InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Segítség! Pigmentfoltos lettem!

Sokan tapasztaljuk nyár után belenézve a tükörbe, hogy a napsütötte bőr mellett a kelleténél barnább foltok is megjelentek az arcunkon, testünkön.

Ezeknek oka egyrészről lehet hormonális. Pajzsmirigy betegségben, vagy policisztás ovárium szindrómában szendvedőknél, fogamzásgátló szedése vagy terhesség alatt nagyon gyakran jelennek meg nyáron pigmentfoltok a homlokon, orcákon, száj körül, éppen ezért nagyon fontos a fényvédelem, akkor is, ha nem kifejezetten napozunk.

Bizonyos kozmetikumok is okozhatnak a napfénnyel együtt elszíneződést a bőrünkön. Ilyenek a parfümök, szemfestékek, bizonyos gyógynövényes arckrémek. Napozáskor ezért kell alaposan megtisztítani a bőrünket!

Acnés tünetek esetén a napfény ugyan szárítja a bőrt, és gyulladáscsökkentő hatása is van, de számolni kell a pigmentációt fokozó hatásával is. Ha valakinek gyulladt, vörös pattanásai vannak, akkor célszerű kifejezetten acnés bőrre való naptejet használnia.

Antibiotikumok, bizonyos vízhajtó készítmények, szívgyógyszerek is okozhatnak fényérzékenységet, ezért ezek szedése alatt célszerű kerülni a napot, vagy csak 50 faktoros naptejjel menni utcára.

Gyulladásos bőrbetegségek ill. sérülések, műtétek helyén a bőr a napfény hatására bebarnulhat, ezért hasznos, ha utána olyan sebgyógyulást elősegítő krémmel kenjük, amiben fényvédő összetevő is van.

Növények is okozhatnak fényérzékenységet. Ilyen például a paradicsom levele, a zeller, petrezselyem, kapor, édeskömény.

Na, de mit tegyünk, ha már megjelentek ezek a foltok?

Az első és legfontosabb dolog a fényvédelem!!! Ha már megjelent a pigmentfolt, akkor gyakorlatilag télen-nyáron 50 faktoros naptejet kell használni! Ha egyszer is kimegyünk úgy a napra, hogy nem vagyunk bekenve, akkor minden erőfeszítés, amit a foltok eltűntetésére fordítunk, kárba veszhet.

Próbálkozhatunk kozmetikumokkal, amik a foltok halványítását szolgálják, de ezek sokszor nem hozzák meg a kívánt sikert. A valóban hatékony kozmetikumok hidrokinon tartalmúak, de ezeket nagyon nehéz beszerezni.

A bőrradírozás is hatékony lehet. Heti 1x alkalmazva akár otthon is tudunk javítani a helyzeten. Nagyon fontos azonban, hogy csak ősszel-, az erős napsugárzás elmúlta után szabad alkalmazni, mert még akár rosszabbíthatunk is a helyzeten.

Dermaroller vagy dermapen kezelés szintén tudja halványítani a pigmentfoltokat, főleg, ha még halványító szérumot is adagolunk a kezelés közben.

Kozmetikusok által alkalmazott gyümölcssavas vagy glikolsavas hámlasztás a finomabb pigmentáció esetén tud segíteni.

IPL (Intense Pulsed Light), vagyis a villanófényes kezelések is hatékonyak lehetnek, de általában több kezelés szükséges.

Ha már mélyebben van pigment többlet, akkor mélyebb hámlasztás jöhet csak szóba. Erre kiválóan alkalmas a szén-dioxid lézer, ami még a pórusokat is összehúzza, a finomabb ráncokat is eltünteti és sokszor elég csak egyszer elvégezni kizárólag téli időszakban.

A fenti kezelésekre nem reagáló esetekben szóba jöhet belső gyógyszeres kezelés is, amit kizárólag bőrgyógyász javasolhat, de erre nagyon ritkán kerül sor.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben