InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Mit együnk, mit igyunk, és mit hanyagolunk a kánikulában?

Kánikulában étkezési szokásaink is megváltoznak. Szervezetünk jelzi, hogy több folyadékot igyunk, kevésbé megterhelő ételeket együnk: hallgassunk rá!

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői egy rövid listát készítettek arról, hogyan tehetjük könnyebben elviselhetővé a kánikulát kicsi odafigyeléssel táplálkozásunkat illetően.

Igyon bőségesen folyadékot a kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében!
Tudatosan alakítsa ki folyadékfogyasztási szokásait: napi tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.

Fogyasszon vizet és különböző ásványvizeket!
Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és ezeket tegye a hűsítő italba. Ügyeljen arra, hogy a fogyasztandó ital ne legyen túl hideg! Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, karikáival ízesítse a vizet. Főzzön gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, már kész is a jeges tea.

Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves.
Minél kevesebb cukorral édesítse, tejszín helyett natúr joghurttal tegye krémesebbé! Ha zöldségre vágyik, idényzöldségekből is készíthet hidegen fogyasztható leveseket, például hideg uborkalevest, sóskalevest, paradicsomlevest.

Desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát!
A jó érett gyümölcs mellé már ne adjon cukrot.

Ha strandra, vízpartra megy, mindig legyen a hűtőtáskában elegendő mennyiségű folyadék
Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról. Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja őket rendszeresen innivalóval!

Ne feledkezzen meg az idősebb családtagokról sem!
Idősebb korban (csakúgy, mint gyermekkorban) a szervezet hamarabb kiszárad, csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlás szükségességére.

Ajánlott a könnyű húsok, halak fogyasztása a túl zsíros, nehéz ételek helyett.
Köretként friss zöldségeket, salátákat részesítsünk előnyben.

Forrás: Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Olvass bele magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

InfoPont

Sütő Enikő az egészség nagykövete

Bala

3 ötlet a hévízi kiruccanáshoz

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben