Hasznos
Tudatos közlekedés
  • 2019. szeptember 30.

A városi lét alapvető velejárója a közlekedés, amely egy olyan zsúfolt nagyvárosban, mint Budapest igencsak nyüzsgő és túlzsúfolt tud lenni. A legtöbb városlakó érzi is a bőrén és kevesen elégedettek a forgalom körülményeivel. Ördögi kör, ami körül vesz minket: sok az autó, rossz minőségűek az utak, kevés a bicikliút, egyre több a szokatlan gurulóeszköz, ráadásul a tömegközlekedés sem a legkényelmesebb, és még sorolhatnám. Még mielőtt nagyon belejönnénk a panaszkodásba, vegyük végig mit tudunk mi magunk tenni annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedjünk a városban.

Figyeljünk egymásra!

Az első és legfontosabb, hogy figyeljünk oda a körülöttünk haladókra. Nem mindig könnyű egyszerre figyelemmel kísérni az autókat, bicikliseket, motorosokat és a közlekedési jelzéseket, de próbáljunk meg ott lenni a jelen pillanatban és arra figyelni, ami éppen történik. Ez komoly feladat, mind a gépjárművezetőknek, bicikliseknek, sőt még a gyalogosoknak is.
Gondoljunk csak bele, milyen idilli lenne a közlekedés, ha egy kicsit mindenki megnyugodna és indulás előtt hátra hagyná a feszültségeit. Erre jó gyakorlat például a testpásztázás, amikor is a járművezetés előtt tudatosítjuk egy percben, hogy most „vezetni fogok” és a figyelmünket a testünkre szegezzük egészen lábunktól a fejünk csúcsáig, ezzel segítve a pillanatba érkezést. Továbbá, haladás közben kiváló alkalom nyílik gyakorolni az előzékenységet, és ezt nem csak autósként tehetjük meg. Mint ahogy az élet összes területén, így az utakon is minden jócselekedet jó érzéssel tölt el minket.
Miután megtanultunk stresszmentesen közlekedni,

tartsuk be a szabályokat is és mérjük fel józan ésszel, hogy
mit érdemes megtenni. Például biciklisként olyan úton haladni, ahol nincs kijelölve kerékpárút, és az autósoknak nehézkes lehetőségeik vannak a kikerülésre, valamint gépjárművezetőként figyeljünk jobban a kerékpárosokra, mert sokszor a kétkerekűek nyomvonala is az autóútra van felfestve.
Ha az eddigi forgalmi káosz nem lenne elég, még egyre több elektromos roller és újkeletű kétkerekű alkalmatosság is megjelent, amelyek egészen jelentős sebességre képesek. Ezek borzasztóan balesetveszélyesek, főleg, amikor az autóutakon használják védőfelszerelés és a KRESZ szabályok ismerete nélkül. Érthetően izgalmas eszközök ezek, de sok esetben kevésbé könnyítik meg a biztonságos városi közlekedést.
Próbáljunk meg tehát minél inkább együttműködni utazótársainkkal és terjesszük ki figyelmünket, amennyire csak lehet!

zajongo.blog.hu

happy wheels