InfoPont
Anyák napja itthon és a világban
  • 2021. május 1.

Már az óvodások is tudják, hogy május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Magyarországra Petri Pálné, az egyik államtitkár felesége hozta el az ünnepet még 1925 tavaszán. A kezdeményezést felkarolta az akkori Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és 1928-ban aztán miniszteri rendelettel Magyarországon is hivatalos ünneppé vált.

De vajon a többi országban mikor és hogyan tartják ezt az ünnepet?

Thaiföldön nem csak a valódi, hanem a jelképes anyaságot is megünneplik, mégpedig augusztus 12-én, “Wan Mae”napján. Ezen a napon van az ország anyakirálynőjének, Sirikitinek a születésnapja és ekkorra esik az ünnep is, mivel őt minden thai anyjának nevezik. Pazar díszekkel, fényekkel, aranykeretes portrékkal, ünnepi felvonulással ünneplik a királynőt. Családon belül az édesanyák jázminvirágot kapnak, ami a kedvesség
és a tisztaság szimbóluma.

Franciaországban a mozgó ünnepekhez, Pünkösdhöz igazodva, vagy májusban, vagy júniusban tartják az anyák napját – ez a “Fete des Meres”. Ilyenkor az édesanyák kapnak a családjuktól egy extra pihenőnapot. Mindenki segít valamiben – sütni, főzni. Vidámsággal telik a nap – Ooh-la-la!

Az Egyesült Királyságban és Írországban a “Mothering Sunday” maradt meg ünnepként az 1600-as évekből. Nem tévesztendő össze az amerikai anyák napi ünneppel. A virág mellett később megjelent az azóta is az ünnep egyik szimbólumának számító simnel-cake, amit a gyermekek az édesanyjuknak adtak. Ez egy könnyű, marcipán bevonatú torta, aminek
a tetejét marcipángolyók díszítik.

Etiópiában is családi összejövetellel ünneplik az anyaságot. Ez egy többnapos ünnep – “Antrosht” – és az esős időszak végén tartják, valamikor októberben vagy novemberben, nincs fix napja. A háromnapos ünnepre a leánygyermekek hozzák a fűszereket és a tejtermékeket, míg a fiúk a húsokat.

Mexikóban május 10-én mariachi zenekarokat bérelnek, hogy
a gyermekek szerenádot adhassanak édesanyjuknak. Ilyenkor jár egy tamales vagy atole – egy kukoricából készült forró ital is az anyukáknak.


Olvass bele a magazinunkba is: