InfoPont Ajánló Magazin
Kult

PsychArt®24 retrospektív kiállítás

A PsychArt®24 Művészeti Maratont 2010-ben indította útjára a Moravcsik Alapítvány, hogy összehozzák a pszichiátriai betegséggel küzdőket és családtagjaikat a mentálisan egészségesen élőkkel. Ez a közös élmény hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberekkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.

A pszichoszociális fogyatékossággal élőkre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben azonban nemcsak saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. Kezelésükben nagy szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Így saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

Az elmúlt 10 évben rendezett PsychArt®24 festőmaratonokon több ezer kép készült, és még annál is több kellemes emlékkel térhetett haza minden résztevő. A Budapest Art Brut (BAB) Galériában 2020. december 4-éig látható retrospektív kiállítás – a teljesség igénye nélkül – ezt a tíz évet kísérli meg összefoglalni és bemutatni, hogy idén is együtt élhessük át a PsychArt®24 élményt, mivel az idei egész napos közösségi rendezvényt a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel el kellett halasztani.

A képeket lehetőség van megvásárolni is, a galériában személyesen (Bp., Üllői út 60-62.) minden hétköznap 11-18 óráig, ill. az alapítványi webshopon keresztül: https://webshop.moravcsikalapitvany.hu/

A PsychArt®24 fontos része az alapítvány stigmákat felszámoló munkájának. Ide kapcsolódik az a lakossági felmérés is, amelyet az év végéig folytat a Moravcsik Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája és partnerszervezeteik, hogy megismerjék az emberek véleményét és gondolatait a pszichiátriai betegségekről, illetve arról, hogy mit gondolunk és mit érzünk a pszichiátriai betegséggel élőkkel kapcsolatban.

Hogyan változna a véleményünk és a magatartásunk, ha közvetlenül kapcsolatba kerülnénk egy pszichiátriai betegséggel élő személlyel, például a szomszéd lakásba költözne, vagy az új munkatársunkról derülne ki, hogy van egy pszichiátriai betegsége is? A kérdőív kitöltése során jelezhetjük félelmeinket, aggodalmainkat, vagy éppen pozitív tapasztalatainkat a mentális betegséggel élőkkel kapcsolatban.

Fontos, hogy sokan töltsék ki ezt a nyilvános, névtelen, online kérdőívet, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy az összegyűlt adatok elemzését követően a szakemberek kidolgozzanak egy nemzeti szintű, hatékony antistigma programot: http://vikote.hu/mentalis-betegsegekkel-szembeni-attitud-vizsgalat/

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben