Kult
Összművészeti kavalkád A 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
  • 2020. március 2.

Az idén jubiláló Budapesti Tavaszi Fesztivál programja ismét a műfajok széles horizontjából válogat.

A felhozatalban április 3-19. között ugyanúgy helyet kapnak izgalmas soul vagy funk koncertek, mint a legnagyobb klasszikus zeneszerzők művei, de beülhetünk tengerentúli világsztárok áriakoncertjeire vagy kuriózumnak számító barokk előadásokra is. Az utóbbiakat tömörítő Zsabó Fesztivált idén a Kiscelli Múzeum különleges terei látják vendégül, és visszatér a nagy sikerű Akvárium Tavasz Terasz és a Budapest Art Week is.

Liszt Ferenc hagyományosan az eseménysorozat központi alakjának számít, műveiből a Nemzeti Múzeumban kétnapos maratont tartanak. Az idei tematika Beethoven géniuszát is kiemeli: a zeneszerző szonátáit Kállai Ernő és Balázs János játssza, vonósnégyeseiből az Accord Quartet szemezget, és a dél-koreai származású zongorafenomén, Ji előadásában is Beethoven darabokat hallhatunk.

A könnyűzenei vonal ugyanennyire markánsnak ígérkezik: az A38 hajóra a Tank and the Bangas bulija hozza el a New Orleans-i soul életérzést, de itt tart pozitív energiáktól túlcsorduló lemezbemutatót a hazai Belau is. A Zeneakadémián külön Ütős napot tartanak az ütős hangszerek szerelmeseinek, ahol a számtalan koncert közül is kiemelkedik az Amadinda Ütőegyüttes nemzetközi sztárokkal megspékelt estje. A Müpa nagytermében ráadásul Horváth Charlie is koncertet ad – a hazai blues megkerülhetetlen alakjának örökzöldjei mellett új lemezéről is elhangzanak számok.

happy wheels