Kiemelt tartalom
Virtuális múzeum ajánló
  • 2020. április 11.

A #maradjotthon „mozgalomhoz” számos budapesti múzeum is csatlakozott. Leginkább virtuális sétákra hívják az érdeklődőket, melyek során most kivételesen ingyenesen tekinthetnek meg egy-egy tárlatot, vagy digitális archívumot, de több múzeum segíti a közoktatást valamilyen formában, vagy esetleg valamilyen művészethez kapcsolódó aktivitásra hív. A Budapestinfo.hu online múzeumajánlójából válogattunk.

 

Magyar Nemzeti Múzeum // youtube.com/magyar nemzeti múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum egy új youtube csatornával kedveskedik az érdeklődőinek. A NonStop Nemzeti Múzeum videósorozattal az online oktatást, vagyis a pedagógusok és diákok életét hivatott megkönnyíteni, míg az MNM Mozi sorozattal a múzeum gyűjteményének egy részét fogja bemutatni. A csatornát mostantól folyamatosan frissítik
majd új tartalmakkal.


Magyar Nemzeti Galéria // mng.hu

A Magyar Nemzeti Galériában a Változatok a realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig című tárlat tekinthető meg egy virtuális séta keretében, illetve számos más, az állandó tárlathoz kapcsolódó tematikus túra is megnézhető, de elindult a #maradjotthon tematikus tárlatuk és a #kreatívkarantén névre hallgató pályázatuk is, ahol alkotásra hívják a művészetkedvelő érdeklődőket.


Szépművészeti Múzeum // szepmuveszeti.hu

A Szépművészeti Múzeumban az állandó tárlatot nézhetjük végig néhány aktuális tematika alapján.


Magyar Nemzeti Galéria + Szépművészeti Múzeum // remekmuvek.mng.hu

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös honlapján már elérhető a Remekművek az oktatásban névre hallgató gyűjtemény is, ami a közoktatásban jól hasznosítható (történelem, magyar nyelv- és irodalom, valamint vizuális kultúra órákon)  módon mutatja be a jellemzően középiskolai és egyetemi tananyagot elemzésekkel és számos érdekes információval.


Műcsarnok // mucsarnok.hu

A Műcsarnok több mint 50 féle virtuális sétával kedveskedik az érdeklődőinek, többek között az összes aktuális tárlatot is meg lehet tekinteni ingyenesen.


Ludwig Múzeum// ludwigmuseum.hu

A Ludwig Múzeum a Dead Web – The End című aktuális kiállításának műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők online formában.


Kiscelli Múzeum// kiscellimuzeum.hu/virtualis_muzeum

A Kiscelli Múzeum honlapján egy egész menüpontot találunk virtuális múzeum néven, ahol találunk virtuális túrákat, digitális fotóarchívumot az 1914-20-as időszakból, de számos műtárgy is megtekinthető, valamint egy úgynevezett ’virtuális leletmentés’, melynek lényege a régebbi vagy jelenleg is álló épületek történetének, különböző időszakokból származó fotódokumentációkkal való bemutatása.


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba: