Gasztro
Bormustra a Mátrában: Nagygombos Borászat
  • 2020. június 10.

Ebben a hónapban a Mátrába indultunk egy kis bormustrára. A Nagygombos Borászathoz látogattunk el, hogy megkóstoljuk méltán híres boraikat. Mondanom sem kell, hogy nőként a rozékért vagyok oda. Szerencsére minden várakozásomat felülmúlták, hiszen isteni rozékra leltem. Nem véletlenül mondják a Nagygombos Borászatra, hogy a környék rozéspecialistája. A derűs gyümölcsösség, a könnyedség és a kifinomult ízek, azonnal elkápráztattak. Természetesen nem álltunk meg, a rozék után kitartóan végigkóstoltuk a palettát. Most ezekből az izgalmas ízvilágú borokból mutatunk be néhányat.

Játékos Rosé – 2019

A mátrai Nagygombos Borászat kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban több különböző tétellel is megjelennek a piacon. Közülük évek óta biztos pont a Játékos Rosé. Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti. A bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik, hogy tudatos házasítási folyamat révén születik meg. A 2019-es évjáratban merlot és cabernet franc került egybe. Halvány rózsaszínű bor, illatában sokféle piros bogyós gyümölcsöt, szamócát, cseresznyét, ribizlit fedezhetünk fel. A kortyban is ezeket érezni, mellettük izgalmas zöldfűszerességet és frissítő pomelót.


Mosoly Rosé – 2019

A Mátrai borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. A Nagygombos Mosoly Rosé a kékfrankos fajta elegáns jegyeit hozza, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani. Halvány rózsaszínű bor, lilás árnyalattal. Visszafogott piros bogyós gyümölcsillatot érzünk a pohárban, ízében meggyet és fanyar ribizlit. A friss, vegetális és gránátalmás karakter kellemes üdeséget ad a bornak. Lendületes savai és jó egyensúlya miatt ez a bor tökéletes fröccs alap, de jól passzol lángos mellé is.


Illatos Fehér – 2019

A birtok szőlőinek fajtaösszetétele izgalmas lehetőséget kínál minden műfajban. Az Illatos Fehér a 2019-es évjáratban tramini, sárga muskotály, és cserszegi fűszeres házasítása. A Mátrai borvidék gyümölcsös, könnyed arcát mutatja be a stílus kedvelőinek. Gyümölcsös, fehér virágos aromát érzünk a pohárba szagolva, ízében fehér húsú, édes őszibarackot, szőlőt, ananászt és lime-ot találunk, az ízeket menta, és fehér tea teszik még izgalmasabbá. Könnyed bor, élénk savakkal és kedves üdeséggel. Igazi populáris, könnyed, szerethető cuvée. Az egyszerűen nyitható, csavarzáras palackot bármilyen kirándulásra, piknikre, strandolásra magunkkal vihetjük.


Könnyed Vörös – 2018

A Nagygombos Borászat a szőlőművelésnél és a borok készítésénél is a természetességre törekszik, arra, hogy minél kevesebb beavatkozással tehessék a bort végül a fogyasztók asztalára. Ezért semmilyen adalékanyagot, aromát és színanyagot nem használnak, valamint fontosnak tartják azt is, hogy megadják a kellő időt a bornak. A mátrai vörösborok új generációját képviseli ez a tétel. Rubinszínű bor lilás reflexekkel. Illata intenzív és attraktív, tele gyümölcsökkel. Az ízében is érezni a meggyet, az áfonyát és a szilvát. Mellette édesfűszerek, boróka és vérnarancs teszik izgalmassá a kortyot. A nevéhez hűen kifejezetten karcsú, kedves, jó ivású bor.


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

Cimkék:
happy wheels