InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

Az Arany Oroszlán-díjas Eseménnyel indul a XI. Mozinet Filmnapok

2022. szeptember 7-én indul a XI. Mozinet Filmnapok, amely idén utazó fesztivállá alakul át. A programban szereplő négy film egyesével járja be az országot: a nézők minden hónapban egy-egy alkotást láthatnak, akár hónapokkal az országos mozibemutató előtt. A fesztiválhoz kapcsolódó vetítésekhez a legtöbb helyszínen társul majd valamilyen kísérőprogram vagy beszélgetés. A nyitófilm a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb díjával, az Arany Oroszlánnal kitüntetett Esemény  (18) lesz.

Budapest mellett Debrecen, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely és Veszprém városa ad helyet az idei rendezénynek. A Mozinet Filmnapok nyitófilmje az Esemény, amit már jóval megelőzött a híre: az Annie Ernaux önéletrajzi regényéből készült letaglózó dráma elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díját, az Arany Oroszlánt. A történet a ’60-as évek elejére, Franciaországba repít vissza, amikor az abortusz még illegális volt. A titokban, gyakran házilag végzett eljárások nem csak roppant kockázatosak voltak, de börtönt jelenthettek a segítőknek és az anyáknak egyaránt. Az ifjú egyetemista Annie amikor megtudja, hogy akarata ellenére teherbe esett, tisztában van vele, hogy a gyermekvállalás a megálmodott karrierjének végét jelentené. Annie a tanulmányai mellett dönt, és sziklaszilárd elhatározásától az sem tántorítja el, hogy ezért az életét kell kockára tennie.

Az Esemény budapesti vetítése 2022. szeptember 7-én, 19.00-kor lesz a Puskin moziban. A vetítés után Veiszer Alinda beszélget Benedek Ágota író-forgatókönyvíróval, aki egy nyáron megjelent publicisztikájában őszintén beszélt saját korábbi abortuszáról és Szél Dávid pszichológussal, az Apapara: Újraválogatott nyafogások és büszkeségek című könyv szerzőjével a filmről.


Részletes program és jegyvásárlás:
https://www.facebook.com/events/3294321147471445/3294321160804777
https://puskinmozi.hu/filmek/esemeny

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Győri Filmnapok

InfoPont

5+1 tipp a filmek szerelmeseinek

Glück Viktória

Döntöttek a magyar nézők, ez volt a 10 legjobb film 2023 első felében

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben