InfoPont Ajánló Magazin
Tourist

A magyarok szeretik a városaikat!

 A National Geographic legújabb kutatásából megtudhatjuk, melyek a legnépszerűbb magyarországi városok; szeret-e a lakosság „csak úgy” sétálgatni a város utcáin, izgalmasnak tartja-e a saját városát. A felmérésből az is kiderült, hogy csupán a lakosság töredéke lenne hajlandó elutazni egy külföldi, európai városba egy hosszú hétvégére.

A National Geographic Irány a város! elnevezéssel, reprezentatív felmérést végzett a 18-65 éves körében, ugyanis kíváncsi volt a magyar lakosság városlátogatásával kapcsolatos szokásaira és persze arra is, melyek a kedvenc magyarországi városok. Spontán említések alapján a lakosság harmada Budapestet kedveli a legjobban. A főváros utána a második legnépszerűbb város Eger, a harmadik helyen pedig holtversenyben Pécs, Debrecen és Szeged végzett.

A kedvenc külföldi városokat tekintve Bécs kapta a legtöbb említést, megelőzve a szintén előkelő helyen szereplő Párizst, Rómát, Londont és Velencét. Kevesebben szavaztak Európán kívüli városokra, ezek közül New York-ot mondták a legtöbben. A megkérdezettek 33%-a elég izgalmasnak tartja a saját városát ahhoz, hogy ha valami érdekeset akar látni, akkor a városát fedezze fel: nem gondolkodik sem belföldi, sem külföldi városlátogatáson.  Csupán a lakosság 21%-a érzi úgy- ha minden anyagi feltétel adott lenne -, hogy hajlandó lenne otthonról elindulni és repülőre ülni azért, hogy egy hosszú hétvégére elutazzon valamelyik európai várost megnézni.  A kutatásban résztvevők közül sokakkal előfordult már, hogy minden cél nélkül, csak úgy sétálni indultak saját városukban: a lakosságnak mindössze 9%-a nyilatkozta, hogy soha nem fordult elő ilyen vele, míg 26%-a legalább hetente egyszer sétálgat céltalanul. Válaszaik alapján ennek az az oka, hogy szeretnek szabadlevegőn lenni, mozogni, gondolkodni, vagy éppen nem gondolni semmire. Azok körében, akik nem csinálnak ilyesmit, 47% mondta, hogy a céltalan utcai sétálgatás soha fel sem merült benne, és 24% szerint ez kimondottan értelmetlen tevékenység.

A 18-65 éves magyar lakosság demográfiai összetételéhez képest a legalább heti egyszer sétálók között felülreprezentáltak a 30- 39 évesek és a Budapesten élők. Azok körében pedig, akik soha nem szoktak sétálgatni, nagyobb arányban vannak 40-49 évesek, alapfokú végzettségűek, és falun élők. Amennyiben egy másik városba való látogatásról van szó, többen kíváncsiak a történelmi épületekre, mint a modern építményekre.

Szerepel a top 3 legkedveltebb városnézős tevékenység között a parkok látogatása, és a sétálóutcán való nézelődés is. A szabadtéri programokat többen részesítik előnyben a „beülős” programokkal (pl. színház, múzeum, bárok) szemben.

A National Geographic mindenkit arra bíztat, hogy ha készített egy jó fotót akár a saját városában, akár másik magyar városban, töltse fel a National Geographic interaktív térképére, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék Magyarország történelmi kincseit. A National Geographic csatorna a városok kedvelőinek egy különleges több hetes műsorfolyammal készült, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők.

A városokra és az építészetre koncentráló műsorokat október 15-éig adják a National Geographic csatornán. Ebben az időszakban olyan műsorok láthatóak, mint a Városépítők (Seattle, Nápoly, Sydney, Canberra), illetve a Top 10 – Az építészet remekművei epizódjai (Parkok és kertek, Formabontó épületek, Színházak és operaházak).

Október 24-től elindul az Európa a magasból 3.évada is, amely  kontinensük újabb gyönyörű országait (Horvátország, Norvégia, Portugália, Írország, Svájc, Izland) mutatja meg a levegőből! National Geographic interaktív térkép: https://felfedezonekszulettunk.hu/

MTI.hu

Olvass bele magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Aktív Magyarország-Idén is keressük az Év Kerékpárútját!

Szabó Ildikó

Irány a természet!

InfoPont

A SPRINGFIELD és a NATIONAL GEOGRAPHIC közös kollekciót mutatott be

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben