InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Magyar sikerek a berlini borversenyen!

Villányi boroknak régóra nincs párja a világon, méltán híres tüzes vörösborairól és modern technológiájáról. Szubmediterrán éghajlatának és Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösznek köszönhetően, kiváló körülményeket teremt a
szőlőtermesztéshez. Ez hazánk legmelegebb, borvidéke, hiszen egyben a leglaposabb is, így a nyári napok száma is itt a legmagasabb. A Villányi borvidékhez fűződik a Bognár Pincészet is, aki az innen származó boraival elindult az egyik legjelentősebb európai borversenyen, a Berliner Wein Trophy-n. A borversenyre beküldött borok száma már meghaladta a 13 600-at, túljelentkezés jellemezte a versenyt; az egyre nagyobb népszerűség miatt egyre nehezebb bekerülni a versenybe, így az elnyert díjak presztízse is folyamatosan növekszik. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy idén a mintákat közel 40 országból küldték be és a kóstolásra beküldött tételeket több, mint 400 nemzetközi zsűritag értékelte. Ebben a rendkívül illusztris társaságban nyerte el a legjobb magyar termelőnek járó díjat a villányi
Bognár Pincészet, mely 8 aranyéremet szerzett a berlini megmérettetésen, ezzel a legjobb magyar borászat is lett a versenyen.
A Bognár család története 1973-ban veszi kezdetét, amikor Bognár Gábor birtokba vette 1 -1 holdnyi kunsági szőlőjét. Három fia, Attila, Csaba és Andor már kisgyermekkoruktól kezdve a szőlőben dolgoztak, lassan, mondhatni szemenként tanulták ki a borkészítés művészetét. A szaktudás, a
termés iránti tisztelet így generációról generációra száll tovább, hogy a minőség állandó, a korty kínálta élmény pedig örök maradjon.
A 8 aranyérmes tétel közül is kiemelkedik a Bognár Villányi Merlot Válogatás 2016-os tétele, mely exkluzivitását több tényező adja. A modern családi pincészet fekete címkés zászlóshajójának különlegességét a kiváló alapanyagok, a gondos feldolgozás és az alacsony forgalomba hozott palack
szám adja. A Bognár Merlot Válogatást kiskereskedelmi egységekben nem lehet megtalálni, kizárólag a gasztronómiai üzletágnak tartja fent a pincészet; így fogyasztóként éttermekben, borbárokban kóstolhatjuk meg.
Aranyérmet nyert a pincészet egyik üde, könnyed bora is, a 2019-es Bognár Chardonnay. Ezt a tételt lendület és elhivatottság, közepes test és ropogós savak jellemzik. A borban citrus, csonthéjas és trópusi gyümölcsök ízvilága található, melyet intenzív illata színesít, nem véletlenül szúrta ki magának a nemzetközi zsűri ezt a tételt. A borászat- https://bognarpinceszet.hu/- oldalán ezt olvashatjuk a Fehér címkés villányi palackokról:
„Borválogatásunka azoknak a borkedvelőknek készítjük, akiknek fontos a termőhely, mely garantálja a kimagasló minőséget. Borainkban fellelhetők a Villányra jellemző vonások, emellett saját stílusunk is megjelenik, mely az eleganciát és a gyümölcsösséget párosítja.”
A hazai borpiac egyik őszi újdonsága is aranyérmes elismerésben részesült – már a hivatalos megjelenése előtt: a 2018-as Villányi Kopár Franc. Ez a tétel egy izgalmas új tétel a Bognár Pincészettől, mely ősszel fog bemutatkozni a nagyközönségnek. Közepest test, nagy érési potenciál,
málnás és epres jegyek keverednek enyhén érezhető paprikás jelleggel. A hazai borkedvelő közönség először a 2020-as Budavári Borfesztiválon találkozhat majd ezzel az igazán ígéretes tétellel.

A borkészítés színtiszta művészet, a bor egyfajta alkotás, hiszen terelni, finoman igazgatni kell a szőlőben már meglévő erényeket, a természet adta lehetőségeket. Mi pedig szívesen és büszkén kóstoljuk a díjnyertes magyar borainkat, mint például a Bognár Pincészet borait.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben