Életmód
Szereti a férfiakat? Ma ünnepelheti is őket!
  • 2019. november 19.

November 19. a Nemzetközi férfinap világszerte. A napot először 1999-ben tartották Trinidad és Tobagoban az ENSZ támogatásával. Magyarországon 2009-től tartanak a férfinaphoz köthető rendezvényeket.

Azt kérdezik most, mit kell a férfiakon ünnepelni? Pont ugyanazt, amit a nőkön márciusban. Hogy vannak, hogy segítenek, hogy nagyok, hogy erősek, hogy támogatnak, hogy …. ugye, mindenkinek van magában elképzelése a dologról.

Hova lenne férfiak nélkül a világ, igaz?

Nos, mielőtt feminista olvasóink bekommentelnék, hogy igenis, működne a világ férfiak nélkül is, elmesélem, hogy a Wikipédia szerint mi a célja a férfinapnak:

“A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.”

Kétségtelen a férfiak szerepe a fajfenntartásban, utódnevelésben, és hogy nézne már ki, ha Valentin-napon nem kapnánk rózsát a szerelmünktől, ahol szerelmünk jelen példában férfi. Ja, hogy a Valentin-napot se szeretjük? Se a Nőnapot? Puff neki.

Photo by Shamim Nakhaei on Unsplash

Éltessük akkor az életet, a férfiak egészségét és létét, és lévén november, ne feljtsük el ,hogy a Szakállas november is az ő egészségükre hivatott felhívni a figyelmet. A világ egyébként az 1960-as évektől tart igényt egy olyan férfinapra, ami megfelelő párja lehet a március 8-ai nemzetközi nőnapnak. Hogy miért? Mert a férfiak a társadalomhoz és a családhoz való hozzájárulása és gondoskodása – csakúgy, mint a nőknél – saját jogon megérdemel egy napot az elismerésre.

Photo by Seb [ P34K ] Hamel on Unsplash

Ja, és hogy mit ünnepelünk még ezen a napon? A WTO, azaz a Toalett Világszervezet kezdeményezésére 2001 óta (13 éve) november 19. a WC világnapja. A szervezet 53 ország 151 toalett és higiéniai szervezetet tömöríti, és ezzel a nappal a jobb higiénia fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. (senki ne keressen összefüggést)

Férfiak, Isten éltessen benneteket!

 

happy wheels