InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Miért nem Kolumbuszról nevezték el Amerikát?

Amerika elnevezése egy érdekes történetet hordoz magában, és számos tényező játszott közre abban, hogy ne Kolumbuszról, hanem másokról kapta a nevét. Az Amerika nevet először egy német kartográfus, Martin Waldseemüller használta 1507-ben, amikor a világot bemutató térképét készítette.

Az okok között az szerepel, hogy Kolumbusz Kristóf, noha megtette az Atlanti-óceánt átszelő híres utazásokat 1492-ben, nem ismerte el azt, hogy Újvilágban találta magát. Így a nevét sem használták Amerika megnevezésére. Emellett sokan elfelejtik, hogy Kolumbusz még további három utazást tett az Újvilágba, de sosem értette meg, hogy valójában egy új kontinensen járt.

Waldseemüller azonban nagyra értékelte a korabeli felfedezéseket és észrevette, hogy Kolumbusz után több más felfedező is járt az Újvilág partjain. Ő és kollégái úgy döntöttek, hogy az új területeket Amerika névre keresztelik, amely az olasz Amerigo Vespucci nevéből származik. Vespucci az első volt, aki felismerte, hogy Kolumbusz utazásai valójában egy új kontinensen történtek, és erről leveleiben is beszámolt.

Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy a különböző európai nyelveken Amerikát különböző neveken nevezték el, például a spanyolok az „América” névvel illették, és a portugálok a „Brasil” névvel. Így Amerika néven emlegetése is része az európai kultúrák sajátosságainak.

Végül, Amerika neve szépen tükrözi a korszak felfedezőinek és kartográfusainak lelkesedését az Újvilág felfedezése iránt. Az Amerika név maradt, és ma a két hatalmas kontinens, Észak- és Dél-Amerika, részévé vált a világ térképének. Így a nevek története és az összefonódó felfedezések együtt adják meg ennek a lenyűgöző kontinensnek a nevét.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben