InfoPont Ajánló Magazin
GasztroKiemelt tartalom

Végre nyit a Vegan Garden Budapesten!

Egy hely, ahol nemcsak vegánok lelnek otthonra, hanem azok is, akik értékes, egészséges és fenntartható forrásból származó ételeket szeretnének fogyasztani: június 13-án hivatalosan is kinyit a Vegan Garden Budapest, a vegánok Mekkája a Rácskertben! A projekt tulajdonosaival, Nagy Mártonnal és Papp Péterrel beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy megvalósítsatok egy ilyen jellegű vegán udvart?

Ötletek akkor jönnek, ha az ember piaci szereplő is, és nem csak külső szemlélő. Mindketten évek óta foglalkozunk vendéglátással. A food truck és Street food kultúra, a veganizmus és növényi táplálkozás, a gasztro rendezvények és fesztiválok globális terjedése egészen szembeötlő a nagyközönség számára is, az ebben a világban élők számára méginkább. Ehhez hozzáadtuk még a budapesti turizmus fejlődését és a bulinegyed szárnyalását. Ezeknek a dolognak a közös nevezőjeként álmodtuk meg a Vegan Gardent. Bár az ételudvar jelenség nem ismeretlen itthon, de ilyen konstellációban és szellemiségben egyedülálló a kezdeményezés.

Még New Yorkot is megelőzi majd Budapest ezzel az ötlettel – szerintetek egy bátor, sikerre ítélt vállalkozás ez, vagy vakmerő, „mindent egy lapra”-húzás?

Évek óta ezen a piacon dolgozva és a trendeket is figyelembe véve, amik külföldön és itthon is párhuzamosan egy irányba tartanak, úgy gondoltuk, nem nagyon tudunk mellélőni. Főleg egy olyan kerületben, ami évek óta tömegeket vonz, és még így is mindig évről évre tudja növelni látogatószámát.

A környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektet majd a hely?

A fenntartható működés megteremtése elsődleges szempont és a kezdetek óta, minden folyamatot eszerint tervezünk. A kiállítók kizárólag lebomló/komposztálható eszközöket használhatnak az ételek kiszolgálásához. Egyelőre nem nagy a kínálat ezen piacon, palackból például nem találtunk lebomlót. A komposztálást helyben, az udvar mögött lévő közösségi kerttel közösen teremtjük meg. Öko tisztítószereket szintén nagy számban fogunk használni. Kivéve azokat a kritikus szereket, melyeknek használatát a hatóság kötelezően előírja.

Terveztek különleges, Food Garden-programokat?

Természetesen nagyon sok terv van, workshopok, főzőkurzusok, még délelőtti jógaórák is. Ezek mind menetközben, az udvar működését látva fognak kialakulni.

Voltak nehézségek a projekt megvalósítása közben?

A megvalósulást 10 hónap kemény tervezési és szervezési folyamat előzte meg. Ennek során rengeteg megoldandó és előre nem látható feladat merült fel. Szinte nincs olyan terület, téma amihez ne kellett volna újratervezni, más hozzáállással, gondolkodással vagy kommunikációval közelíteni. Megesett, hogy annyira felsűrűsödtek a dolgok, hogy nem láttunk más megoldást, mint hagyni az egészet.

De már annyira bennevoltunk idővel, munkával és lélekkel, hogy azt mondtuk magunknak, elmegyünk a falig, bármi is lesz ott. Kevés ilyen szellemiségű, energiájú projekt bukkan fel a mindennapokban. Ennek az érzésnek adtuk át magunkat mindig, amikor kihívással talákoztunk. Bár már szinte kész vagyunk, tudjuk, hogy a neheze még csak most következik, a működtetés.

A megnyitó vacsorára itt tudtok jegyet venni: https://tixa.hu/Vegan-Garden

Vegan Garden
Cím: 1072  Budapest, Dob u. 40-42.
További információ: facebook.com/vegangardenbp

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A legjobb futóhelyek Budapesten

Bala

Sétálj velünk Budapesten!

Bala

Ezeket a tippeket tartsuk be, és jelentősen visszavághatjuk az energiafogyasztásunkat otthon

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben