InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

A Jóbarátok legnagyobb vitája még mindig nem került lezárásra

A Jóbarátok (Friends) című sorozat ikonikus párosa, Rachel Green és Ross Geller, az évek során számtalan emlékezetes pillanattal ajándékozta meg a nézőket. Kapcsolatuk dinamikája, a szerelmi történetük hullámvasútja, az egyik központi eleme volt a sorozatnak. De vajon valóban szakításban voltak-e egy kritikus pillanatban? Nézzük meg közelebbről.

Forrás: NBC

A vitatott szakítás

Az egyik legemlékezetesebb epizód, amely Rachel és Ross kapcsolatának mélypontját mutatja be, a 3. évad 15. epizódja („The One Where Ross and Rachel Take a Break”). Ebben az epizódban a pár súlyos vitába keveredik, és Rachel azt mondja Rossnak: „Szünetet kell tartanunk.” Ross ezt úgy értelmezi, hogy kapcsolatuk szünetel, de nem szakítanak véglegesen. Az epizód végén Ross egy másik nővel, Chloe-val tölti az éjszakát, ami még több bonyodalmat okoz.

„We were on a break!”

A 3. évad 16. epizódjában („The One with the Morning After”) Rachel megtudja, hogy Ross Chloe-val volt, és hatalmas vitába keverednek. Ross védekezésképpen azt kiáltja: „We were on a break!” (Szakításban voltunk!”). Ez a mondat az egyik legismertebb és leggyakrabban idézett sor a sorozatból. De vajon igaza volt Rossnak?

Vajon Rossnak, vagy Rachelnek volt igaza?

A nézők és a szereplők véleménye is megoszlik ebben a kérdésben. Egyesek szerint Ross hibát követett el, mert nem volt elég türelmes, és nem próbált megoldást találni a problémáikra. Mások szerint Rachelnek egyértelműbben kellett volna kommunikálnia szándékait, és hogy mennyire komolyan gondolta a „szünet” kifejezést. Maga Rachel is különbözőképpen értelmezte a helyzetet a sorozat különböző pontjain.

A sorozat íróinak szándéka

A sorozat írói szándékosan hagyták nyitva ezt a kérdést, hogy tovább fokozzák a drámát és a humor forrását biztosítsák. A „szünet” kifejezés és a körülötte kialakult vita remek lehetőséget adott arra, hogy bemutassák, mennyire bonyolult és sokszínű lehet egy párkapcsolat, különösen, ha a kommunikáció hiányos vagy félreérthető.

Bár a sorozat soha nem ad egyértelmű választ arra, hogy Ross és Rachel valóban szakítottak-e vagy csak szüneten voltak, a nézők számára egyértelművé vált, hogy mindkét karakter hibázott a saját módján. Ross talán túl gyorsan lépett tovább, míg Rachel nem volt eléggé világos a szándékait illetően.

David Schwimmer egy Jimmy Fallonnal készült interjújában elismerte, hogy „az emberek nagyon szenvedélyesen megosztottak” ebben a kérdésben. Szóval, mi Schwimmer álláspontja több mint két évtizeddel később?
„Igen, ez nem is kérdés,” mondta. „Szüneten voltak.”

Ez a dilemma a sorozat egyik legemlékezetesebb és legtöbbet vitatott pillanatává vált, amely örökre beírta magát a popkultúrába. Rachel és Ross kapcsolata azonban végül boldog véget ért, hiszen az utolsó évadban újra összejöttek, és bebizonyították, hogy a szerelem valóban legyőzhet minden akadályt.

A Jóbarátok talán soha nem adja meg a végső választ arra, hogy „szakításban voltak-e”, de talán nem is ez a lényeg. Ami igazán fontos, az az út, amit együtt jártak be, és az, hogy végül megtalálták az utat egymáshoz.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben