Gasztro
Badacsonyban jártunk, ahol Borbély Tamással a 2020-as év bortermelőjével beszélgettünk
  • 2021. február 15.

Kilenc jelölés után, 2020-ban elnyerted az Év bortermelője díjat, amely Magyarországi borszakma legrangosabb elismerése. Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki elnyerhesse ezt a kimagasló szakmai kitüntetést?

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ezt a díjat kiérdemelhettem, amiről úgy gondolom, hogy nemcsak nekem szól, hanem az egész családnak, mert amit elértünk, az egy összehangolt csapatmunka eredménye. Szakmán belül ezt a Díjat úgyis emlegetik, mint a borászok Kossuth díját, mert a szakma adja a szakmán belül, tehát egy nagy presztízsű, ágazaton belüli Díjról van szó. Ahogy a Magyar Bor Akadémia is írja, ez nem egy bor, és nem egy egyszeri teljesítmény díjazása, hanem egy folyamatos munkát, eredményességet díjaznak vele. Úgy gondolom, hogy ezzel az elismeréssel a Borbély család több mint 40 éves munkásságát értékelték.

Elengedhetetlen, hogy kövessük az évjáratok adottságait, és így minden évjáratból a legjobbat hozzuk ki. Elsősorban a borvidékre jellemző fehér fajtákra összpontosítunk, hogy megmutassuk a fogyasztóknak, milyen egyedi értékek, szépségek rejlenek itt a Badacsonyi borvidéken egy Olasz rizlingben, egy Kéknyelűben, és még sorolhatnám.

Fontosnak tartom a kitartó és alázatos munkát. A természettel kell összhangban élnünk, dolgoznunk, megfelelően irányítani a munkát, alkalmazkodva az évjárat sajátosságaihoz mind a szőlőtermesztésnél, mind a borkészítés során. A marketingünk és az értékesítésünk fontos része, hogy a fogyasztókkal személyesen találkozhassunk. A hozzánk látogató vendégek bepillantást nyerhetnek a család életébe, a birtok mindennapjaiba, mert a kóstolópincénk és vendégházunk a birtokközpontunk része.

A Borbély Családi Pincészet alapjait szüleid fektették le még 1981-ben. Mi a legfontosabb, amit megtanultál tőlük, és amit mindenképpen szeretnél tovább örökíteni a következő generációnak is?

A badacsonyi táj, a szőlő-, a borkultúra tisztelete, szeretete határozta meg családunk életét generációkon keresztül. Szüleim éppen azon a tavaszon telepítették el szőlővel az első saját félhektáros területüket, ami most a birtok központ részét képezi, amikor születtem. Kisgyerekként ez volt a játszótér számomra, itt töltöttem a legtöbb időt, a tőkék között nőttem fel, így egybeforrott a sorsunk és a jövőnk. Két éves kisfiam is szeret a birtokon lenni, bízom benne, hogy megérinti ez a szellemiség őt is és tovább viszi ezt
a családi örökséget.

Hogyan kell elképzelnünk a Borbély Családi Pincészet működését a mindennapokban?

Mindenkinek meg van a maga feladata, területe: a szakmai irányítást édesapámmal tartjuk kézben, az értékesítés és az adminisztráció édesanyám, feleségem és a húgom területe, emellett a vendéglátást is ők viszik. Kölcsönösen segítjük egymás munkáját és a főbb fejlődési irányokat közösen határozzuk meg.

Apával reggel visszük a csapatot a szőlőbe vagy a pincébe, attól függően milyen feladatok vannak. Most folynak a metszések, lassan indulnak a palackozások az újabb évjárattal.

Szerinted mi a titka a Borbély borok sikerének?

Tudatosan építkezünk, nem akarunk minden piaci szegmensnek megfelelni, a helyi tradícionális fajtákban hiszünk, amit kiegészítünk egy-egy új fajtával, amelyek a szakmai kihívásokat és a kiteljesedést tudják segíteni. A birtok gerincét az Olasz rizling alkotja, amelyben nagy lehetőségeket látok. Szerencsére a fogyasztók is kezdik érteni, hogy ez nem csak egy tömegtermelésre alkalmas alap fehér fajta. Jó és megbízható fajta, szinte minden évjáratban komoly prémium borokat is ad.

Törekszünk mi is arra, hogy megtapasztaljuk több területen a fajtában rejlő értékeket és megmutassuk minél több stílusban. Ezért minden évjáratban készül birtokborként könnyen érthető, reduktív (tartályos) Olasz rizling,
és mindig vannak területválogatások is. Számunkra a legtöbb belföldi és nemzetközi sikert a Bács hegy Olasz rizlingünk hozta. Emellett, ahogyan az időjárás engedi, készítünk késői szüretelésű tételeket is.

Milyen tervekkel, reményekkel néztek elébe a 2021-es évnek?

Idén is szeretnénk nagy fehérborokat készíteni. Emellett fontos, hogy az Év bortermelője díjat minél több vendéggel megoszthassuk és együtt örülhessünk.

Bízunk abban, hogy az életünk mielőbb visszatér a ,,megszokott,, medrébe és ismét pezsegjen a Badacsonyi borvidék, pincénkben, borteraszunkon és vendégházunkban fogadhassuk a hozzánk érkező vendégeket.


www.borbelypince.hu
Facebook/borbelypince


Olvass bele a magazinunkba is:

Cimkék: