InfoPont Ajánló Magazin
Hasznos

Keresett szakmák, melyekkel akár otthonról is dolgozhatsz

A koronavírus terjedésének megállítása miatt egyre megszokottabbá válik a home office. De már a járvány előtt is folyamatosan nőtt azoknak a száma, akik otthonról dolgoztak távmunkában. A home office-nak rengeteg előnye lehet, hiszen sokkal rugalmasabb időbeosztást tesz lehetővé, mint a hagyományos munkarend.

A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtötte, milyen szakmákat érdemes választani, ha otthonról akarsz dolgozni.

A következő szakmák még akkor is remekül alkalmasak otthoni munkára, ha alkalmazott vagy, nem pedig vállalkozó. Egy rugalmas, modern cég sok esetben engedélyezi egyes munkatársai számára a home office-t, nem csak egy járvány idején.

Nézzük akkor, hogy mely szakmáknál lenne lehetőséged az otthoni munkavégzésre.

Grafikus

Grafikusként akár otthonról is dolgozhatsz egyetlen laptoppal, hiszen az Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign szoftverek használatával nyomdakész anyagokat (újságokat, brosúrákat, plakátokat) készíthetsz számítógépeden.

Ha téged az otthoni környezet inspirál a leginkább, akkor a kanapén ülve is munkálkodhatsz. De ha alkalmazott vagy mondjuk egy reklámügynökségnél, akkor is van esély a home office-ra, hiszen a grafikusok elég ritkán dolgoznak csoportosan.

Grafikusként egyébként olyan feladatokat vállalhatsz majd el, mint például könyvek borítójának megtervezése, illusztrációk készítése. Emellett rengeteg grafikus reklámkampányok készítésében vesz részt, valamint cégarculatot tervez.

Egy OKJ-s Grafikus tanfolyam elvégzéséhez érettségi bizonyítványon kívül más előképzettségre nincs szükség. Felnőttképzésben akár fél év alatt is elsajátíthatók a szakma alapjai.

 

Programozó

Több szakmát összefogó szakmacsoport a programozóké, akik megengedhetik maguknak, hogy ne egész nap a munkahelyen üljenek, hanem akár otthonról, akár egy kávézóból, akár egy egzotikus tengerpartról dolgozzanak.

Amellett, hogy remekül lehet keresni programozóként – hiszen hatalmas a kereslet a munkájukra –, ügyesen alakítva a dolgokat teljes mértékben a maguk urai lehetnek. Például maguk szabhatják meg az árakat, oszthatják be az idejüket, és kedvük szerint válogathatnak a megbízások közt.

Az informatikának az az egyik legnagyobb előnye, hogy az alapoktól indulva számos irányba képezheti magát az ember. Minél több területen jártas valaki, annál komplexebb megbízásokat tud majd elvállalni.

Természetesen, ha egy nagyobb cégnél vállalsz munkát alkalmazottként, jellemzőbb az, hogy egy projekten többen dolgoztok. Ez azonban nem zárja ki a home office-t, attól még nyugodtan dolgozhatsz az irodán kívül is, hiszen nem kell minden apró lépésről konzultálnod a többiekkel.

Ha programozói pályán szeretnél elhelyezkedni, ehhez először is el kell végezned valamilyen tanfolyamot. Szerencsére nagy a kínálat a képzésekből, kezdve a Programozás alapjai tanfolyamtól egészen az Android fejlesztő, C# programozó, iOS applikáció fejlesztő, JAVA programozó, Webprogramozó képzésekig, és ez még korántsem a teljes lista.

Multimédiás szakember

A videóknak és animációknak napjainkban nagyon fontos szerepük van, gondoljunk csak például a reklámiparra. Emellett természetesen a mozgókép hatalmas kulturális értéket is képvisel, például a filmek tekintetében. A számítógépes technika a filmezést is teljesen forradalmasította, így tudott begyűrűzni a hétköznapi élet számos területére. Ahhoz azonban, hogy egy videót vagy animációt profi szinten elkészítsünk, nem kevés tudás szükséges.

Ha mindig is érdekelt ez a világ, és szívesen foglalkoznál videók, animációk készítésével különböző projektekhez kapcsolódóan, vagy később akár a filmiparba is betörnél, akkor kitanulhatod például az Animációkészítő vagy a Mozgókép- és Animációkészítő szakmákat. Mindehhez elegendő egy OKJ tanfolyam elvégzése, és máris könnyen elhelyezkedhetsz.

A Mozgókép- és Animációkészítő OKJ képzés egy nagyjából 1,5 éves képzés, de ez idő alatt nem csak az animálás és videókészítés terén szerezhetsz versenyképes tudást, hanem a filmiparban is bátran elhelyezkedhetsz a későbbiekben például operatőr, vágó vagy világosító munkakörben.

Az Animációkészítő OKJ képzés ehhez képest egy rövidebb és tömörebb tanfolyam. Nagyjából egy év alatt elvégezhető, és annak ajánlható, akit inkább az animálás érdekel, és nem akar különböző filmipari munkakörökben munkát vállalni.

Ezekkel a szakmákkal rövidebb videókat, animációkat készíthetsz, melyekhez nem szükséges az állandó csapatmunka. A munkádat akár otthonról is végezheted, így nem kell egész nap az irodában ücsörögnöd, hiszen a kreativitásod is könnyebben szárnyra kap egy ingergazdag, stimuláló környezetben.

 

Van azért tehát néhány olyan foglalkozás, amelynél még alkalmazottként is a magad ura lehetsz, és nem kötnek olyan szigorú szabályok, mint másokat. A munkavállalók részéről egyre nagyobb az igény a home office-ra, hiszen sokkal könnyebben összeegyeztethető a munka és a családi élet, ráadásul a távmunka a mobilitási akadályokat is legyőzi. Szerencsére már egyre több cég biztost erre lehetőséget, és várhatóan – különösen az elmúlt napok változásai miatt – nőni fog ezeknek a vállalkozásoknak a száma.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben