InfoPont Ajánló Magazin
Kikapcsoló

5+1 inspiráló idézet, amit a Star Wars adott nekünk

„Én vagyok az apád”, „Nem ezek azok a droidok, amiket keresnek” és „Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”  Szinte biztos, hogy még azok is tudják, melyik filmhez köthetők ezek az idézetek, akik soha egyetlen percet sem láttak a Csillagok háborújából. A világ leghíresebb filmes univerzumában a nagyhatalmú és bölcs jedi mesterek szájából sok olyan mondat hangzik el, melyet érdemes elrakni útravalónak akkor is, ha éppen nem vagyunk sci-fi rajongók. A június 5-én megjelenő „Star Wars: Az akolitus” története szerint teljesen új megvilágításba helyezi a jediket és a sitheket, így a Disney+ által most összegyűjtött 5+1 idézetre talán teljesen máshogy fogunk tekinteni a jövőben.

  1. „Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”

Szinte nem is lehetne találóbb idézettel kezdeni a listát, hiszen talán ez az egyik legnépszerűbb sor az egész Star Wars franchise-ból. A Birodalom visszavág-ban találkozhattunk először Yodával, aki bevezette Luke-ot és a nezőket is a jedi gondolkodásba és feltárta, mit jelent az Erő. Luke ekkor még nehezen hisz annak hatalmasságában, de ami még ennél is fontosabb, önmagában sem. Ami ezután következik, az egy időtlen lecke, amely az élet minden területén mindenkire vonatkozik: felejtsd el, amit tudni vélsz, nyisd meg az elmédet az új lehetőségeknek, és soha ne hagyd, hogy a kétségek határozzák meg tetteid kimenetelét.

  1. „A legjobb tanár éppen a kudarc”

Yoda bölcs leckéivel és tanításaival sokáig terelgette az ifjú Skywalkert, még felnőttkorában is. A Jedi visszatérben Luke ugyan legyőzi Palpatine Császárt, de retteg attól, hogy apja, Vader sorsára jut, ezért elrejtőzik és remeteként él. Régi mestere az Erőn keresztül szól hozzá és ad neki olyan bölcs tanácsot, melyet mi is bármikor szívesen vennénk. „Add tovább a tudásodat, az erőt, a jártasságot. De a gyengeséget, dőreséget és kudarcot szintúgy. Igen, leginkább a kudarcot. Mert a legjobb tanár éppen a kudarc.”

(Center): Jedi Padawan Jecki Lon (Dafne Keen) in Lucasfilm’s THE ACOLYTE, exclusively on Disney+. ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.
  1. „Felejtsd el a múltat. Töröld el, hogyha muszáj. Csak így válhatsz azzá, akivé válnod kell.”

Bár az új trilógiából kevesebbet idéznek a rajongók, azért ott is lehet megszívlelendő tanácsot hallani. Az a koncepció, hogy a múlt a sorson és az örökségen keresztül határozza meg a jelent, már régóta része a Star Wars történetmesélésének. Kylo Ren pont erre utal, amikor az erőn keresztül beszélget Rey-jel, és elhangzik ez a költői, drámai, sőt, talán kicsit vakmerő idézet is, amelynek az üzenete egyszerű: ahhoz, hogy továbbléphess, el kell engedned a múltadat. Ha kell, el kell vágnod magadtól erővel, hogy ne az határozzon meg.

  1. „Ne a félelmeiddel törődj (…) figyelmedet a jelen kösse le!”

Az 1999-ben megjelent előzménytrilógia első részében, a Baljós árnyakban láthatjuk leginkább azt a jedi gondolkodást és bölcsességet, amit az előzetesek szerint a „Star Wars: Az akolitus” hoz majd el nekünk. Qui-Gon Jinn tanácsai végigkísérik a filmet. A jedi mester a Darth Maul elleni csata előtt nem járkál idegesen, mint ellenfele, hanem megfogadja a saját tanácsát és meditál. A pillanatra koncentrál, összpontosítja elméjét, és bár a közelgő harc miatti aggódik, nem hagyja, hogy félelme irányítsa sorsát. Bár mi nem vagyunk jedik, mégis megvívjuk a magunk fénykardcsatáit csak más-más módon. Éppen ezért mindenkinek ajánlunk, hogy írja ki a fürdőszobai tükörre, vagy a szekrény ajtajára, hogy többszöri elolvasással is tudósítsa magában ezeket a szavakat.

  1. „Ne feledd, a jelen a fontos. Arra összpontosíts. Érezz, ne töprengj.”

A túlgondolás nem csak a mi életünkben van jelen, gyakori a messzi-messzi galaxisban élőknél is. A Qui-Gon Jinn szájából a fogatverseny rajtja előtt elhangzó mondatokkal az ifjú Anakinnak ad tanácsot, hogy lecsendesítse elméjét, csak a közvetlenül előtte álló dolgokra gondoljon és hallgasson az ösztöneire. Az élet szinte minden területén megáll ez a mondás, néha nem árt, ha kicsit lelassulunk és helyre rakjuk magunkban a dolgokat, priorizálunk és a megérzéseinkre hallgatunk. Vagyis, ha hagyjuk, hogy átjárjon minket az Erő.

Mae (Amandla Stenberg) in Lucasfilm’s THE ACOLYTE, exclusively on Disney+. ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

5+1. „Attól, hogy tudsz beszélni, még nem vagy okos”

Talán az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb idézet a messzi-messzi galaxisból. Qui-Gon Jinn Jar Jar Binkshez intézett szavai a Baljós árnyakban nem is érdemelnek különösebb magyarázatot, csupán annyit, hogy néha jobban járunk, ha meg sem szólalunk. A csönd és a hallgatás nagyon erős fegyver, sokszor nagyobb hatást érünk el azzal, ha inkább nem mondunk semmit, mintha utólag azon töprengenénk, hogy jobban jártunk volna, ha inkább nem is mondunk semmit.

Ahogy látható, a Star Wars univerzuma bővelkedik olyan bölcsességekben és tanácsokban, melyeket nem csak a messzi-messzi galaxisban élőknek érdemes megfogadni, hanem a mi hétköznapjainkat és életünket is megkönnyítheti. A Csillagok háborúja filmes univerzuma június 5-én tovább bővül. A Disney+ kínálatába érkező „Star Wars: Az akolitus” a Galaktikus Köztársaság fénykorába, 100 évvel A Baljós árnyak előtti időbe repíti a nézőt, ami semmilyen módon nem kapcsolódik a Skywalker-érához, így merőben új alapokra helyezi mindazt, amit a jedikről és a sithekről eddig tudtunk.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben