Balaton
Ünnepel a jazz
  • 2020. július 9.

Beszélgetés Bágyi Balázzsal, a Magyar Jazz Szövetség elnökével.

Augusztus 20-án, a Magyar Jazz Napját ünnepeli a Paloznaki Jazzpiknik a Magyar Jazz Szövetséggel közös szervezésben. Hogyan jött az együttműködés ötlete?

A Magyar Jazz Napja szervezésében mi hagyományosan egy nagyobb fesztivállal szoktunk együttműködni. Tettük ezt első két évben a Sziget Fesztivállal, majd a Budavári Borfesztivállal, de voltunk már a Veszprémfeszten is. Idén úgy gondoltuk, hogy jó lenne ismét vidékre kirándulni, olyan fesztivált kerestünk, ahol a helyszínt, a fellépési körülményeket, a promóciót méltó módon tudják biztosítani programunkhoz.

A Jazzpiknikkel való partnerség ötlete Bordás József alelnökünktől származik, aki korábban a Finucci Bros Quartet tagjaként szerepelt a fesztiválban. Jó tapasztalatait megosztva javasolta, hogy keressük meg a Jazzpikniket, lehetne az az idei helyszíne rendezvényünknek. Ők nyitottak voltak, bízom benne, hogy együtt, egy szép és tartalmas napot tudunk majd nyújtani az ottani közönségnek.

A Magyar Jazz Napján, a hatszoros Grammy-díjas Randy Brecker, az élő jazz-legenda látogat Paloznakra a Finucci Brothers vendégeként. Hogyan készülnek a hatszoros Grammy-díjas Randy Brecker, az élő jazz-legendával való közös fellépésre?

Számunkra a világsztár vendéget mindig a partner hozza, így van ez most is Randy Brecker esetében. Ám ez nem csupán egy egyszerű csatlakozást jelent a kiváló magyar formációhoz vendégszólistaként, hanem ragaszkodtunk hozzá, hogy szerves zenei műhelymunka jöjjön létre, új hangszerelések megszólaltatásával, eddig el nem hangzott ötletek beépítésével, valódi, kreatív alkotó folyamatként, ezt szolgálják a fellépést megelőző próbák is.

Milyen további hazai fellépők látogatnak el a festői szépségű Balaton-felvidékre a jeles alkalomból?

A Magyar Jazz Napja különleges alkalom az idei jubileumi évben, itt most a Jazz Szövetséghez szorosan kötődő zenekarok lépnek fel, összességében 44 magyar muzsikus játszik majd augusztus 20-án. A nagyszínpadon a Finuccit megelőzően a Bágyi Balázs New Quartet Pocsai Krisztával játszik, a Fábián Juli Színpadon pedig a Budapest Ragtime Band, Gáspár Károly triója, Elek István Quartet és Gyárfás István illetve Kollmann Gábor Quintet-je lép fel. A Taittinger Jazz és Pezsgőbár színpadán a Fehér Fábió Trió, majd a Jazz Szövetség combo versenyének győztes csapata, a Bolyki Tamás Quartet valamint az “év fiatal jazz-zenésze” mentorprogramunk idei választottja, Horváth Albert zenekara lesz hallható. A Jazz Stage-en pedig az énekes-gitáros pároké a főszerep, Hász Eszter Rodek Balázzsal, Hajdu Klára pedig Szakonyi Milánnal duózik majd.

A Magyar Jazz Szövetség idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Milyen különleges programok kerülnek a jubileumi évadba a Jazzpikniken túl?

Szerencsések vagyunk, hogy a vírusos időszak és leállás ellenére, rengeteg átszervezéssel ugyan, de minden, a jubileumi évhez kötődő nagyrendezvényünket sikerül megtartanunk. Július 17-én a MÜPA Autósmozi sorozata keretében a Hungarian Jazz All Star Big Band játszik. Különleges alkalom lesz, mert Zsoldos Béla alelnökünk ötlete nyomán és művészeti vezetésével, a szakma nagy öregeit és a középkorosztály kiválóságait felvonultató zenekar egyedül erre az alkalomra verbuválódott.

A négy napos Magyar Jazz Ünnepe a tavaszi időszakról tevődött át az október 7-10-ig terjedő napokra, amit hagyományosan kiemelt partnerünkkel, a Budapest Jazz Clubbal közösen rendezünk meg. Ez a Magyar Jazz Szövetség legrégebbi és legjelentősebb rendezvénye, az év egyik kiemelkedő jazz zenei eseménye, a hazai jazz szakma mindig aktuális, átfogó seregszemléje.


Olvass bele magazinunkba is: