InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

Mítoszok a napozásról: Oszlassuk el a tévhiteket!

Tudjuk, a barnaság csábító ereje túlságosan is nagy, és még mindig nehezen állunk ellen a nyári napsugarak csalogatásának.

Rengeteg nyomós oka van annak, miért szeretünk a napon lenni, érezzük, hogy a mértékletes, szabálykövető napozás megnöveli a szerotoninszintünket, D-vitamint termel, ami jót tesz csontjainknak, fogainknak, bőrünknek, hajunknak és a körmeinknek is. Azonban itt az ideje, hogy újragondoljuk, mi hogyan napozunk, mélyítsük tudásunkat és raktározzuk el mélyen Károlyfi Edit, az AVON Szépségszakértőjének tippjeit a biztonságos napcsókolta színért és oszlassuk el a napozást körüllengő tévhiteket, még a szezon beindulása előtt.


Mítosz: Ha már egyszer lebarnultam, nem éghetek le újra.

Igazság: Akkor is leéghetünk, ha már lebarnultunk. Vegyük figyelembe, hogy a napozó termékeknek általában legalább 20 percre van szükség hatásuk kifejtéséhez, így fontos, hogy már ennyi idővel a napozás előtt alkalmazzuk őket, majd nagyjából másfél óránként vagy izzadás és vizes tevékenység esetén ismételjük meg a felvitelt. Nemcsak a mikor, de a hogyan kérdésre is válaszolva, a naptej felvitelekor gyakran elkerülheti a figyelmünket a fül, a hajtő, a szemöldök és a szem környéke. Ezek a részek nagyon érzékenyek, így védelmükre különösen figyeljünk, ráadásul a vízben a visszaverődő napfény miatt még könnyebben leéghetünk, így labdázás, frizbizés vagy akárcsak matracon napozás közben is óvjuk fokozottan bőrünket.

Tipp: Kenekedjünk időben és alaposan!


Mítosz: Sötétebb a bőröm, ezért nem égek le és barnító olajat használok.

Igazság: A nap ugyanúgy károsíthatja a sötétebb bőrtípusú emberek bőrét is, azonban ők könnyebben és hamarabb barnulhatnak, tovább tarthatják meg a csokibarna színüket. A megfelelő naptej kiválasztásához legyünk tisztában bőrtípusunkkal, de egy 50 faktoros fényvédővel sosem lőhetünk mellé. Vannak ugyan olajpermetek SPF-fel, de általában nagyon kis mennyiségben tartalmaznak fényvédőt, ezért javasoljuk, hogy először kenjük fel a barnítóolajat, majd, amikor a bőrünk felszívta, jöhet a naptej.

Tipp: Ismerjük bőrtípusunkat!


Mítosz: Napközben az árnyékban töltöm az időt, így nem éghetek le.

Igazság: Igaz, hogy a bőrünknek nagyobb esélye van barnulásra a csúcsidőben – 10 és 16 óra között, azonban a bőrgyógyászok egybehangzóan megegyeznek abban, hogy a napozás alapvetően ebben az időszakban nem ajánlatos, hiszen az UV sugárzás egész nap aktív. Ugyanakkor az árnyék csak 50% -ban véd, és a napsütés áthatol a ruhánkon is. Ne egy alkalommal akarjunk lebarnulni, hanem napozzunk újra és újra, így szebb és tartósabb lesz a barnaságunk.

Tipp: Figyeljünk az időbeosztásra!


Mítosz: Pár héttel azelőtt, hogy nyaralni mennénk, elmegyek a szoláriumba, hogy felkészítsem a bőrömet az intenzív napozásra.

Igazság: Bőrünket semmi nem készítheti fel jobban a napsugarakra, mint a fényvédő termékek, azonban a D-vitamin és bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, mint például a sárgarépa, a brokkoli, a spenót vagy a paradicsom, illetve néhány trópusi gyümölcs, segíthet, hogy gyorsabban és tartósabban barnuljunk. Így, ha korábban lassabban is barnultunk, rendszeres fogyasztásuk és a mértékletes napozás mellett nem kell sokat várnunk a bronzos ragyogásra.

Tipp: Fogyasszunk béta karotin tartalmú ételeket!


A nyár elképzelhetetlen napozás nélkül, ami akár barátunk is lehet, ha okosan és megfontoltan élvezzük hatásait, megismerjük és be is tartjuk a szakértő a szabályait, tippjeit, tájékozódunk, és elhessegetjük a fenti mítoszokat.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Nyerj velünk páros belépőt a Splash Fun Parkba!

InfoPont

A kutyáknál is fontos a fényvédelem

Bala

7 napos SOS-diéta: amikor még nincs minden veszve…

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben