InfoPont Ajánló Magazin
InfoPontKiemelt tartalomKikapcsoló

“A zenészlét egy folyamatos fejlődés és keresés” (x)

Junior Prima Díj 2024 magyar zeneművészet kategória – Fotó: MVM Zrt.

Az MVM Zrt. évek óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására, mert hisz abban, hogy a tehetséges fiatalok hosszú távon gazdagítják és erősítik az ország kulturális örökségét. Minden évben tíz kimagasló, 30 év alatti tehetség veheti át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit a szakmai zsűri döntése alapján. A Junior Prima Díj elnyeréséről és jövőbeli terveiről Drippey Máté jazszaxofonost kérdeztük.

Drippey Máté – Fotó: MVM Zrt.

Hogyan értesültél arról, hogy elnyerted a Junior Prima Díjat, és milyen érzések kavarogtak benned akkor?

E-mailben értesítettek arról, hogy idén egyike lehetek a tíz Junior Prima díjazottnak. Kellett hozzá néhány nap, hogy feldolgozzam ezt a nagyszerű hírt, mivel soha sem gondoltam volna arra, hogy egyszer ilyen rangos elismerésben részesülhetek.

Véleményed szerint milyen hatással van a Junior Prima Díj a magyar kulturális életre és a zeneművészet fejlődésére?

Véleményem szerint nagyon nagy dolog, hogy ma Magyarországon évente tíz, fiatal klasszikus- és jazz-zenész részesülhet ebben a nívós díjban. Ennek minden tekintetben pozitív hatása van a magyar zeneművészet fejlődésére, a díjazottak többek között fellépési lehetőséghez jutnak, mindemellett hírük megy és tudomást szerez róluk a szakma és a közvélemény.

Mit jelent számodra ez az elismerés, és hogyan befolyásolja a művészi pályafutásodat?

Azt gondolom, annál nagyobb elismerésre nem is vágyhat valaki, hogy a szakma legjobbjaitól kapjon egy ilyen rangos díjat. Soha nem igyekeztem versenyeket, díjakat nyerni, számomra a fő inspirációt mindig is a zene újabb és újabb aspektusainak megismerése, a hangszeremmel eltöltött idő, a közös zenélés öröme jelentette. Kétségtelen azonban, hogy a Junior Prima Díj egy nagyon fontos szakmai megerősítés számomra.

Az elismerést pénzjutalom is kiséri, amely idén fejenként 3 millió forintra emelkedett. Milyen terveid vannak a díjjal járó támogatás felhasználásával?

Szeretném a hangszertáramat bővíteni, illetve tervezem elutazni New Yorkba, ahol amellett, hogy szeretnék minél több élő zenét hallgatni, minél több zenésszel megismerkedni, szeretnék órákat venni a jazzszaxofonozás amerikai nagymestereitől.

Hogyan látod a magyar zeneművészet jövőjét, és milyen szerepet szeretnél betölteni benne?

Számomra mindig is fontos volt, hogy olyan zenészek körében mozogjak, akiktől tanulni tudok, így aztán igyekszem ezt ezután is így csinálni. Szeretnék a zeneszerzéssel többet foglalkozni, különböző formációkra hangszerelni, kísérletezni.

Mit üzensz a jövő fiatal zeneművészeinek, akik esetleg szeretnék elnyerni ezt a rangos díjat?

Ha az ember valóban komolyan gondolja, hogy a zenének szenteli az életét, nem szabad feladnia az álmait, még, ha nehezen is megy a gyakorlás és nem látja a fejlődést. Ugyanis azt látom, a zenészlét egy folyamatos fejlődés és keresés, ami sosem ér véget. Egy kíváncsi zenész mindig fog találni valami újat, amit még nem sajátított el, ettől lesz egyre színesebb zeneileg a személyisége. Én, a díjon ‘innen’ úgy vélem, hogy továbbra is ugyanaz a feladat vár rám minden nap, mint eddig: keresni, hogy hogyan tudom minél tökéletesebben, minél ‘igazabban’ kifejezni magamat a hangszeremen és a zenén keresztül.

A Junior Prima Díj idei nyertesei:

Balog Nella csellóművész

Drippey Máté jazzszaxofonos

ifj. Gál László kürtművész

Kelemen Gáspár hegedűművész

Mester Dávid zeneszerző és zongoraművész

Nagy Ábel Márton jazz-zongoraművész, zeneszerző és énekes

Papp Mátyás jazz-harsonaművész és hangszerelő

Stark János Mátyás hegedűművész, zeneszerző

Szabady Ildikó fuvolaművész

Szalai Molli zongoraművész

További információ: mvmjuniorprima.hu

Fotók forrása: MVM Zrt

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben