marquezt olvasnék – ír körül egy tengerparti élményt és szerelmes állapotot. A dalt első olvasásra akkordozással kísértem. A végleges verzió pedig pontosan az lett, amit az első nekifutásra rádúdóltam, csak meghangszerelve.” – meséli Gonzo.

A felvételt követően jutott eszébe Szinyei Merse Pál – Mare azzurro (azaz kék tenger) című festménye, amelyet a Nemzeti Galéria engedélyével használhattak a dal borítójaként.

Az idén megjelent három kislemezt (TV Hangyák, Záporozó és a most megjelenő A tenger arca) decemberben egy EP, a tervek szerint jövő tavasszal pedig egy album követi majd. A Henri Gonzo és a Papírsárkányok élőben az idei Kolorádó fesztiválon mutatkozott be, elsöprő sikerrel, október 29-én az ötödik koncertjüket adják a Manyiban, az EP-t pedig december 15-én mutatják be az A38 Hajón.

Henri Gonzo és a Papírsárkányok – A Tenger arca: https://youtu.be/izi1ka49xO8

Szombaton ötödik koncertünket adjuk a budai Manyiban. Egyelőre közönségtoborzás zajlik és figyeljük milyen körülmények közt esik a legjobban a közönségnek ez a fajta hangszerelés és dalszövegek. Már Remekül működnek a dalok színpadon, de kell a hallgató is, hogy be akarja fogadni.

Készül a nagylemez egyre közelebb a vége. Decemberben lesz egy EP és tavaszra tervezzük a nagylemezt kihozni. Közben már vágjuk a Noszvaji barlanglakásokban Vadas Gézával és Sápi Gézával rögzített kisfilmünket is amiben három dalt játszunk el, közben pedig videó klippeket készítünk elő. Szeretnénk a dalokhoz sok vizuális alkotást is kapcsolni.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben