ajánló 2
Varázslat a szőlőhegyen – a Patóhegyi Borházfalu
  • 2021. július 20.

Néha mindenki vágyik egy olyan helyre, ahol senki és semmi nem zavarja meg a pihenést, ahol a nyüzsgés helyett háborítatlan csend és nyugalom veszi körül. Ahol egy kis időre el lehet bújni a világ elől, és élvezni a teraszon elköltött reggeliket, a nyugodt naplementéket és a madárcsicsergést. A Patóhegyi Borházfalu pontosan ilyen hely felújított, apró apartmanházaival és csodás panorámájával. Az elvarázsolt szálláshely Zalaegerszegtől kb. 20 km-re, a Petrikeresztúr melletti Patóhegyen található, távol a civilizáció zajától, közel az erdőhöz.

Mesébe illő apartmanházak sorakoznak a gyönyörű, csendes Patóhegyen, a Göcsej egyik legszebb vidékén. Az egykori borospincéket a naszályi Sebők Sándor és Németországból származó felesége, Silvia építette újjá. Nem kevés bátorság és elszántság kellett ahhoz, hogy apartmanfalut hozzanak létre a Zalai-dombság eldugott csücskében, mindentől távol. Az egész azzal kezdődött, hogy Sebők Sándor vásárolt itt egy erdőt, majd egy borospincét is, hogy legyen hol kipihenni az utazás fáradalmait és a hétköznapokat. Esténként gyertyafénynél ült a család a teraszon és gyönyörködött a panorámában. Úgy gondolták, meg kell osztaniuk ezeket az élményeket a rokonokkal és barátaikkal is, így egyre több pincét vettek, hogy kényelmesen elférjenek. Az elhanyagolt pincékből patinás házakat varázsoltak, a belső terek hangulatát a háziasszony álmodta meg. Az eredmény mindenkit lenyűgözött, így elhatározták, hogy kiadják a felújított borházakat. A családi vállalkozáshoz később a lányuk, Fatima, is csatlakozott, marketingmenedzseri állását adta fel, miután ô is elkapta a „Patóhegy-vírust”.

Ma hat egyedi ház – az apró Almafásház, a kisgyerekes családoknak ideális Macskásház, a két Udvarház, a távolabbi gyönyörű terasszal rendelkező Fülemüleház és a legújabb, modern berendezésű Mókuslak várja a nyugodt pihenésre vágyó vendégeket.

A hatalmas cserépkályhák a mínuszokban is kellemes meleget biztosítanak, a gondosan összeválogatott kiegészítők és dísztárgyak Silvia remek ízlését tükrözik. A konyhákban sütni-főzni is lehet, a színes hűtőkben rengeteg alapanyag elfér. Azonban, ha még a főzéssel sem szeretnénk időt tölteni, kérésre a házigazdák kiadós „pincepörköltet” készítenek kétféle kolbásszal, szalonnával és göcseji gombával, ezenkívül helyi ízesítésű prószával, kemencés oldalassal és sült burgonyával várnak a nap végén. A borházfalu egyébként a szakma tetszését is elnyerte, a falusi szálláshelyek kategóriában a legmagasabb szintű minősítést, a 4 napraforgót kapta meg a Magánszállásadók Országos Szövetségétől.

Borok, tavak, pálinkák

A közös grillterasz a nagy baráti főzések, céges bulik helyszíne lehet, amikor hidegebbre fordul az idő, a tulajdonosok gondoskodnak a megfelelő fűtésről. És ha már egy szőlőhegyen pihenünk, érdemes a helyi borokat, pálinkákat is megkóstolni: Sebők Sándor és Czuppon Csaba, a hely gondnoka gondozza a fél hektáros szőlőt. Amikor ott jártunk, otelló, rizling, zalagyöngye, kékfrankos, zweigelt került a hordókba. A gyümölcsösök terméséből szilva, alma, törköly, körtepálinka készül, a Silvia pedig házi lekvárokkal örvendezteti meg a vendégeit.

A Patóhegyi Borházfalu az aktív pihenés híveinek is tökéletes bázis, a környéken rengeteg túraútvonal és más látnivaló található. A horgászok kedvenc úti céljai a Barlahidai tavak, a Kustánszegi-

tó és a Vadása-tó, a wellneszrajongók számos fürdőkomplexum közül választhatnak: a lenti, a zalakarosi, a kehidakustányi termálfürdő és a zalaegerszegi Aquacity is könnyen elérhető a szálláshelyről. Egész napos kirándulásokhoz a házigazdák a szlovéniai Ptuj városkát vagy a dobronaki orchideafarmot ajánlják, aki pedig inkább a természetben szeretne kikapcsolódni, ellátogathat az Azáleás-völgybe vagy a szécsiszigeti bivalyrezervátumba, vagy elindulhat a Patóhegyen áthaladó kék túraútvonalak egyikén.

A Patóhegy a nyugalom szigete, ideális hely, hogy elszökjünk egy kicsit a hétköznapokból. Egyedül, párban, családdal vagy barátokkal – egy biztos, hogy új élményekkel, feltöltődve térünk vissza a hétköznapokba.

Patóhegyi Borházfalu

Petrikeresztúr, Patóhegy
Tel.: +36 30 277 8508
www.patohill.hu

InfoPont Magazin

Olvass bele magazinunkba is: