InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

A magyar hegymászó expedíció meghódította a Shkhara csúcsát

A Shkhara Grúzia legmagasabb pontja. Az 5193 méter magasságban található csúcsot különösen télen nagy kihívás megmászni, amit eddig elsőként és eddig egyedül egy grúz hegymászó párosnak sikerült 2018-ban a déli falon keresztül. Azóta nem történt újabb kísérlet a 2000 méteres fal újbóli, téli megmászására. A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott keretén belül útnak indult csapat 2020-ban tett erre egy próbát, amikor is a déli falon, a Beknu Khergiani útvonalon próbáltak meg feljutni, ahonnan eddig még senki sem közelítette meg a csúcsot. Ekkor az intenzív havazás miatt az utolsó nehéz szakasznál vissza kellett fordulniuk 4300 méteren.

2024. január végén két jól összeszokott magyar hegymászó páros, Dr. Ágoston Viktor és Dr. Szász László, illetve Kocsis Dávid és Ruskó András viszont újra szembenéznek ezzel a kihívással, hiszen céljuk, hogy kitűzzék a Shkhara csúcsára a magyar zászlót. „A korábbi tapasztalatok fényében kialakítottunk egy új stratégiát, amivel nekivágunk a hegynek. A technikai nehézségeket ismerjük és felkészültünk rá, hogy legyűrjük ezeket, így csak a hegy változékony viszonyai tudnak akadályok elé állítani minket” – nyilatkozta a Helly Hansen magyarországi nagykövete, Dr. Ágoston Viktor.

A hegymászás vagy alpinizmus a magashegységi övezetben emelkedő hegycsúcsok megmászására irányuló szabadidős vagy sporttevékenység. Története hajnalán, a 18–19. században az alpinizmus a tűrő- és állóképességük határait megismerni vágyó kevesek nem mindennapi erőpróbájának számított. Nemritkán tudományos kutatással kötötték össze a hegycsúcsok meghódítását. Napjainkra szélesebb tömegek sporttevékenysége, amely kiváló erőnlétet és speciális felszerelést kíván meg e szenvedély hódolóitól.

A hegymászás nem csak a hegy legyőzéséről szól, hanem egy igazi akaraterő-próba. Az embernek ugyanúgy kell megküzdenie önmagával, mint az időjárással vagy a szélsőséges körülményekkel. Az igazán jó filmek képesek átadni ezen életérzésből egy kis darabot. Ehhez segítségükre áll több száz önmagában is hihetetlen igaz történet a hegymászás elmúlt  100-150  évéből.  Természetesen  nem  csak a csúcsok meghódítása, hanem a kudarcok, vagy sajnálatos tragédiák is lehetnek tanulságosak.

TOP 10 hegymászós film

  • Halál a Himaláján
  • Nanga Parbat
  • The Summit
  • Everest-A remény csúcsa
  • 127 óra
  • Ki itt felmászol…
  • Nordwand
  • Jég és föld között
  • Zuhanás a csendbe
  • Everest

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben