InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Az életre kelt francia film: PROVENCE

Ha becsukom a szemem és Provence-ra gondolok, akkor magam előtt látom az azúrkék égbolt alatt elterülő végtelen lila mezőket, hallom a kabócák énekét, a hajnali piacok nyüzsgését és érzem, ahogy levendula és friss bagett illata lengi be a környéket. Ezért gyorsan vettem egy jegyet Marseille-be, hogy kiderítsem, valóban igaz-e, hogy a franciák az élet művészetének nagymesterei.

Az utam során végig az volt az érzésem, hogy megelevenednek körülöttem a vidéki Franciaországról szóló könyvek és filmek, bármerre indultam, mindenhol idilli kisvárosok és lélegzetelállító kanyonok között találtam magam. Szóval, aki a levendula hazáját választja úti céljául, az készüljön fel arra, hogy Provence rabul ejti a gyanútlan utazó szívét.

Filmtipp: A filmrajongóknak Peter Mayle Bor, mámor, Provence című könyvéből készült romantikus filmből lehet ismerős Gordes. *Avignontól alig félórányira található település, ami Luberon koronájának ékköve.* A történet szerint a városka főterén található Renaissance bisztróban találkozott össze Russel Crowe és Marion Cotillard, akik között hatalmas szerelem szövődött.

AVIGNON

A pápák egykori székhelye, a befejezetlen hídról szóló dal és a világ egyik legnagyobb színházi fesztiválja – hogy csak párat említsek az avignoni látnivalók közül. Azonban ezeknél sokkal többet tartogat számunkra ez a középkori kisváros, tele hangulatos kávézóval, bájos terekkel, ahova érdemes kiülni egy reggeli kávéra és croissant-ra vagy franciásan egy pohár pezsgőre.

Luberon régió

Aki az igazi provence-i életérzést keresi, annak érdemes ellátogatni a Luberon régióba, ahol a napsütötte szőlőültetvények és olajfaligetek között számtalan gyönyörű, dombtetőre épült középkori falucska található. Nem csoda, hogy a régió számos híres festőt elbűvölt, köztük Cézanne-t, Matisse-t, Chagallt, Picassót és Vasarelyt.

Lacoste –ahol Sade márki és Pierre Cardin találkozott!

Középkori várfal, sokszáz éves, vadszőlővel benőtt házak, de hogy kerül ide a 18. század híres-hírhedt provokatőre, akinek a neve összeforrt az erotikával? A márki 1763-ban kapta a kastélyt, esküvői ajándékul édesapjátòl, majd 1777-ig élte itt botrányokkal tarkított életét, míg börtönbe nem zárták Párizsban. A kastély megsínylette a börtönéveket, majd a márki halála után többször gazdát is cserélt, végül 2001-ben az avantgárd divattervező, Pierre Cardin vásárolta meg és renováltatta. Így a hajdani orgiák helyszínén ma művészeti fesztiválok és a Savannah College of Art and Design hallgatòinak nyári projektjei népesítik be a szűk, macskaköves utcákat.

Levendula mezők

Aki dél-Franciaország és Provence jelképét, a levendulamezőket szeretné látni, azoknak érdemes július során ellátogatni erre a vidékre. A Gordes mellett lévő Sénanque Apátság körül elterülő lila virágtengerben lenyűgöző fotókat lehet készíteni.

Roussillon – a híres okker-vidék központja

A klasszikus festői pasztel házak és franciakék spaletták világát magunk mögött hagyva, érkezünk meg a legszínesebb provence-i kisvárosba, ahol a helyben bányászott okkernek köszönhetően az épületek vörösek, narancs és okkersrága színben játszanak. Kicsit az az érzésem támadt, mintha a Grand-Kanyonban sétálnánk, a város körül szédületes színű és formájú sziklák magasodnak.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben