Szórakozó
Magyarországon is siker lett a Mandoki Soulmates világsztárokat felvonultató albuma
  • 2021. február 25.

A közelmúltban jelent meg Magyarországon, majd heteken belül aranylemez lett és azóta is a listákon foglal helyet a világhírű zenész és producer, a Németországban és az Egyesült Államokban élő Leslie Mandoki zenekara, a Mandoki Soulmates dupla albuma. A dupla albumon közreműködő világsztárok, mint Al Di Meola, Ian Anderson, Bobby Kimball, vagy éppen a fiatal generációt képviselő Cory Henry, összesen 35 Grammy-díjat tudhatnak magukénak.

Leslie Mandoki

Az 1953-as születésű, magát a mai napi pesti srácnak valló, 1975 óta Németországban és Kaliforniában élő világhírű zenész és zenei producer Mándoki László 22 évesen – két művésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval – döntött a disszidálás mellett. Egy vasúti alagúton szökött át Nyugatra, mert folyamatosan megtagadták tőle az útlevelet. Pályafutása során olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Lionel Richie, Jennifer Rush, Chaka Khan, Joshua Kadison, vagy Phil Collins. 29 éve alapította világsztárokkal teli formációját, a Mandoki Soulmate-t.

A szerteágazó, több évtizedes zenei munkássággal rendelkező Leslie Mandoki egyaránt volt Angela Merkel német kancellár kampányának zenei igazgatója, Disney-filmek és tévéfilmek zeneszerzője, és egyebek mellett szűkebb pátriájának, Bajorország büszkeségeinek: a Bayer Münchennek és a Volkswagen-Audi konszernnek is zenei vezetője és tanácsadója. Saját bevallása szerint sohasem hajszolta a sikert, ő csak mindig jót szeretett volna tenni. És az mindig jól sikerült.

„Húsz évvel ezelőtt megváltozott a világ. Mindannyian érezzük, hogy valami végzetesen félresiklott. Kialakult a kaszinókapitalizmus, elterjedt a gátlástalan nyerészkedés, és megjelent a mindenkit véleménybuborékba záró közösségi média. Ma magyarázatot és válaszokat keresünk korunk kérdéseire, és szilárd, megbízható kapaszkodókra vágyunk. A művészek feladata, hogy az emberiességet, az odafigyelést megmutassák a kapzsisággal szemben. Ezért ebben a feszült és robbanékony történelmi időszakban az a cél vezérel, hogy ne azokat az ellentéteket közvetítsem, amelyek kettéosztanak bennünket, hanem a mindannyiunkat összekötő erőket keressem.” Leslie Mandoki

A Living in the gap egy koncepciós témájú lemez: markáns állásfoglalás a társadalmat foglalkoztató legfontosabb témákban; míg a Hungarian Pictures címet viselő korong Bartók hasonló című darabját dolgozza fel modern köntösben.

Az album állásfoglalás korunk nyugtalanító társadalmi változásait illetően. Leslie Mandoki végig veszi az összes jelentős társadalmi problémát: a természetvédelem, a huszonegyedik századi egománia, a családorientáció, a hazaszeretet kérdését. Mandoki vallja, hogy az elmúlt évtizedekben a kaszinókapitalizmus, a kapzsiság és a mindenkit a saját véleménybuborékjába záró, algoritmusok által vezért közösségi média jellemzi a világunkat, amelyek mind megosztják az emberiséget. Zenéjében ezért maga nem az ellentéteket közvetíti, hanem a mindannyiunkat összekötő erőket keresi. Arról beszél, ami összetart: az emberiesség, az odafigyelés, a család, a baráti kör, a társadalom, a nemzet és Európa. Szó szerint és képletesen is a fiatal lázadók kezébe helyezi a fáklyát, betemetve a generációs szakadékokat, mikor régi lázadóként a fiatal lázadókba helyezi bizalmát, tegyék rendbe, amiről a korábbi generációk megfeledkeztek.

A Living in the gap fiatalos hangzásvilágú, egyedi, analóg felvételéről Leslie Mandoki maga úgy nyilatkozik: „egy papírra, töltőtollal írt szerelmeslevél a közönségnek”. A konvenciókkal szakító anyaggal a Soulmates az amúgy is hírhedten kísérletező kedvű, a nagyra törő koncepciókra és ötletekre egyaránt nyitott progresszív rock új irányának alapjait rakta le, kimondott célja, hogy ez a zenei műfaj visszanyerje társadalompolitikai jelentőségét.

Bartókot is feldolgozták a Grammy-díjas művészek

Leslie Mandokit Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) és John Lord (Deep Purple) kereste meg a „Magyar képek” Bartók-mű feldolgozásának ötletével. A kulturális sokszínűséget hatalmas kincsnek tekintő Bartók a Kárpát-medence népeinek tradicionális hangzás- és dallamvilágából vett elemek révén világított rá mindarra, ami összeköti a régió népeit. Bár a két zenész már az album felvételét nem élte meg, a Soulmates elkészítette a híres magyar zeneszerző által ihletett háromnegyedórás szvitet. Az egyedi feldolgozásban olyan zenészek játsszák Mándokival az Amerikában egyébként rendkívül népszerű Bartók-darabokat, mint Al Di Meola, Randy Brecker, Cory Hendry, vagy éppen Richard Bona.

Magyarországon hetek alatt aranylemez lett a dupla album és szeptemberi megjelenése óta is a listák első tíz helyezettje között szerepel

„Különös jelentősége van a számomra, kiemelt helyet kap a stúdió falát díszítő aranylemezek között a magyarországi elismerés. Ismert, hogy az ember soha nem lehet próféta a saját hazájában. Bár én mindig is pesti srácnak vallottam magam, nekem is el kellett sajnos indulnom külföldre 45 évvel ezelőtt szerencsét próbálni. Ezért most óriási öröm és megtiszteltetés, hogy a szülőhazám közönsége megbecsül az elismerésével és figyelmével. Méltó tisztelgés ez a díj egykori tanáraim, zenésztársaim előtt is, akik tanítottak, segítettek és inspiráltak a fiatal éveim alatt. A nevek hosszú sorából itt is kiemelném Szakcsi-Lakatos Bélát és a Syrius zenekart.”

Egyelőre nincs hivatalos időpontja a járvány miatt tavaly elmaradt turné amerikai és európai koncertjeinek. A tervek szerint azonban Budapesten is fellép majd a Mandoki Soulmates, az amerikai sztárok is nagyon várják, hogy Bartók hazájában, magyar közönség előtt szerepeljenek a világhírű zeneszerző műveinek feldolgozásával.