InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Prepok Zsolt-Segítség vállalkozóknak – interjú

Prepok Zsolt tűz- és munkavédelmi specialista, HACCP rendszerépítő, még csak 27 éves, de a Katasztrófavédelem, az ÁNTSZ, a Munkaügyi Hivatal és a Nébih szabályozásainak szakembere. Ez év májusában Büntetés nélküli vállalkozások titkai címmel könyvet jelentetett meg, amely a vállalkozóknak nyújt segítő kezet a szabályozások betartásában. Hogy miért nagy segítség a könyv, és milyen belső hang motiválja őt, arról a szerzővel beszélgettünk. 

Ha nyitok egy kávézót, az engedélyek miatt ellenőrzésekre kell felkészülnöm. Létezik HACCP kézikönyv  vagy tűz- és munkavédelmi szabályzat, amiből konkrétan megtudom, milyen ételt miként kell felcímkéznem, vagy hogyan kell a világítást biztonságosan megcsináltatnom. Az ön könyve kiegészíti ezeket az anyagokat, avagy kiváltja, hogy azokon végig kelljen rágni magunkat?
Ez a könyv olyan vállalkozásoknak készült, akik nincsenek tudatában azzal, mit és miért kérnek tőlük a hatóságok, mert semmilyen úton-módon nem kapnak segítséget, hanem utána kell járniuk. Az én vállalkozásom ezen alapszik, a könyv pedig emberi nyelven elmagyarázza a legelső szintet. Tehát, nem kiegészíti, vagy nem lecseréli az előírásokat, hanem informális módon megértet.

A könyv ez év májusában jelent meg. Mennyi ideig tud aktuális maradni egy ilyen kiadvány, tekintve, hogy a szabályozások időről-időre változnak?
Ez nagyon hektikus ebben a szegmensben, mert 1996-ban hoztak egy országos tűzvédelmi szabályzatot és 2014-15-ben változtattak, pl. a West Balkán ügy miatt is. De azért ezek nagyjából állandó szabályozások.


A bevezetőben azt írja, „A szabályok feszegetésével lettünk azok, akik vagyunk. … A szabályok azért vannak, hogy irányt mutassanak.” A vállalkozók milyen értelemben feszegetik a szabályokat, és vajon irányt mutatóak-e csupán és nem szigorúan betartandóak?
A törvények viszont azért, hogy betartsuk, ez is szerepel az előszóban. Mivel vállalkozóknak írtam, kihangsúlyozom, a vállalkozó egy kicsit lázadó. Szóval, ha mi a szabályok alapján működtünk volna, akkor mindannyian elmentünk volna alkalmazottként dolgozni. Ehelyett, a társadalmi szabályokat kicsit felrúgjuk, lázadunk, azon gondolkodunk, hogyan alkothassunk, feszegetjük a szabályokat, de a törvények, mint például, a poroltó kötelező használatát be kell tartani.

Huszonhét éves létére viszonylag fiatalnak számít a szakemberek között. A vállalkozáshoz, a tűz-és munkavédelmi szabályok betartásához elegendő információkat milyen forrásból vette magához? Olvasás, képzés, vagy szimplán tapasztalat?
Dolgoztam egy tűz-és munkavédelmi cégnél értékesítőnél, ott megtanultam az alapokat és nyitottam egy saját vállalkozást. Nulláról kezdtem, boltról-boltra jártam, úgy építettem az ügyfélkörömet. Jelenleg olyan szakmailag felkészült csapat áll mögöttem, akikkel 200% garanciát tudok vállalni a munkánkért. Folyamatosan képezzük magunkat, hogy naprakészek legyünk.

Több videót készített már, amelyekben magát példaként említi egy témában. A kiadvány elején is magát, mint vállalkozót említi példaként. Megégette már magát ön is, azért született meg ez a kézikönyv vagy pusztán úgy érezte, hiány volt a piacon ebből?
Egyszer volt egy olyan esetem, hogy a hatóság kérte a kereskedelmi végzettségemet igazoló okmányt, nekem nem volt, de utánajárással kiderült, hogy nem kell ahhoz a tevékenységhez ilyen jellegű végzettség. Így lezártuk az ügyet. Nem égettem meg magam még hatósággal. Tanács, hogy mindig a lehető legkészségesebben álljunk a hatósághoz, mert ők is emberek, és csak a munkájukat végzik. Ha normális a viszony, gördülékenyebb a munka. A könyv ötletéről: ügyfeleimet keresve, ahogy jártam a boltokat, kb. 30%-uk azt mondta, hogy majd a könyvelőt megkérdezi a szabályzatokról, holott a könyvelő nem tűz-és munkavédelmi szakember. Viszont, olyan bizalmi pozícióban van egy vállalkozásban, hogy még a legintimebb dolgokat is ismeri, így hozzám képest (aki bejöttem az utcáról), jobb helyzetben volt. Én hiába jeleztem finoman, hogy ez nem a könyvelő dolga, nem dolgoztunk együtt. Így aztán gondoltam, megfordítom a dolgot, megírom könyvben, és majd odaadom a könyvelőknek. Persze, emellett én is forgalmazom.
Több, egész más témájú videót is készített, köztük gyógyírt kínál depresszió ellen, vagy a bitcoin-t magyarázza el részletesen, ön egy segítő ember. Honnan jön ez a mérhetetlen energia és segítő szándék, illetve gyerekként is már ilyen volt?
Amióta megszülettem, azóta próbálnak az emberek elnyomni. Mindig is egy szociálisan érzékeny ember voltam, szeretem az embereket, a társaságot. Gyerekkoromban halmozottan hátrányos helyzetű voltam, nagyon szegények voltunk, egy szoba-konyhában nőttem fel szüleimmel 17 éves koromig, 2006-ban újítottuk fel a lakást, lavórban mosogattunk, kint volt a wc. Ezért mindig szegregát voltam a társadalomban, én voltam a kicsi, alacsony, dagadt gyerek, akit mindenki csúfolt. Valamelyik tanár kedves volt, de volt, aki megalázott. Én nem akartam beállni a sorba, mai napig tartom magam ahhoz, hogy új sort kell alkotni és a dolgok csak úgy működnek, ha mi, emberek segítünk egymásnak. Egyszerűen ilyen a belső hang, ami engem minden nap motivál, így próbálok az ügyfeleimhez hozzáállni. Ezek a videók azért születtek, hogy aki hasonló helyzetben van, annak segítsenek. Nem azért, hogy engem körbe rajongjanak, hanem hogy lássanak példát, hogy valakinek azért ez sikerült. Én nagyon örültem volna, ha 10 éve találok ilyen videót, amikor öngyilkos gondolataim voltak.  Ezt szeretném is folytatni, mert elsődleges feladatom, hogy kortársaimat, vagy a fiatalabbakat segítsem. Mert akkor lesz egészséges társadalmunk, ha normális emberek vannak benne, és példát kell mutassunk.

További info: www.megvedelek.hu

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben