Életmód
zajongo.blog.hu
  • 2019. december 4.

Közelít a karácsony ünnepe, az év vége és ilyenkor sokféle érzés kavaroghat bennünk. Sok mindenkinek ismerős lehet az ilyenkor megjelenő stressz, amikor csak túl szeretnénk az egészen lenni, de mégis az utolsó pillanatig halogatjuk az ajándék vásárlást, majd átrohanunk az amúgy is zsúfolt bevásárlóközpontokon és egy igazi küzdelemnek éljük meg az egészet. Megpróbálunk mindenkinek valami nagyon egyedi ajándékot találni, de az se megy olyan könnyen és jön a kétségbe esés, hogy vajon örülni fog-e neki. Aztán ott a karácsonyi menü, aminek szintén tökéletesnek kell lennie és már előre aggódunk nehogy elrontsunk valamit, mert mit fog szólni a család. Mindezek előtt be is kell szerezni a hozzávalókat, ami szintén izzasztó feladat a túlzsúfolt piacokon és élelmiszerboltokban.

Hajlamosak vagyunk ilyenkor az egész ünnepi időszakot végig rohanni anélkül, hogy élveznénk a kellemes ünnepélyes hangulatot. Szépen végig viszünk minden feladatot, mindenkinek becsomagoltuk az ajándékokat, sőt még a szentestén felszolgált vacsora is mindeninek ízlett, csak éppen a szívünk nem volt benne. Nem élveztük az egészet, csak végrehajtottuk az ilyenkor szokásos feladatokat különösebb jóérzések nélkül. Ezek után jönnek a rokonok, vagy mi utazunk a rokonokhoz, mert ilyenkor mindenkit illik meglátogatni és három nap loholás után kipurcanva konstatáljuk, hogy vége is az ünnepnek. Persze ez nem minden esetben van így, de jó néhányan ismerjük ezt a forgatókönyvet.

Hogyan lehetne másképp? Hogyan érdemes rákészülni?
Érdemes elkezdeni a készülődést jóval hamarabb, mint ünnep előtti utolsó hét, és érdemes megadni a készülődés módját. Elhatározhatjuk, hogy élvezni fogjuk az előkészületeket és a családdal töltött napokat. Adjunk magunkat időt az ajándékok kitalálására, ezáltal átélhetjük milyen jó odafigyelni szeretteinkre és az ő vágyaikra, majd a beszerző körútjainkon érdemes kicsit lelassítani és átérezni a díszes, illatos hangulatokat. Továbbá nagyon fontos, hogy csak annyit vállaljunk, amennyit szívűnk szerint, jó kedéllyel megtudunk csinálni. Vonjuk be családtagjainkat, és végezzük el együtt az előkészületeket, ezzel is összehozzuk a rokonságot, sőt gyakorolhatjuk az együttműködés szépségét is. Nem egyszerű, de fontos lépés ilyenkor elengedni a kötelezettség érzés nagyságát, ami arra sarkall bennünket, hogy mindenképp tegyünk eleget az elvárásoknak. Ha úgy érezzük, hogy legalább egy napot szeretnénk az ünnep alatt  pihentetően a szűk családi körben tölteni, akkor ne féljük ezt elmondani másoknak, akiket akár az ünnepek után is jó szívvel meglátogathatunk.

Mindez azért fontos, hogy legyen időnk elcsendesedni évvégén, legyen lehetőségünk megpihenve magunkba nézni és számot vetni az elmúlt évünkről, jelenünkről és a közelgő jövőről. Ilyenkor érdemes magunkra is figyelni és adjuk meg magunknak a kellő törődést, amivel biztosíthatjuk a  megfelelő feltöltődést a következő esztendőre.

happy wheels