InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

5 jó tanács az idős kutyák egészségének védelmében

Idős kutyával élni csodálatos dolog, ugyanakkor megvannak az ezzel járó nehézségek is. Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy kedvencünk hosszú évek óta velünk él, vagy éppen idős kutyát fogadtunk örökbe, érdemes pár dologra odafigyelni. Az alábbi 5 tanács segíthet, hogy még sok időn keresztül együtt lehessünk, jó egészségben.

Első tanács: Rendszeres állatorvosi kivizsgálás

Felnőtt kutyák esetében évente egyszer javasolt állatorvosi kivizsgálás. Ennek időpontját praktikusan összeköthetjük a kötelező oltások esedékességével. Idős korban azonban már érdemes gyakoribbra venni a látogatást. Évente két alkalommal keressük fel az állatorvost. Ez nemcsak azért fontos, hogy az esetleges betegségeket időben észrevegye, hanem azért is, hogy az öregedéssel járó természetes folyamatokat nyomon követhesse.

Második tanács: Rendszeres ápolás és simogatás

Idős korban is fontos, hogy rendszeresen ápoljuk kutyánk szőrzetét, vagy, ha a szőrzet nem igényli, akkor is legalább hetente egyszer alaposan simogassuk át kutyánkat. Ennek során észrevehetjük, ha valamilyen változás jelentkezik a testén. Például ha bőrkinövés, kiütés, daganat, szőrhiány jelenik meg. A teljes testes simi során azt is észrevehetjük, ha kedvencünknek kellemetlenné válik az érintésünk. Például elhúzza a fejét, felmordul, megfeszül. Ez fájdalomra is utalhat.

A rendszeres simogatás egyébként jót tesz kutyának és gazdinak egyaránt. Megnyugtat, közelebb hoz és kifejezhetjük általa a kutyánk iránt érzett szeretetünket.

Harmadik tanács: séta, játék minden nap

Attól, hogy idősebb, és talán kevésbé aktív, még minden kutya igényli a foglalkozást. Hajlamosak vagyunk az idős kutyákat már „békén hagyni”, hiszen jól elvannak, nem szedik szét a házat, ha nincsenek lefárasztva. Ettől függetlenül, a séta és a játék öröme nekik is jár. A fizikai és szellemi frissesség megőrzésére a legjobb, amit tehetünk, ha idősebb kutyánknak is lehetőséget nyújtunk a tanulásra, a játékra és a neki megfelelő testmozgásra.

A rendszeres, életkornak és erőnlétnek megfelelő mozgás remek, de kerüljük a megerőltető dolgokat. A ritka, megerőltető séta vagy sport árt egy idősebb kutyának.

Negyedik tanács: egészséges, kornak megfelelő táplálás

Az idős kutyáknak, fizikai aktivitástól, esetleg fennálló betegségektől függően eltérő táplálásra lehet szükségük. Ez nem feltétlenül az alacsonyabb kalóriatartalmú szenior tápra való váltást jelenti. Járjunk utána alaposan, és kérjük ki állatorvos, esetleg kisállatdietetikus véleményét a kutyánknak leginkább megfelelő táplálékról.

Bár a nagytestű felnőtt kutyák általában naponta egyszer esznek, idős korban elképzelhető, hogy az anyagcsere és a felszívódás hatékonysága miatt érdemes áttérni a többszöri kevesebb étkezésre. A száraz tápot a fogak romlásával lehet, hogy nedvesre kell cserélni.

Figyeljünk arra, hogy ha kutyánk már kevésbé aktív, akkor csökkentsük a kalóriabevitelt, nehogy elhízzon. Ugyanezen okból, a szeretetünket közös játékkal, simogatással, minőségi időtöltéssel fejezzük ki – ne csak a legjobb falatokkal.

Ötödik tanács: vigyázzunk az egészségére!

Idős korban a kutyák egészsége sérülékenyebb, ezért jobban oda kell figyelnünk rá. Óvjuk kedvencünket az időjárás viszontagságaitól, ne tegyük ki túl melegnek, hűvösebb időben kabátkával védjük az „öreg csontokat” a felfázástól, ízületi gyulladástól, stb.

Figyeljünk, hogy az oltásokat, külső élősködők elleni szereket és a gyógyszereket mindig időben adjuk be. Ezzel megelőzhetünk számos fertőzést és betegséget, amelyeket az idős szervezet már esetenként nehezebben vészelne át.

Plusz egy tanács: mutassuk ki, hogy szeretjük! Töltsünk együtt annyi időt, amennyi csak jólesik. Használjuk ki, hogy ilyen csodálatos társunk van, és élvezzük ki a közös időnket!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!

Fotó: Lisa Fotios

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben