Balaton
Nem csak egy bolt. Ez a Nekem a Balaton.
  • 2020. augusztus 6.

Felrobbant a környék, amikor az akarattyai kereszteződésben, a bezárt kisbolt környékén nagy lett a sürgés-forgás. Egyre több kíváncsiskodó érkezett, mikor megkezdődtek a Nekem a Balaton névre keresztelt bolt munkálatai. Épült, szépült és lassan a környéke is nagyon hangulatos lett. Hamarosan felkerült a nyitást hirdető tábla, és mindenki számára nyilvánvaló lett, hogy itt nem csupán egy kisboltról van szó. Mert a Nekem a Balaton nem csupán egy bolt, hanem mostanra a környék látványossága, közösségi színtere lett, ahol lenni is és enni is jó. Ördög Nórival beszélgettünk a legújabb projektjükről.

Látszólag mindkettőtöktől elég messze van a boltos szakma. Honnan jött mégis az ötlet, hogy vállalkozni szeretnétek, ráadásul boltosnak álltok? És miért éppen erre az akarattyai kisboltra esett a választás?

Tulajdonképpen távol áll, de közben még sem, mert én idegenforgalmi-közgazdász diplomát szereztem annak idején. Így hát, ha nem is kis boltosnak, de szállodavezetőnek tanultam a kereskedelmi és vendéglátó ipari főiskolán. Egyébként meg nagyon sok helyen járunk a világban és nagyon sok helyen voltunk vendégek, így aztán van egy elég széles rálátásunk arra, hogy mi az, amit mi vendégként elvárhatunk egy helytől. És ez a tudás az, amit mi megpróbáltunk önmagában beleépíteni ebbe a kisboltba.

Az ötlet onnan jött, hogy a bolt a házunk mellett van, a szomszédságunkban és nagyon sokat jártunk oda vásárolni. A tavalyi évben nem nyitott ki, és nagyon hiányzott, nem csak nekünk, hanem a környékbelieknek is. Aztán elkezdtünk kicsit puhatolózni, mi a helyzet a kisbolttal, van-e rá esély, hogy valamikor kinyit, és aztán addig-addig beszélgettünk az eredeti tulajdonossal, amíg végül eladta nekünk. Tulajdonképpen fejest ugrottunk ebbe a dologba.

Igazán különleges hangulatúvá varázsoltátok a helyet, máris a környék látványosságává váltatok. Mit jelent számotokra a Nekem a Balaton?

A Nekem a Balaton, tényleg egy új perspektíva, rengeteg új lehetőséget hozott magával, nagyon sok kaput kinyitott, nagyon sok új gondolatot szült a fejünkbe.

Milyen különlegességeket tartogattok azoknak, akik ellátogatnak hozzátok?

Igyekeztünk csak olyan környékbeli vagy az országból származó termelői dolgokat felhajtani, amiket csak kevés helyen lehet megkapni, és akik készítik ezeket a dolgokat, úgy vannak vele, mint mi, szívük-lelkük benne van, egy-egy termékben. Úgy hogy igazi kincsek vannak a boltban, tehát érdemes végigbogarászni a polcokat. A világszínvonalú, Magyarországon tartott angus húsoktól kezdve, kézműves fagylalton át, mindenféle finomságig. Van egy olyan csavaros fagyigépünk, amiről mindig is álmodtam. Automata, az ember saját magának tudja a fagylaltot adagolni, a gyerekek iszonyatosan élvezik. Vannak finom kézműves söreink, mindenféle bolondos ízben, nagyon finom kézműves sajtok, húsáruk, kolbászok, felvágottak, nagyon sok féle szósz, mindenféle chutney, libamáj, szavasgombás finomságok, házi lekvárok, szörpök. Széles a paletta és nagyon sok mindent szedegettünk össze és folyamatosan bővítjük is a kört. Ezek mind olyan dolgok, amiket mi magunk is nagyon szeretünk.

A különlegességeknél mindenképpen meg kell említeni a Mákot. Egy fantasztikus csapat állt mellétek.

A boltocska mivel nagyon pici, ezért nem lett volna lehetőségünk rá, hogy ott melegkonyhát vigyünk, ezért épp kapóra jött, hogy a Mák Bisztró a Balaton partján keresett egy helyet, ahol pop-up-ot csinálhatnak. Nekünk pedig nagyon nagy szükségünk volt valakire, aki színvonalas vendéglátást tud csinálni a bolt mellé. A Janival együtt dolgoztam még a TV2-nél, közösen csináltuk a MasterChef című műsort. Nagyon szeretem azt, ahogyan a Jani dolgozik, amilyen ízeket használ.

A Mák egyelőre csak a szezonra jött, engedélyektől és még sok mindentől függ, hogy meddig tudnak maradni, de a lényeg az, hogy food truck a szezonra marad, mi pedig a bringás forgalom miatt mindenképpen október végéig nyitva leszünk.

Hogyan fog működni a bolt, ha visszatértek az eredeti szakmátokhoz, az eredeti pörgésbe?

Arra törekszünk, hogy ez a kisbolt önállóan is tudjon működni, nem csak akkor, ha mi fizikailag is ott vagyunk. Úgy hogy ez már most megtörtént, nagyon sok vele a munka, szervezés, és nem tudunk mindig ott lenni, mert menni kell az önkormányzatba, árut beszerezni, stb…
tehát már most felállt egy önellátó rendszer, ami nélkülünk is elviszi a boltot. Kibővítettük a csapatot a Nánási teamből, akik most éppen emiatt, hogy nincsen annyira sok fotózás, ők is becsatlakoztak a kisbolt körüli teendőkbe. Úgy hogy van egy nagyon komoly, megbízható csapat a háttérben, akik profi módon tudják vinni nélkülünk is. De sokat vagyunk most is a boltban, nekünk is fontos, mindennap történik valami izgalmas dolog, amit meg kell oldani, amiből nagyon sokat tanulunk közben.
Ez nekünk is egy nagyon izgalmas, kihívásokkal teli időszak, nagyon sok impulzus ér és pozitív ingerekkel vagyunk tele töltve egy-egy ott töltött nap után.

Mit mondhatunk azoknak, akik arra járnak és szeretnének találkozni veletek?

A férjem gyakorlatilag mindennap ott van, én igyekszem a forgatások között ott lenni, és július közepétől pedig, amikor vége a forgatásnak, akkor már nyár végéig ott leszünk folyamatosan. Szeretettel várunk mindenkit!

Nánásiék – Nekem a Balaton delikát
Balatonakarattya, Sirály utca – Strand utca sarok
Facebook/nanasiekhivatalos
Instagram/nanasiekofficial


További érdekes cikkekért lapozz bele magazinunkba:

happy wheels