InfoPont Ajánló Magazin
BalatonGasztro

Borbély borok az élmezőnyben

Aki kedveli a Badacsonyi borokat, a Borbély Családi Pincészet nevét is biztosan ismeri. Profi szakmaiságukkal, szolgáltatásaikkal, boraik kiváló minőségével és kedves vendéglátásukkal mindenkit levesznek a lábukról. Borbély Tamással beszélgettünk.

Júliusban az a megtiszteltetés ért, hogy Pro Urbe kitüntetést vehettél át Badacsonytomaj Polgármesterétől. Mi ez a díj és milyen érzés elnyerni egy ilyen elismerést?

A Pro Urbe Emlékérmet évente 3 olyan személyeknek, közösségeknek vagy gazdasági szervezeteknek, adományozhatja Badacsonytomaj Város Képviselőtestülete akik, a gazdasági élet bármely területén maradandót alkottak, munkájuk által a város hírnevét az ország határain belül és azon túl is elvitték. Számomra hatalmas megtiszteltetés,hogy ezzel a díjjal a sok éves, a Badacsonyi Hegyközség életében, Borvidék érdekében végzett társadalmi munkámat ismerte el a képviselő testület.

Ezt nagy részben köszönhetem a „AZ ÉV BORTERMELŐJE 2020” díj elnyerésének is, melyet első badacsonyi borászként kaptam meg. Ezzel nem csak a Borbély Családi Pincészetnek, hanem az egész Badacsonyi Borvidéknek országos hírnevet szereztem.

Visszatekintve az idei évre, milyen kiemelkedő eseményeken vettetek részt?

Két legfontosabb esemény számunkra áprilisban a Badacsony New Yorkban, és július második felében a Badacsony Bor7 volt, melyeken sok-sok vendég megismerhette borvidékünk értékeit. Számos borkóstolón, borvacsorán és borfesztiválon találkozhattak velünk még a borkedvelők, és az év hátralevő részében is igyekszünk a meghívásoknak eleget tenni.

A 2023-as Országos Borversenyen, két borotok is aranyérmes lett. Mi a Borbély Családi Borpincészet titka? Hogyan tudtok évről-évre élmezőnyben lenni a boraitokkal?

Az Országos Borversenyen Karós Olasz rizling 2019- es, és Zeusz késői szüret 2019- es boraink kaptak Arany érmet. A badacsonyi táj, a szőlő, a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk életét generációkon keresztül. Pincészetünk életében kezdetektől fogva fontos szerepet kap a tradicionális borkészítés. Hiszünk a borvidékre jellemző fehér fajtákban, melyek segítségével megismerhetjük és bemutathatjuk a borvidék termőhelyeinek sokszínűségét. 21 hektáros birtokon gazdálkodunk a páratlan szépségű vulkanikus tanúhegyek lankáin. A modern és tradicionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusától, az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok készítésére. Válogatás borainkban a nagyfahordós erjesztést és érlelést követően a családunk mottójává vált: „Tüzes borok, vulkáni ízek” karakterei teljesednek ki a palackos érlelést követően. Sikereink titka ebben rejlik.

Milyen terveitek vannak a közeljövőre nézve?

Legfontosabb feladatunk most a szüret zökkenőmentes levezénylése. Már Irsai Olivér ültetvényünk termése a pincében erjed. Ígéretesnek mutatkozik az idei évjárat. A szokatlanul csapadékos nyár megnehezítette a növényvédelmet, de sikerült megvédenünk a termést a gombás betegségektől. Törekszünk a 2023-as évjáratban is kihozni a fajtáinkból a maximumot.

Szeptember második hétvégéjén a Budapest Borfesztiválon találkozhatnak Pincészetünkkel a Budai Várba látogatók.

Nagy örömünkre egyre több meghívást kapunk az őszi-téli hónapokra újabb és újabb borkóstolókra, borvacsorákra,  amelyeken  terveink  szerint  részt is fogunk venni. Egyre több borkedvelő foglalt már az őszi szezonra a kedvezményes Őszi-Tavaszi programajánlatunkkal a birtokközpontunknál lévő vendégházunkba, ahol egész évben várjuk a csendet, nyugalmat, jó borokat kedvelő vendégeket!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Kerülj te is Márton-napi forgatagba!

InfoPont

Szavazz a minőségre és tiéd lehet 2 üveg Borbély bor!

Glück Viktória

Balatoni Programok júniusban

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben