Hasznos
A Programozd a jövőd! az EFOTT-on is vár
  • 2021. augusztus 9.

Ismerd meg az informatikában rejlő lehetőségeket

Idén második alkalommal vesz részt a Programozd a jövőd! projekt a Velencei-tó mellett megrendezésre kerülő EFOTT fesztiválon. Az izgalmas zenei line up mellett a szervezők számos olyan programmal is készülnek, ami segítséget nyújt a hallgatóknak a jövőtervezés és szakmai felkészülés szempontjából. A projekt standjánál a látogatók megismerkedhetnek a program nyújtotta lehetőségekkel, a 3D nyomtatással, a VR technológiával és is bepillantást nyerhetnek a programozásba is.

Egy év kimaradás után idén ismét megrendezik a főiskolásoknak és egyetemistáknak szóló EFOTT fesztivált, ami idén Sukorón várja a látogatókat. A fesztivál fennállása óta mindig is szem előtt tartotta a hallgatók kulturális és tanulmányi orientációjának segítését, így felkészítve őket a nagybetűs életre. A felsőoktatási program fontos szerepét mi sem mutatja jobban, minthogy idén második alkalommal vesz részt a Programozd a jövőd! projekt kiállítóként a fesztiválon, ahol az informatikában rejlő lehetőségeket ismerhetik meg a fiatalok.

Programozd a jövőd!

A Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért által létrehozott Programozd a jövőd! projekt szívügye, hogy az informatikai felsőoktatásban olyan naprakész képzési anyagokhoz és vizsgalehetőségekhez jussanak a hallgatók, amelyek keresettek az informatikai munkaerőpiacon. Céljuk továbbá, hogy minél több középiskolás diák válassza az egyetemi informatikai képzéseket, hiszen az informatika számtalan nagyszerű pályát és biztos megélhetést biztosít az egyetem elvégzése után. A projekt számos olyan pillért épített ki, ami széleskörben, több korosztály számára nyújt informatív és gyakorlati segítséget. Ide tartozik az informatikai kutatások támogatása, a felsőoktatási képzések, informatikai pályaorientációs előadások, illetve digitális élményközpontok.

Felsőoktatási képzés

A projekt kiemelten foglalkozik a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolásával, ennek érdekében számos olyan képzést hoztak létre, ahol az elméleti tudás mellett valódi munkaerőpiaci tapasztalatra is szert lehet tenni. Ilyen a felsőfokú kooperatív képzés, ahol a gyakorlati időszakot – ami két fél év – éles körülmények közt, egy cégnél tölti a hallgató. Ezzel a lehetőséggel a felsőoktatási tanulmányok során a hallgató elérheti, hogy az iskolapadból kikerülve egy jól fizető, stabil munkája legyen. A projekt standjánál lehetőség nyílik megismerni a képzés hátterét, és az érdeklődőket olyan hasznos tanácsokkal látják el, ami után felkészülten kezdhetik meg a leendő tanulmányaikat.

Pályaorientációs előadások

A pályaorientációs előadások az IT szakmába való belépés ösztönzését és társadalmi elismertségének növelését célozza az IKT vállalkozások bevonásával. Az összehangolt motivációs akciók keretében középiskolákban, rendezvényeken, ismeretterjesztő workshopokon, bemutatók és interaktív szemléletformáló előadások keretében kerülnek megrendezésre, kiemelten a 12-19 éves korosztálynak célozva.

Digitális élményközpontok

A projekt kiemelt figyelmet fordít a felnövekvő generáció digitális képességeinek fejlesztésére, az informatikai továbbtanulás népszerűsítésére. Felismerve azt, hogy a foglalkozásokat már egészen kis korban érdemes elkezdeni, a projekt 3 digitális élményközpontot hozott létre, ahol az általános- és középiskolás diákok – tanáraikkal, és akár szüleikkel – interaktív foglalkozások keretében ismerhetik meg a virtuális valóságot. A három Digitális Élményközpont – az EDU&FUN Budapest, a DigITér Debrecen és a Mobility-Győr –, ahol az érdeklődők megismerhetik a robotika és a robotprogramozás világát, játszhatnak a legújabb humanoid robotokkal, valamint az okoseszközök segítségével közelebb kerülhetnek a digitalizáció világához.

Az informatikai játékok nem csak tanulhatóvá, de élvezhetővé is teszik az informatikát, amelyekkel az EFOTT helyszínén is találkozhatnak a fesztiválozók. A rendezvény teljes ideje alatt várják azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek az informatika, és az informatikai továbbtanulás iránt, az egyetemi hallgatókat, és mindazokat, akik IT szakon képzelik el a jövőjüket. Az érdeklődők megismerkedhetnek a 3D nyomtatással, a VR technológiával és is bepillantást nyerhetnek a programozásba is, illetve izgalmas kvíz nyereményjátékkal letesztelhetik a tudásukat, amelyet a projekt standjánál ajándékokkal jutalmaznak.

Ha felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések és pályaválasztás előtt állsz, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!

Olvass bele magazinunkba is: