Hasznos
Tömeg-lélegeztetőgépet találtak fel az Óbudai Egyetem kutatói a koronavírus elleni védekezéshez
  • 2020. április 5.

Az Óbudai Egyetem kutatói megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

Nem véletlen, hogy éppen az Óbudai Egyetem a színhelye ennek az új fejlesztésnek, ugyanis erőteljes stratégiai irányuk a kiberorvosi rendszerek kutatása-fejlesztése. Az Egyetemi Kutató és Innovációs Központban (EKIK), valamint a Neumann János Informatikai Karon született meg ennek az egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete. A MassVentil Project néven futó kutatás-fejlesztés karitatív és nonprofit módon működik, az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja kezdeményezte, március eleje óta pedig egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik hozzá.

A kutatók a járvány rohamos terjedése miatt, versenyt futnak az idővel. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé.

A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják. Prof. Dr. Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár videókonferencia keretében egyeztetett a kutatócsoport tagjaival április 1-jén a fejlesztés részleteiről.

Melyek a MassVentil előnyei a hagyományos lélegeztetőgépekhez képest?
– több beteget lehet egyszerre lélegeztetni, mivel egy központi gázelvezető rendszerből és több csatlakoztatható, személyi lélegeztetőgépből áll
– a kilélegzett fertőző levegőt elvezeti a légtérből, így csökkenti az egészségügyi személyzet megfertőződésének esélyét
– ad hoc jelleggel telpíthető lesz bárhol, nem igényel kórházi környezetet és felszereltséget

Az Óbudai Egyetemen született az ötlet

Dr. habil. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője 2020 márciusának első napjaiban (még a világjárvánnyá nyilvánítás előtt) egy olyan lélegeztető berendezést álmodott meg, amelynek egyik leglényegesebb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép, azaz egy berendezéssel több pácienst lehet egyszerre lélegeztetni, így több beteg ember életét lehet megmenteni. Az egyetem kiberorvosi kutatás-fejlesztési iránya keretében már korábban is több orvosinformatikai kezdeményezés indult el, a koronavírus elleni küzdelemben pedig az Óbudai Egyetem alapkutatási szinten részt vesz a járvány matematikai modellezésével foglalkozó országos epidemiológiai munkacsoportban is.

Elsőként az egyetemen belül csatlakoztak többen Dr. habil. Kozlovszky Miklós kezdeményezéshez, elsősorban a Neumann Informatikai Kar és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kutatói. Céljuk egy kisebb egységek összekapcsolásával bővíthető, szabadon telepíthető tömeg-lélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, akár 5-10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg egyszerre lélegeztetésére lehet használni, amellett, hogy védeni tudják az egészségügyi dolgozókat.

A tömeges lélegeztetésnek ugyanis hangsúlyos tényezője, hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát.

További óriási előnyt jelent, hogy a berendezés ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.

Március 16-án a maroknyi, lelkes kutatókból álló csoport megépítette az első gépet

Ez már alkalmas volt a koncepció szemléltetésére. Motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Időközben napról napra több egyetem hallgatója (többek közt SE EKK DEI, PTE, BME, SZTE) és kutatója csatlakozott a projekthez. Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött. Egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe. Március 22-én az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később, március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

A hagyományos lélegeztetőgépek nem elegendőek tömeges igények esetén

Az új koronavírus-járvány világméretűvé vált, az országok vezetői elkezdték felvásárolni a lélegeztetőgépeket. Azóta egyre sürgetőbb az utánpótlás. A fejlődő országokban alig van berendezés. Nyilvánvaló, hogy mindenütt az egyik legnagyobb probléma, hogy a legsúlyosabb állapotú betegek ellátásához nem elegendő a lélegeztetőgépek száma, illetve az, hogy a jelenleg használatos berendezések egyszerre csak egy embert képesek ellátni. Szintén nagy gond, hogy a hagyományos lélegeztetőgépek esetében a kilélegzett levegő a közös légtérbe áramlik, így veszélyezteti az egészségügyi személyzetet.

MassVentil reményt ad a nemzetek feletti összefogásra is!

A projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik. A résztvevők tudásuk legjavát, eredményeiket önkéntesen, ingyenesen bocsátják a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére a tömeg-lélegeztetőgép megvalósítása érdekében.

Közös munkájuk eredményét nemzetközileg is térítésmentesen hozzáférhetővé teszik.

Programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, média-szakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni.

 

 

happy wheels